Antifrauda ANAF s-a dus în control la un centru de colectare a fierului vechi și a materialelor reciclabile din județul Cluj, care nu ar fi înregistrat în evidențele contabile și nu ar fi declarat venituri de peste 11,8 milioane lei.
Controlul a pornit după valorificarea rezultatelor digitalizării, respectiv prelucrării datelor din RO e-Factura și corelării cu informațiile disponibile în bazele de date ANAF.
Fiscul spune marți, într-un comunicat de presă, că firma nu ar fi înregistrat în evidențele contabile și nu ar fi declarat venituri de peste 11,8 milioane lei din comercializarea fierului vechi, prejudiciind bugetul de stat cu aproximativ 4 milioane de lei, reprezentând TVA și impozite.
„În vederea analizării aspectelor sesizate și luării măsurilor legale corespunzătoare vor fi inițiate și demersurile pentru sesizarea organelor de urmărire penală”, spune ANAF.
ANAF reamintește că orice persoană ce deține informații referitoare la o posibilă fraudă fiscală, le poate transmite în scris, completând Formularul unic de contact, disponibil pe portalul ANAF, sau la registratura ANAF din București.
„De asemenea, pentru sesizarea refuzului de eliberare a bonurilor fiscale de către comercianți se poate accesa gratuit Serviciul TelVerde, la numărul de telefon 0800 800 085, 24 de ore din 24”, mai precizează Fiscul.
Amintim că în curând se împlinește un an și jumătate de la implementarea RO e-Factura. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a explicat într-un interviu pentru HotNews, că Direcția Antifraudă din cadrul ANAF va utiliza informațiile din sistemele eFactura și eTransport pentru a controla țintit firmele cu anumite comportamente fiscale, în urma analizei de risc.
„Sistemele eFactura și eTransport trebuie să ofere suficiente informații astfel încât Antifrauda, de exemplu, să-și îmbunătățească și să-și eficientizeze activitatea, mergând direct la acele companii care, de exemplu, nu raportează încasări în timpul zilei, pentru că se întâmplă. Acum avem și casele de marcat conectate la sistemul informatic și putem vedea foarte clar care sunt companiile care nu raportează venituri în timpul zilei, magazinele. Sau putem să mergem la acele companii care, deși raportează cheltuieli, nu au veniturile raportate și evoluțiile sunt foarte clare, nu au în eFactura veniturile facturate. Deci rolul sistemului informatic și al analizei de risc este să ofere Direcției Antifraudă suficiente informații pentru a nu-și pierde timpul cu companii care oricum plătesc și sunt corecte, ci să se ducă exact la acele companii unde lucrurile ies din comportamentul normal” – a spus Barna.