Inspecția Muncii a făcut, în perioada 14 - 19 iulie 2025, 888 de controale în domeniul construcțiilor și a aplicat, în urma acestora, amenzi în valoare de milioane de lei unora dintre angajatorii verificați.
Inspecția Muncii anunță miercuri că în cadrul controalelor au fost identificate 395 de persoane care prestau muncă nedeclarată. Astfel, au fost aplicate 561 de sancțiuni contravenționale, dintre care 233 au fost amenzi în valoare cumulată de 8,4 milioane lei și 193 de avertismente.
Pentru remedierea deficiențelor constatate, au fost dispuse 1.079 de măsuri cu termene clare de implementare, anunță Inspecția Muncii printr-un comunicat de presă.
„Pe linia securității și sănătății în muncă, au fost verificați 814 de angajatori, aplicând 1087 sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 414 au fost amenzi în valoare de 2,361 milioane lei și 673 de avertismente. O intervenție semnificativă a constat în dispunerea a 22 sistări de activitate la nivelul locului de muncă și 31 opriri din funcțiune a echipamentelor de muncă, măsuri esențiale pentru prevenirea accidentelor grave”, spune Inspecția Muncii.
De asemenea, au fost dispuse 1206 de măsuri cu termene precise pentru remedierea neconformităților.
Principalele neconformități identificate au inclus utilizarea muncii nedeclarate, încălcarea obligațiilor privind evidența orelor de muncă și nerespectarea repausului săptămânal.
În domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), deficiențele au variat de la sarcini de muncă necorelate cu calificarea lucrătorilor, lipsa verificării purtării echipamentului individual de protecție, planuri de securitate incomplete, până la lipsa controlului medical, a instrucțiunilor proprii de SSM, a autorizării lucrătorilor și a verificărilor tehnice ale instalațiilor.
Totodată, nu a fost respectată utilizarea sistemelor de protecție colective și individuale împotriva căderilor de la înălțime.
„Sectorul construcțiilor se confruntă în continuare cu provocări semnificative legate de respectarea normelor de muncă și siguranță. Datele statistice recente subliniază persistența unui număr ridicat de accidente de muncă și a muncii nedeclarate, motiv pentru care intensificarea controalelor este o necesitate. Scopul campaniei a depășit simpla remediere a neconformităților, vizând și creșterea gradului de conștientizare atât în rândul angajatorilor, cât și al lucrătorilor, privind riscurile asociate nerespectării legislației muncii”, menționează Inspecția Muncii.
Controalele fac parte dintr-o campanie națională dedicată combaterii muncii nedeclarate și asigurării siguranței la locul de muncă în sectorul construcțiilor.