Guvernul a aprobat, joi, un proiect de hotărâre privind Registrul general de evidenţă a salariaţilor – Reges Online, care va înlocui complet Revisal, actualul sistem informatic.
Astfel, angajatorii vor avea la dispoziție un termen de 6 luni pentru a face tranziția de la Revisal la Reges Online, urmând ca procedura de acces pentru completarea, transmiterea și interogarea datelor în/din registru să se stabilească prin ordin al ministrului Muncii, familiei, tineretului și solidarității sociale în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii, conform notei de fundamentare.
„Introducem o nouă platformă, Reges Online, pentru evidența complet digitală a salariaților. Vechiul Revisal era depășit ca volum, complexitatea datelor și tehnologie. Acum avem o platformă rapidă și modernă, finanțată prin PNRR. Este foarte simplu de folosit atât de Inspecția Muncii, cât și de angajatori și salariați. Vor fi 6 luni de tranziție la noul sistem fiindcă avem 6,7 milioane de contracte individuale de muncă și 750.000 de angajatori”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, joi, la începutul ședinței de guvern.
„Un nou sistem online pentru evidența salariaților va fi implementat în România. Reges Online va înlocui complet aplicația cunoscută de angajați și de angajatori sub numele de Revisal, depășită în raport cu volumul de informații despre relațiile de muncă, complexitatea acestora și evoluția tehnologiei. Menționez câteva date care pun în evidență necesitatea acestui nou sistem finanțat prin PNRR”, a declarat purtătorul de al Guvernului, Mihai Constantin, la finalul ședinței de guvern.
El a mai spus că în Revisal erau înregistrate ieri, 26 martie 2025, peste 6,7 milioane de contracte individuale de muncă, mai mult de 5,7 milioane de salariați și peste 750.000 de angajatori.
„Prin implementarea noii platforme va fi simplificat accesul angajatorilor și al salariaților în sistem, se va reduce birocrația și vor fi actualizate mai rapid datele despre raporturile de muncă”, a mai spus Mihai Constantin.
Printre altele, portalul Reges Online va facilita accesul la date pentru angajați, va simplifica procedurile pentru angajatori și salariați și va debirocratiza, se mai arată în nota de fundamentare.
Alte modificări:
- Digitalizarea completă a procesului de gestionare a datelor privind raporturile de muncă prin eliminarea Revisal și înlocuirea cu Reges Online, un sistem informatic centralizat și accesibil online, astfel încât angajatorii să nu mai instaleze aplicații locale.
- Toate operațiunile vor fi realizate printr-un portal web securizat, oferind acces extins pentru Inspecția Muncii, angajatori, salariați și autoritățile competente, asigurându-se realizarea interoperabilității sistemului cu alte baze de date naționale.
- Reglementarea obligațiilor pentru angajatori de a transmite datele despre noii salariați cel târziu în ziua anterioară începerii activității. De asemenea, angajatorii trebuie să introducă în sistem toate modificările, suspendările și încetările raporturilor de muncă, (inclusiv detașări și transferuri) salarii, sporuri, în termenul reglementat. Totodată, este reglementată obligația de a transmite suspendările contractelor individuale de muncă, inclusiv cele cauzate de concedii medicale, absențe nemotivate, cazuri de forță majoră.
- Creșterea transparenței și eliminarea dificultăților birocratice pentru dovedirea vechimii în muncă, oferind salariaților și/sau foștilor salariați acces online la datele proprii din registru, inclusiv posibilitatea de descărcare a unui extras din REGES. Registrul general de evidenţă a salariaţilor este accesibil online pentru salariaţi/foşti salariaţi, în privinţa datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea şi tipărirea acestor date, precum şi la generarea online şi descărcarea unui extras din registru.
- Creșterea gradului de conformitate al angajatorilor și reducerea abuzurilor legate de întârzierea raportărilor, prin implementarea unor sancțiuni severe pentru întârzierile în transmitere și erorile din registru.
Angajatorii vor trebui să se înregistreze în Registru în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii. Dacă nu se vor conforma, aceștia riscă o amendă între 15.000 lei și 20.000 lei, se arată în proiectul de HG.
De asemenea, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a hotârării, angajatorii au obligația de a completa și transmite în Registru toate elementele contractelor individuale de muncă active la acea dată, care nu se regăsesc în aplicatia Revisal. Încălcarea acestei obligații se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.