Un startup românesc, ce folosește tehnologii de inteligență artificială (AI) și blockchain în managementul reciclarii plasticului, a fost admis într-un accelerator de afaceri european, susținut de Google.org, organizația non-profit a gigantului IT american, prin care echipele acceptate primesc un grant de până la 250.000 de dolari, mentorat și alte servicii.
Echipa Recycllux, formată din Sorina Uleia, Alexandra Cernian și Bogdan Iuga, se numără printre cele 15 organizații din toată Europa care au fost admise în programul Grow AI Accelerator, au anunțat, marți, organizatorii, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Inițiat de Social Tides și susținut de Google.org, acceleratorul sprijină proiecte care folosesc tehnologii de inteligență artificială (AI) și machine learning (ML) pentru a dezvolta soluții inovatoare pentru provocările sociale și de mediu. Social Tides AI este un program derulat în Europa de INCO Group, o organizație internațională dedicată antreprenoriatului social.
În cadrul acceleratorului de afaceri Grow AI Accelerator, startup-ul românesc Recycllux va primi:
- finanțări de până la 250.000 de dolari pentru a-și extinde soluțiile,
- mentorat și training în AI, dezvoltare de business și măsurarea impactului,
- acces la o rețea internațională de investitori, specialiști și inteligență artificială.
Românii de la Recycllux și-au asigurat un grant de 125.000 de dolari și credite Google Cloud de 25.000 de dolari, precum și mentorat și alte servicii și cheltuieli susținute de organizatori, în cadrul programului.
Recycllux este o platformă de reciclare a plasticului marin, care folosește inclusiv tehnologii AI pentru a dezvolta un lanț de reciclare optimizat, pentru ca produsele din plastic să nu mai ajungă în mări și oceane. Soluția românilor utilizează datele furnizate de sateliții de observare a Pământului și algoritmi de machine learning, pentru a identifica zonele marine sufocate de plastic, ce impun măsuri urgente. De asemenea, cu ajutorul tehnologiei blockchain, platforma stimulează colectorii și încurajează reciclarea din zonele-problemă identificate.
„Recycllux revoluționează gestionarea deșeurilor de plastic prin integrarea tehnologiei de detectare bazată pe inteligență artificială și blockchain, pentru a urmări și optimiza colectarea, reciclarea și prevenirea răspândirii deșeurilor de plastic. Oferind date în timp real despre punctele fierbinți de poluare și asigurând trasabilitatea eforturilor de reciclare, Recycllux ajută firmele, guvernele și organizațiile de protecție a mediului să ia măsuri specifice împotriva poluării cu plastic”, spun cei de la Grow AI Accelerator, în comunicatul transmis StartupCafe.ro.