Fostul director executiv al organizației patronale Concordia, Radu Bunete, care și-a început, marți, mandatatul oficial de consilier prezidențial al lui Nicușor Dan, avertizează că subliniază că „România traversează o criză existențială” și are nevoie de „un nou contract între stat și cetățeni în privința taxării”.
„România traversează o criză existențială. Modelul nostru social, economic și politic de după căderea comunismului și-a epuizat resursele din motive interne și externe. (...) Avem nevoie de un nou contract între stat și cetățeni în privința taxării. Unele reașezări sunt deja inevitabile însă trebuie să închidem cu evaziunea și economia neagră. Dacă vrem taxare la un nivel moderat și un stat care să ne ofere servicii publice de calitate toată lumea trebuie să plătească, iar statul trebuie să livreze. Avem nevoie de mai multă inițiativă privată și să creștem rata de participare la forța de muncă. Nu puteam rata revoluțiile aduse de inteligența artificială, orice ar însemna ele și asta înseamnă că trebuie să investim în educație și cercetare”, a scris Burnete, pe LinkedIn.
În context, el pledează pentru un parcurs european al României, fără „naționalism ieftin”.
„Avem disparități regionale prea mari, trebuie să le reducem. Trebuie să ne jucăm rolul în UE fără pompă și naționalism ieftin. Trebuie să rămânem o economie deschisă, dar să devenim mai competitivi. Trebuie să reducem deficitele gemene fiindcă acționează ca niște piedici. Trebuie să reducem gradul de polarizare din societate și să creștem coeziunea”, a mai scris consilierul lui Nicușor Dan.
De asemenea, Radu Burnete respinge „generalizările lipsite de o analiză riguroasă”, care care pune sectorul bugetar în antiteză cu mediul privat.
„Nu-mi plac generalizările lipsite de o analiză riguroasă. Toți bugetarii sunt răi și puturoși. În mediul privat nu există risipă. Toți politicienii sunt corupți și toți oamenii de afaceri sunt de ispravă. Sindicatele sunt rele. Patronatele sunt bune. Cercetarea românească nu produce nimic. Particularul este la fel de important ca generalul. Trebuie să înțelegi când e rostul unuia și când al celuilalt. Trebuie să înțelegi ce problemă vrei să rezolvi și de ce, ce principii generale guvernează spațiul în care ai identificat problema, dar și ce particularități”, crede consilierul prezidențial Radu Burnete.
Radu Burnete este consilier prezidențial și conduce Departamentul Politici Economice şi Sociale din cadrul Administrației Prezidențiale.