Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) lansează, la începutul anului 2025, un test rapid prin care românii își pot testa abilitățile de recunoaștere a conținutului deepfake, generat sau modificat cu ajutorul inteligenței artificiale (IA).
În anunțul, făcut pe pagina oficială de Facebook, DNSC recomandă și consultarea Ghidului Deepfake, despre care am mai scris pe StartupCafe.ro, pentru „un mic ajutor înainte”.
Potrivit ghidului, „deepfake” reprezintă o manipulare digitală a unei înregistrări video, audio sau a unei imagini, realizată cu ajutorul inteligenței artificiale sau a altor programe specializate.
Deși această tehnologie se perfecționează constant, există câteva indicii care pot duce la identificarea ei, arată ghidul „Deepfake, manipulat sau informat?”. Spre exemplu:
- Mediul înconjurător (de exemplu, umbre inexistente, reflexii prea puternice, zone neclare)
- Imperfecțiuni ale feței (alunițe nerealiste, clipire nesincronizată, distorsiuni în interiorul gurii cum ar fi lipsa dinților și a limbii, dinți mult prea perfecți etc.)
- Nesincronizarea vorbirii/sunetului și a mișcării buzelor, de exemplu: din cauza strănutului
Ce presupune testul
Testul de recunoaștere a deepfake-ului, disponibil AICI, constă într-o colecție de imagini și videoclipuri autentice, alături de altele generate sau modificate prin intermediul tehnologiilor de Inteligență Artificială.
Românii au de ales între butoanele „Real” sau „AI”, ca mai apoi să vadă răspunsul corect, alături de o scurtă explicație.
Sursă: DNSC / Captură ecran: StartupCafe.ro
După analizarea fotografiilor și videoclipurilor, Directoratul vine și cu recomandări finale pentru recunoașterea acestui tip de conținut în mediul online.
„Deepfake-urile sunt tot mai sofisticate, dar există încă semne care te pot ajuta să le depistezi” - DNSC.
---