Antreprenorul Radu Savopol, care deține franciza popularului lanț de cafenele 5 to Go, se plânge că adesea angajații români pleacă din firme pentru a obține doar mici creșteri salariale în altă parte, pe fondul lipsei de comunicare cu patronii. O altă problemă pe care a constata-o la angajații români este că poți nimeri „o persoană virusată”, care strică toată echipa prin comportamentul ei. Savopol a vorbit și despre concurenții de la Coffee to Go, despre care spune că au făcut o greșeală de business în duelul cafenelelor. Încă 7 lecții mai pot „fura” micii antreprenori români de la Radu Savopol.
Radu Savopol a creat brandul 5 to Go în 2015 și, imediat, în același an, a extins afacerea cafelelor „take away” la păhărele din carton prin sistemul francizelor. A oferit întregul concept micilor antreprenori, care l-au multimplicat în 13 orașe din țară până acum. Iar inițiatorul și-a luat „partea leului” de la fiecare și s-a îmbogățit.
Recent, la un eveniment organizat de Banca Transilvania, la Craiova, omul de afaceri s-a plâns de o mare problemă, care tulbură somnul mai ales patronilor din HORECA: lipsa de lucrători din România.
„Cea mai mare provocare, o problemă majoră! Sunt spații francizate, dar nu au personal. Căutăm alternative, ne îndreptăm la oameni săriți de 40 de ani cu copii, mult mai stabili. Dacă e omul primitor, chiar dacă are 50 de ani, dacă zâmbește, mai spune o glumă, de fotbal sau de vecina, cafea îl înveți să facă. Dar să fie cu bun-simț și amabil, nu-l mai înveți. (...) Avem două fete pe care eu le-am adus de la căminul de copii, foarte serioase și acum încerc să le instruiesc să le fac să aducă din rândul celor de la casele de copii, să-i învățăm să facă cafea, și sunt mult mai stabili” - a spus Radu Savopol, antreprenorul care îți pune dimineața în mișcare cu 5 lei, „fixed price”.
Omul de afaceri crede că de multe ori angajații români nu o cultură a dialogului cu patronul și pleacă din firme pentru a obține în altă parte creșteri salariale mici, pe care le-ar putea satisface și angajatorul curent, dacă i-ar cere.
„Nu pleacă pentru dublare de salariu, pleacă pentru un procent de 10% - 15%, și, dacă ar discuta cu angajatorul, fără nicio problemă s-ar găsi poate un tichet de masă, un bonus. Dar totul e să vorbească, nu vorbesc, te trezești că nu mai vin sau sunt la aeroport, pleacă. Au fost cazuri extraordinare, la care nu te gândeai”, a spus Radu Savopol, un antreprenor cu experiență de aproape 20 de ani în România.
Ce salarii sunt în rețeaua 5 to Go? „Nici salarii de mii de euro nu putem să dăm, avem undeva la 2.000-2.200 de lei, netul (în medie- n.r.) . Plecăm de la 1.400 - 1.500 de lei, cu bonusuri, cu tips, ce fac acolo” - spune Radu Savopol.
În prezent, lanțul 5 to Go numără 85 de cafenele, din care 67 numai în București, marea majoritate fiind ale unor mici antreprenori francizați. Toate acestea cuprind sute de angajați, însă echipa lui Radu Savopol de coordonare centrală a lanțului de francize numără 7 oameni.
Cei mai mulți sunt tineri crescuți de el în business-urile pe care le-a avut în HORECA, dar nici așa nu lipsesc scânteile între ei, pe care Savopol trebuie să le gestioneze.
„Am probleme între ei. Cu toate că sunt 7 sau 2 sau or să fie 20, în România e problemă cu echipa, cu oamenii. Găsești o persoană virusată, între ghilimele, și ți-i virusează și pe ceilalți. E dificil. Aici cred că e problema. Și asta îți ocupă timp, să faci un pic o a analiză a fiecărui membru al echipei, să vezi dacă e bun sau nu acolo. Am cazul acum în care două fete nu se înțeleg, dar sunt bune amândouă și a trebuit să nu le mai intersectez, ca să nu le pierd, pentru că exista riscul să pierd una dintre ele și am nevoie de amândouă”, a povestit el.
Soluția pentru o bună relație dintre patron și angajat este respectul, crede Radu Savopol, deși cu unii din echipa sa a legat prietenii vechi.
„Stilul meu e mai prietenos cu ei, dar până la un moment dat. E normal cu oamenii cu care ai început, să ai altă relație. Cu omanii aduși de un an în echipă ai deja alte standarde. Dar cu primii e ciudată relația, dar e de respect și asta e foarte important, respectul contează foarte mult în echipă”, susține omul de afaceri.
De altfel, „mâna dreaptă” a lui Savopol în 5 to Go, Lucian Bădilă, este un ”băiat” pe care l-a „crescut” el de la 16 ani în afacerile HORECA.