Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) spune că în urma întâlnirii de joi dimineața a președintelui Nicușor Dan cu reprezentanți ai mediului de afaceri, sectorul HoReCa a primit asigurarea că taxa pe valoare adăugată (TVA) nu va crește.
„Mediul de afaceri și, în mod particular, sectorul HoReCa aveau nevoie de această asigurare ca să poată continua, deoarece cele mai multe companii autohtone se aflau exact în pragul de 3% înainte de colaps. Aceasta este realitatea. Și, cu atât mai mult, salutăm și apreciem răspunsul rapid al Președintelui României din această dimineață: TVA nu va crește. Ce înseamnă asta? Înseamnă că antreprenorii își pot face planuri de dezvoltare, pot ieși din starea de panică și se pot așeza într-o normalitate. Aceasta este cheia de boltă a oricărui business: previzibilitatea, a spus Călin Cozma, președinte executiv FPIOR, care a participat la întâlnirea cu președintele.
Sectorul de afaceri apreciază că perioada în care statul „a biciuit caii care trag” s-a încheiat și atrage atenția că orice sector de business în care se investește aduce consecințe economice pozitive pe termen lung.
Alex Costea, vicepreședinte FPIOR, susține că toate țările din UE care au interes pe creșterea turismului au cote mici de TVA, de exemplu Germania are 7%, Ungaria 5%, Polonia 8% si exemplele pot continua.
Țările din UE cu turismul deja foarte dezvoltat si stabilizat au TVA un pic mai mari, Franța, Italia, Austria și Spania au cota de 10%. De asemenea exista o tendință în UE de taxare diferită a alimentelor de bază:
- Franța: Există o cotă redusă de TVA de 5,5% aplicabilă majorității produselor alimentare destinate consumului uman, vândute în magazine, supermarketuri, livrari la domiciliu si servite la to-go.
- Spania: Începând cu 1 ianuarie 2025, produsele de bază precum pâinea, laptele, brânza, ouăle, fructele și legumele sunt taxate cu o cotă redusă de 4%
- Cipru: Cota zero de TVA se aplică unei game de alimente de bază, inclusiv lapte pentru bebeluși, scutece și produse de igienă pentru femei. Acestea sunt cifre care demonstrează că un TVA mare nu rezolvă problemele economice, ba dimpotrivă, înlesnește dezvoltarea economică pe termen lung.
Industria ospitalității spunea zilele trecute că „a pierdut doar anul trecut peste 35 % din profitabilitate, iar cifra de afaceri a scăzut în medie cu 12 %, comparativ cu 2023”.
„Având în vedere faptul că industria HoReCa își plătește la timp toate taxele și impozitele, fiind printre cei mai corecți contributori la bugetul de stat, majorarea unor taxe în perioada următoare ne poate duce într-un scenariu similar cu cel din 2020-2021. Datorită lipsei totale de predictibilitate, 40 % din firmele care activează în domeniul HoReCa se află în acest moment la limită și există riscul real de închidere în lanț a firmelor din domeniu”, a adăugat Nicu Rusei, vicepreședinte FPIOR.
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România reunește peste 1.000 de companii și reprezintă 24 de județe ale țării, plus municipiul București, 29 de patronate și peste 26.000 de angajați.