Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat luni, la Paris, un pachet de măsuri în valoare de 500 de milioane de euro pentru a stimula cercetarea ştiinţifică europeană relatează Reuters şi AFP, conform News.ro.
Anunțul a fost făcut în cadrul evenimentului „Alege Europa pentru ştiinţă”, organizat cu scopul de a atrage cercetători din Statele Unite.
„Ştiinţa este o investiţie și trebuie să oferim stimulentele potrivite. Acesta este motivul pentru care pot anunţa că vom prezenta un nou pachet de 500 de milioane de euro pentru 2025-2027 pentru a face din Europa un magnet pentru cercetători”, a declarat Ursula von der Leyen în cadrul unui discurs susţinut la Paris alături de preşedintele francez Emmanuel Macron.
„Alegem să punem cercetarea şi inovarea, ştiinţa şi tehnologia, în centrul economiei noastre. Alegem să fim continentul în care universităţile sunt piloni ai societăţilor noastre şi ai modului nostru de viaţă”, a adăugat ea.
Şefa Comisiei Europene a mai spus că doreşte ca statele membre ale UE să investească 3% din produsul intern brut în cercetare şi dezvoltare până în 2030.
„Nimeni nu s-ar fi putut gândi că această foarte mare democraţie a lumii, al cărei model economic se bazează atât de puternic pe ştiinţa liberă, va face o asemenea greşeală”, a declarat, la rândul său, preşedintele francez în timpul conferinţei „Alege Europa pentru ştiinţă”, găzduită de Sorbona şi menită să atragă cercetători americani.
Macron a criticat politica științifică a lui Donald Trump în Statele Unite, precum și orice formă de „diktat” prin care un guvern ar pretinde că poate interzice anumite direcții de cercetare.
Luna trecută, Macron şi Von der Leyen au declarat că vor încerca să invite oameni de ştiinţă şi cercetători din întreaga lume în Europa, într-un moment în care administraţia Trump ameninţă să reducă finanţarea pentru Harvard şi alte universităţi americane.
În aprilie, Franţa a lansat, de asemenea, platforma Choose France for Science, operată de Agenţia Naţională Franceză pentru Cercetare (ANR), care permite universităţilor, şcolilor şi organizaţiilor de cercetare să solicite cofinanţare din partea guvernului pentru a găzdui cercetători.
„Rolul ştiinţei în prezent este pus sub semnul întrebării. Investiţiile în cercetarea fundamentală, liberă şi deschisă sunt puse sub semnul întrebării. Ce uriaşă eroare de calcul", a declarat luni Ursula von der Leyen, subliniind că „ştiinţa este cheia viitorului nostru aici, în Europa".