Președintele american Donald Trump, a prezentat, miercuri, noile tarife reciproce care vizează majoritatea parenerilor comerciali ai SUA, inclusiv Uniunea Europeană care va avea taxe vamale de 20%. „Aceste tarife ne vor încetini economia și vom simți asta foarte repede”, susține Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, într-o postare pe Facebook.
Măsurile anunțate miercuri, în „Ziua Eliberării”, așa cum a numit-o președintele SUA, includ o taxă de bază de 10% pe bunurile din toate țările și taxe reciproce pentru statele care „impun bariere ridicate pentru importurile din SUA”, conform Reuters.
„În sfârșit punem America pe primul loc”, a spus Trump miercuri, în cadrul unor declarații de presă în care a prezentat un tabel cu „tarife reciproce” la nivel mondial.
Taxa de bază de 10% va intra în vigoare sâmbătă, 5 aprilie, iar noile taxe reciproce se vor aplica de joi, 9 aprilie, conform BBC.
Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, a reacționat joi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, la noile taxe impuse de SUA. El spune că „aceste tarife ne vor încetini economia și vom simți asta foarte repede. Cât și cum? Vom discuta în perioada următoare”.
Redăm mesajul lui Radu Burnete:
„Prima reacție la cald este că Trump demantelează un sistem de comerț global din care România a profitat enorm.
În ciuda discursului suveranist atât de accentuat și la noi, nu am fi ajuns de la sărăcia lucie în care ne-a lăsat dictatura comunistă la prosperitatea de astăzi fără o lume deschisă pentru comerț, în niciun caz în doar 2 decenii (până în anul 2000 am bătut pasul pe loc). Cu toate problemele suntem în cel mai prosper moment al nostru.
Avem un mare, mare noroc că suntem membri UE și avem acces la o piață de 500 de milioane de oameni. Este în interesul nostru național ca această piață să se consolideze. Nu vă uitați în gura celor care visează că totul poate fi produs la noi pe prispă. E un drum înfundat.
Aceste tarife ne vor încetini economia și vom simți asta foarte repede. Cât și cum? Vom discuta în perioada următoare.
Vor fi foarte mulți cei care vor găsi feluri în care să arate că ce face Trump este spre mai bine. De la Ricardo și Smith, trecând pe la Keynes și Hayek și până la Friedman sau Krugman veți găsi puțini economiști care să considere că o lume cu tarife imense și fără comerț liber este mai bună. Sigur însă că Trump poate să aibă el dreptate. Ca orice cult, trumpismul nu poate fi vindicat decât de propriul succes sau înfrânt de propria-i implozie.
O tempora, o mores”, a spus directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.
Tarifele reciproce variază între 10% și 50% și afectează aproape 60 de țări cu care SUA spun că au cele mai mari deficite comerciale, conform BBC.
Oficialii americani susțin că aceste țări impun taxe vamale mai mari asupra bunurilor americane, aplică „bariere non-tarifare” în comerțul cu SUA sau au acționat în moduri care, în opinia lor, subminează obiectivele economice ale Americii, mai arată sursa citată.
Iată câteva exemple de tarife reciproce impuse de SUA: UE va fi tarifată cu 20%, China cu 34%, Vietnam cu 46%, India cu 26%, iar Cambodgia cu 49%.
Joi, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că noile taxe vamale anunțate de Trump reprezintă „o lovitură majoră” pentru economia mondială.
Ea a spus că europenii sunt pregătiţi să reacţioneze şi lucrează deja la un nou pachet de contramăsuri în cazul în care negocierile cu administraţia americană, pe care UE le-a dorit foarte mult, ar eşua, conform News.ro.
„Suntem deja în curs de finalizare a unui prim pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele la oţel. Şi pregătim acum şi alte contramăsuri pentru a ne proteja interesele şi afacerile dacă negocierile eşuează”, a adăugat ea.