Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Mediului de Afaceri, Bogdan Ivan, a lăudat, marți dimineața, platforma prin care se fac înscrierile la programul de finanțare Startup Nation 2025, înainte de startul sesiunii de aplicare pentru cursurile de antreprenoriat. În schimb, o serie de aplicanți la cursurile de formare antreprenorială s-au plâns de blocaje în utilizarea platformei, unii dintre ei raportând, însă, și remedieri ale problemelor în primele 2 ore ale sesiunii. Se aplică principiul primul venit-primul servit la înscrierea la cursuri.
„Important este că selecția va fi făcută extrem de obiectiv de către acest soft care va calcula eligibilitatea, punctajul și clasamentul. Selecția finală va fi dată de soft, urmând ca echipa de la minister să analizeze doar corelația dintre achiziții și coduri CAEN pentru a se asigura că nu au existat vicii, pentru că inteligența artificială încă nu e perfectă, deși e foarte utilă. Și atunci va fi și verificare umană”, spus Ivan, cu puțin înainte de startul sesiunii de înscriere la cursuri.
Ulterior, marți, după ora 10.00, când a început sesiunea, unii dintre aplicanți s-au plâns de anumite blocaje în utilizarea platformei de ajutoare de minimis gestionate de Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ministerul Economiei și Digitalizării.
„ALO! Platforma blocată in primul minut. Alocați mai multe resurse dacă știți că este de mare interes programul” - a reclamat un utilizator, pe pagia de Facebook a MEDAT.
„Alocarea resurselor de procesare se realizează în timp real. Platforma este funcțională” - a răspuns ministerul.
Alte incidente reclamate de utilizatorii platfirmei de ajutoare de minimis, la înscrierea pentru cursurile Startup Nation 2025, dar care au fost remediate între timp, potrivit reclamanților:
- Platforma a preluat automat la ultimul pas de înregistrare un formular pentru o altă persoană care avea alt cont și altă semnătură electronică, avem zeci de cazuri.
- Am avut de exemplu 4 conturi diferite pentru 4 persoane diferite, le-am deschis în 4 browsere diferite, am înregistrat primii doi, dar s-a blocat platforma de mai multe ori, timp de circa 30-40 minute, iar apoi la al treilea am generat formularul de înregistrare, l-am trimis spre semnare, și la câteva minute a apărut în platformă ca fiind deja înregsitrat, deși nici nu primisem formularul final semnat electronic, platforma a preluat automat ultimul formular înregistrat în alt cont anterior.
- Beneficiari înregistrați automat, cu alte formulare de la alți cursanți, în platformă figurează „înregistrat”, dar formularul de înregistrare este altul, de la altă persoană;
- Nici semnăturile electronice nu s-au validat corect pentru că platforma nu ar fi trebuit să permită încărcarea unui alt document într-un alt cont cu altă semnătură.
- Pentru cursanții înscriși eronat apare că există deja încărcați și nu se mai pot înregistra cu formularul corect.
- Apare buletinul încărcat la 5 minute după transmiterea formularului de înregistrare, ceea ce nu este posibil.
Faza a doua: din 1 iunie, absolvenții de cursuri se vor putea înscrie la finanțarea de 50.000 EUR
„Vorbim despre o platformă informatică ce, în materie de încărcarea documentelor, de selecție a eligibilității tuturor aplicanților, va putea să asigure cel puțin 60% din tot fluxul procedural și administrativ cu intervenție umană zero, urmând ca toți colegii mei din Direcția de IMM-uri să facă, într-un final, o formă de verificare, de corelație între achizițiile pe care le propun în cadrul planurilor de afaceri și codurile CAEN aferente business-urilor pe care le propun. Acolo folosim această metodă de analiză umană, în contextul în care nu am vrut să venim cu un șablon restrictiv pentru antreprenorii care vor să investească prin programul Startup Nation” - a mai spus ministrul Economiei, Bogdan Ivan.
„Au început înscrierile pentru cursanții care doresc să facă cursuri de antreprenoriat, urmând ca ei să parcurgă cel târziu până pe 15 august acest curs. Cei care vor începe mai repede cursul îl vor termina la timp și începând cu data de 1 iunie până în 1 octombrie vor putea să se înscrie cu business planul în platforma informatică, urmând ca ei să fie evaluați începând cu data de 1 octombrie. În funcție de modul în care vor fi evaluați cât mai rapid, primii care vor fi în acest program vor putea să și semneze contractele începând cu data de 1 octombrie. Beneficiarii, în momentul în care vor semna contractul de finanțare vor beneficia și de un avans de 50% în baza căruia se va întocmi și aproba business planul”, a precizat el.
Bugetul programului Startup Nation 2025 este de 446 milioane EUR, în principal de la Uniunea Europeană, iar Ministerul Economiei ia în calcul și o supracontractare cu 10%.
„În limita sumelor disponibile se vor semna contractele de finanțare. Împreună cu colegii mei și cu MIPE căutăm soluții inclusiv pentru supracontractare, pentru ca atunci când dintre cei care au semnat contractul de finanțare poate sunt unii care nu reușesc să implementeze proiectul, să nu pierdem acești bani europeni, vom avea și supracontractare măcar 10%” - a explicat Ivan.