Continuă controalele ANAF la firmele care fac activități de transport de persoane prin intermediul aplicațiilor de ridesharing: încă două societăți din București au fost verificate de Antifraudă.
Fiscul spune că una dintre ele ar fi utilizat forța de muncă fără întocmirea documentelor legale de angajare și fără plata contribuțiilor la bugetul de stat. De asemenea, sumele de bani încasate de la operatorii platformelor online ar fi fost retrase în numerar de către administratorul firmei, „ulterior acesta efectuând plăți către salariați (șoferi)”, conform ANAF.
A doua firmă nu ar fi declarat și plătit impozitele cu reținere la sursă.
Prejudiciul total calculat în cazul celor două firme se ridică la peste 2,5 milioane de lei, potrivit ANAF.
„Având în vedere comportamentul fiscal al societăților verificate, se vor iniția demersurile pentru sesizarea organelor de urmărire penală, în vederea analizării aspectelor sesizate și luării măsurilor legale corespunzătoare”, spune Fiscul.
Uber, Bolt și alte platforme de ridesharing vor trebui să depună lunar la ANAF Formularul 397
Operatorii de platforme online de transport alternativ, cum sunt Uber, Bolt sau Black Cab, vor trebui să depună lunar la ANAF Formularul 397 - Declarație informativă privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto intermediate printr-o platformă digitală, potrivit unui Ordin ANAF publicat în Monitorul Oficial.
Formularul 397 conține informații despre activitatea firmelor care operează pe aceste aplicații, valoarea curselor și a încasărilor realizate de operatorul de transport alternativ, codul de înregistrare fiscală - operator de transport alternativ, data acceptării sau eliminării acestuia din platforma digitală.