O antreprenoare HoReCa susține că discuțiile despre majorarea TVA provoacă incertitudine și îngrijorare printre firmele din domeniu și ar putea reprezenta un pas înapoi pentru acest sector.
Piața HoReCa a trecut printr-o mai mare instabilitate în prima jumătate din 2025 comparativ cu 2024, conform Anei Savin, proprietara Hotel Bordeaux din Galați și a restaurantului Stage. Contextul economic a devenit mai impredictibil și afectează în mod direct comportamentul consumatorilor și sustenabilitatea afacerilor.
„HoReCa este o industrie foarte sensibilă la ceea ce se întâmplă politic și economic, fapt pentru care prima jumătate a fost destul de dificilă, mai ales într-un context tensionat. În comparație cu 2024, lucrurile au părut mai instabile, iar operatorii din industrie au resimțit din plin nesiguranța pieței. În același timp, românii au avut mai multă prudență în consum, scăzând frecvența ieșilor la restaurant. Totuși, în ultimul timp se simte o redresare: oamenii revin în restaurante, turiștii încep să miște piața, iar apetitul pentru experiențe de calitate revine treptat. Atmosfera generală devine mai optimistă, iar HoReCa se repoziționează, adaptându-se noilor cerințe și pregătindu-se pentru a doua jumătate a anului cu mai multă încredere”, a declarat antreprenoarea.
Potrivit ei, stabilitatea domeniului HoReCa este în continuare fragilă, după perioada dificilă cauză de pandemie și crizele economice. Astfel, în acest context, orice decizie fiscală neașteptată ar putea dezechilibra complet industria, iar discuțiile recente despre o posibilă majorare a TVA-ului pentru HoReCa creează incertitudine și îngrijorare.
„HoReCa revine pe o linie de echilibru la jumătatea acestui an, pe care sperăm să și-o mențină și să nu fie vizată de eventuale decizii nefavorabile industriei, mai ales că discuțiile despre o majorare TVA provoacă neliniște. O creștere a TVA-ului ar fi un pas înapoi pentru HoReCa. Ar reduce marjele de profit, ar forța creșterea prețurilor pentru consumatori și, implicit, ar descuraja consumul de servicii de ospitalitate. HoReCa abia începe să respire din nou. E nevoie de măsuri care să susțină, nu să îngreuneze”, subliniază Ana Savin.
---