La 16 ani, Palmer Luckey a început să creeze dispozitive proprii de realitate virtuală, pentru că piața din 2009 oferea căști prea grele și scumpe de făcut, iar un an mai târziu a lansat primul prototip. În 2012, a început povestea Oculus, companie care avea să fie cumpărată de Meta, urmată de plecarea lui Luckey din compania lui Zuckerberg și începutul unui proiect, Anduril, care acum valorează peste 30 miliarde dolari.
Startup-ul care produce tehnologie pentru apărare a strâns o nouă rundă de finanțare de 2,5 miliarde dolari, care a dublat valoarea Anduril la 30,5 miliarde dolari, potrivit TechCrunch. Recent, firma lui Luckey, alături de Meta, au anunțat un parteneriat pentru dezvoltarea de dispozitive de realitate virtuală și augmentată pentru armata SUA, așa cum s-a mai scris pe StartupCafe.ro.
Cine este Palmer Luckey
Antreprenorul Palmer Luckey (32 ani) s-a născut în anul 1992 în Long Beach, California, și a fost crescut alături de cele trei surori ale sale. Acesta a fost învățat acasă de mama sa, a luat lecții de navigație și a dezvoltat un interes pentru zona de eletronică și inginerie.
Luckey s-a înscris la școala de jurnalism la Universitatea de Stat din California, dar a părăsit-o ulterior. În copilărie și în adolescență, acesta a lucrat la multe proiecte electronice, printre care pistoale cu bobină, bobine Tesla și lasere, conform LA Times.
În 2009, acesta a fondat o comunitate online de oameni care transforma console și PC-uri în dispozitive portabile, potrivit Forbes. Tot atunci, i-a venit și ideea de a construi dispozitive VR mai ușoare și mai ieftine decât ceea ce oferea piața. Primul prototip de cască VR a fost finalizat la 17 ani, în garajul părinților săi, conform Eurogamer.net.
În continuare, tânărul de atunci a dezvoltat o serie de prototipuri care au explorat caracteristici precum stereoscopia 3D și câmpul vizual extrem de 270 de grade, reducând în același timp dimensiunea și greutatea sistemelor sale. Mai apoi, a șasea generație a unității dezvoltate de el, numită „Oculus Rift”, a urmat să fie listată pe site-ul de crowdfunding Kickstarter.
Oculus Rift a fost una dintre cele mai de succes campanii văzute vreodată pe site-ul de crowdfunding. A strâns 250.000 dolari în mai puțin de două ore și 2,4 milioane dolari într-o lună, conform Forbes.
În 2012, a lansat firma Oculus VR, an în care a atras atenția și lui John Carmack de la id Software, dezvoltator de jocuri faimos pentru munca sa la seria de jocuri video Doom și Quake. Carmack a demonstrat capabilitățile Oculus Rift la Electronic Entertainment Expo (E3) 2012. Luckey a renunțat la universitate pentru a se concentra pe dezvoltarea și strângerea de fonduri pentru dispozitivele Oculus, în urma răspunsului pozitiv pe care l-a primit dispozitivul VR.
Doi ani mai târziu, în 2014, Oculus VR a fost cumpărată de Facebook (acum Meta) pentru suma de 2 miliarde dolari, conform USA Today.
În 2016, Luckey a donat 10.000 dolari către o campanie pro-Trump, potrivit USA Today, lucru care a dănuat imaginii Oculus, cu un număr mic de dezvoltatori care și-au anulat planurile de a susține dispozitivele VR.
În 2017, Palmer Luckey a demisionat de la Facebook fără a oferi un motiv. În același an, antreprenorul a pus bazele companiei de tehnologie militară autonomă Anduril Industries, alături de foștii directori Palantir Matt Grimm, Trae Stephens și Brian Schimpf și liderul hardware Oculus VR, Joseph Chen.
În 2018, noul său startup a început un program pilot pentru guvernul SUA pentru a detecta traficul de persoane și contrabanda cu droguri în zonele îndepărtate de la granița de sud, program care a dus la 55 de încercări prinse în primele 12 zile de funcționare, conform TechCrunch.
Firma a strâns în cei 7 ani de activitate finanțări de 6,2 miliarde dolari, cu tot cu noua rundă de 2,5 miliarde dolari, conform datelor de pe Crunchbase. Noul parteneriat cu Meta pentru armata americană reprezintă pentru Luckey și o reconectare cu gigantul care a cumpărat prima sa firmă.