Antreprenorul Dragoș Stanca, fondatorul evenimentelor de educație digitală Upgrade 100, vine cu un sfat simplu și util pentru toată lumea în zorii erei inteligenței artificiale, după cel mai recent scandal electoral de social media, în care o candidată la alegerile prezidențiale a publicat pe Facebook un set de imagini cu doi dintre contracandidații săi, aceștia denunțând fotografiile drept falsuri.
„Repet de câteva luni: cea mai înțeleaptă atitudine în contextul tehnologic actual este să îi sfătuim pe toți cei din jurul nostru să trateze orice văd în spațiul digital pornind de la premisa de ficțiune. Pe scurt, orice vedem online (mai ales în perioade electorale) trebuie tratat pornind de la ipoteza că sunt imagini manipulate: la fel cu situația în care, în sala de cinema, nu credem că pe ecran sunt extratereștri filmați pe bune”, a scris vineri, pe Facebook, Dragoș Stanca.
Fost jurnalist și maganer media și, actualmente, președinte al Biroului Român de Audit al Tirajelor (BRAT), Stanca spune că manipularea prin AI poate fi demascată ușor tot cu ajutorul tehnologiei.
„Acum devine de interes larg și se dezbate coerent și tema manipulării realității prin AI și cum aceste instrumente se pot demasca și cum se pot identifica falsurile, fără prea mari eforturi, tot prin tehnologie. Să nu uităm: ca orice alt tool, tehnologia poate fi folosită constructiv sau distructiv. Nimic nou, nici aici: am folosit la fel ca umanitate orice nouă descoperire, începând cu focul. În concluzie, este o dezbatere importantă, utilă oricui, nu doar la vot – ci și în viața de zi cu zi, unde înșelătoriile ne vizează și portofelul digital. Singura mică mare diferență e că hoții ăștia din urmă sunt mai cinstiți: vor să ne fure doar banii, nu și viitorul” - a mai afirmat Dragoș Stanca.
El a publicat și un miniclip realizat, cu ajutorul unei tehnologii de inteligență artificială, de către tânărul doctorand Valentin Lăzureanu, participant la hackatonul Hack for Facts organizat de Amplify ONG cu sprijinul Ethical Media Alliance. Cu ajutorul instrumentului AI RunwayML Gen-4, Valentin Lăzureanu a animat una dintre fotografiile în care apare candidatul independent Nicușor Dan, arătând cât de ușor și convingător pot fi manipulate imaginile în prezent.
Scandalul fotografiilor din social media
Candidata USR, Elena Lasconi, a distribuit, joi seară, pe Facebook, o serie de imagini despre care sugerează că îi arată pe contracandidații său, Nicușor Dan și Victor Ponta, precum și pe fostul director adjunct al SRI, Florian Coldea, potrivit Hotnews.
„În spiritul adevărului, cred că avem cu toții nevoie de niște explicații pentru aceste fotografii”, a scris Lasconi în descrierea care însoțește imaginile”.
Nicușor Dan a reacționat inițial tot pe Facebook și a susținut că este vorba despre „un fals grosolan”.
„Pozele pe care le-a postat Elena Lasconi sunt un fals grosolan. Această pretinsă întâlnire n-a avut loc niciodată”, a declarat edilul într-o scurtă reacție. Primarul genral al Capitali a făcut și plângere penală împotriva lui Lasconi.
O reacție a avut și Victor Ponta, care a anunțat plângeri penale împotriva Elenei Lasconi și a postului Antena 3. Într-o conferință de presă de vineri, Victor Ponta a susținut că toată această „mizerie” a fost pusă la punct, construită de către Bogdan Popescu și Kensington, care lucrează cu Crin Antonescu”. Firma Kensington a negat acuzațiile făcute de Ponta.
Vineri, Biroul Electoral Central a stabilit că postarea Elenei Lasconi, în care a publicat cele patru fotografii în care apar separat Nicușor Dan, Victor Ponta și Florian Coldea nu trebuie ștearsă. Decizia a venit după o sesizare făcută de Nicușor Dan.
BEC explică, în motivarea deciziei luate vineri, că nu poate verifica dacă imaginile publicate de Lasconi sunt autentice sau nu: „Nu dispune, în procedura soluționării plângerilor privind desfășurarea campaniei electorale, de mijloacele specifice organelor de specialitate care au competența certificării autenticității imaginilor”.
„Or, atât timp cât BEC nu deține nici competența de a constata că imaginile care fac obiectul postărilor reclamate sunt false, și nici nu are la dispoziție elemente din care să rezulte autenticitatea/neautenticitatea acestora, nu poate constata, pentru simpla afirmare din plângere, că materialele de propagandă electorală reclamate ar fi contrare ordinii de drept”, conform deciziei BEC, citate de HotNews.
Reamintim că, duminică, 4 mai 2025, este programat, în România, primul tur al alegerilor prezidențiale reluate, după ce scrutinul inițial a fost anulat de Curtea Constituțională, în decembrie 2024. În diaspora, votarea a început deja.
Reamintim că, atunci când a anulat alegerile inițiale, Curtea Constituțională a invocat utilizarea ilegală a inteligenței artificiale și „exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media”, de către unul dintre candidați.