Eurgen Rădulescu, unul dintre consilierii guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, continuă criticile la adresa Bitcoin și a celorlalte criptomonede. Într-o analiză pe Contributors.ro, Rădulescu spune că piața crypto este „un joc strict speculativ”, în care unii jucători câștigă bani de la alții.
„Jocul este strict speculativ, adică nu există un câștig net din crypto, ci doar bani câștigați de unii jucători, de la alții, o sumă zero care este de fapt cam negativă, din costul tranzacțiilor și eventualele impozite pe profit de la cei care câștigă net din tranzacții. Nu s-a schimbat nici scriptul pentru atragerea credulilor; eu am auzit pe unul care spunea sigur pe el că btc este aurul viitorului – iar asta, după ce pierduse mii bune de dolari tranzacționând btc; era fix în poziția bărbatului care își prinde nevasta în pat cu altul, dar o crede pe ea când spune: tu ce crezi ce vezi tu, sau ce îți spun eu?”, consideră Eugen Rădulescu.
El mai spune că un volum mare de Bitcoin este concentrat în mâinile unui număr mic de deținători, așa-numitele „balene”. Rădulescu susține că acești mari deținători de BTC „pot manevra piața fix așa cum vor ei, care câştigă pe seama tuturor credulilor care își joacă economiile, sau o parte a acestora, la o ruletă unde masa trage într-o direcție cunoscută doar de inițiați”.
„Și mai e ceva: cei mai inițiați dintre jucători folosesc metode probabilistice și modele de tipul celor de pe piața de capital. Doar că, acolo, evoluția pieței, chiar dacă influențată pe termen scurt de factori multipli, încorporează pe termen mai lung datele legate de dividendele produse de acțiuni. Sigur, aceste date nu apar explicit în modele, dar ele sunt acolo, implicit. În cazul tranzacțiilor cu crypto, nu există vreun dividend vreodată, ci doar sentimentul pieței, că doar nu voi spune instinctul ovin. Când a câștigat Trump alegerile, piața crypto a luat-o razna, așteptând ca președintele republican să aducă lapte și miere pe străzi; prețul crypto a explodat, fiind alimentat de exuberanța (perfect irațională!) a jucătorilor. Și aici suspectez că balenele au împins prețul în sus, fiind urmate de micii peștișori creduli, care așteaptă să se îmbogățească din nimic”, mai afirmă Eugen Rădulescu, în analiza sa.