Dragoș Anastasiu, unul dintre consilierii președintelui Nicușor Dan, a confirmat că printre măsurile discutate, la Palatul Cotroceni, de un grup format din specialiști ai PSD, PNL, UDMR și USR, se numără și supra-taxarea plăților cu cardul și a altor tranzacții bancare, pentru ca statul să facă rost de bani mai mulți în vederea reducerii deficitului bugetar.
Într-o postare pe Facebook, Anastasiu a precizat că propunerea microtaxei pe tranzacțiile bancare nu îi aparține lui.
„Apreciez îngrijorarea legitimă a opiniei publice cu privire la măsurile pe care noul guvern le va adopta pentru redresarea bugetului României. Observ că multe dintre ideile vehiculate în spațiul public sunt, de fapt, piese din puzzle-ul discutat în cadrul grupului de lucru reunit la Cotroceni (...).
Mai nou, mi se atribuie propunerea privind microtaxarea tranzacțiilor bancare și analiza aferentă apărută în spațiul public. Aș fi pregătit să îmi asum atât ideea, cât și textul, dacă mi-ar aparține. Însă respect ceea ce înseamnă proprietate intelectuală și nu pot valida, nici măcar prin tăcere, practici care frizează plagiatul.
Pentru acuratețea discuției: această idee a fost una dintre cele analizate în cadrul grupului de lucru. Nu are importanță cine a pus-o pe masă. Bancherii au fost întrebați, dacă o astfel de abordare are sau nu sens în contextul economic actual. Este o întrebare legitimă” - a scris Anastasiu pe Facebook.
Profit.ro a dezvăluit, săptămâna trecută, că specialiștii partidelor parlamentare care discută posibilitatea formării noului guvern, PSD, PNL, USR și UDMR, au discutat, printre altele, o propunere de taxă pe tranzacțiile bancare. Astfel, fiecare român care plătește cu cardul la supermarket sau la magazinele online ar urma să suporte o suprataxă de 1-3 lei, în funcție de valoarea achiziției.
Eugen Rădulescu, unul dintre consilierii guvernatorului Băncii Naționale, a criticat dur acestă propunere.
„A aplicat-o Venezuela, vrem să facem România ca Venezuela, aplicăm o asemenea taxă care este o chestiune absurdă. Cine spune așa ceva nu înțelege ce înseamnă economia de piață. Își imaginează că ia măsuri în care banii vor veni din cer. Noi avem cea mai mică monetizare din toată Uniunea Europeană. Vrem să taxăm tocmai activitatea bancară? Dar cine a făcut în Europa așa ceva? Vrem să fim Venezuela? Venezuela a aplicat această măsură. Dacă noi vrem să aducem țara la nivelul Venezuelei, asta facem. Este o aberație
În momentul în care ai mari fraude la ANAF, iar tu te faci că te uiți în altă direcție este absurd. Și dacă se ia această decizie pentru ANAF, tot nu se va rezolva în câteva minute. Nu se va rezolva de azi pe mâine, admițând că va exista o decizie politică pentru depolitizarea ANAF. Și atunci cred că nu există alternativă la creșterea unor taxe”, a declarat Eugen Rădulescu, la Digi 24, citat de Hotnews.
La rândul său, economistul Bogdan Glăvan a explicat că supra-taxarea tranzacțiilor bancare ar afecta în primul rând firmele cu rulaje mari și rate mici ale profitului.
„O afacere cu marjă mare de profit, care cumpără inputuri de 50 de lei și vinde produsul finit cu 100 de lei, obținând un profit de 50 de lei, este afectată relativ puțin. Însă o afacere care "face bani" din rulaje mari, adică se bazează pe principiul Cumpără-Vinde, Cumpără-Vinde, Cumpără-Vinde și tot așa, la fiecare "rotație" câștigând puțin, va fi disproporționat afectată” - a explicat Glăvan, pe Facebook.
Discuțiile despre supra-taxarea plăților cu cardul apar în condițiile în care statul român a impus deja măsuri de limitare a plăților cash, pentru a combate splălarea banilor și evaziunea fiscală.