În următoarele luni, ANAF, sub noua conducere, ar trebui să înceapă să indice clar unde are loc marea evaziune fiscală, a declarat Radu Burnete, consilier prezidențial pentru afaceri economice, la podcastul HotSpot, subliniind că există câteva domenii în care acest fenomen este mai accentuat.
Radu Burnete a explicat de consideră că evaziunea fiscală este o problemă de securitate națională.
„Pe de-o parte pentru că văduvește bugetul de stat de anumite resurse care ne sunt necesare. Dar în egală măsură pentru că atunci când ai atât de multă evaziune fiscală, îmi imaginez că nu e făcută de oameni cumsecade, e făcută de grupări de crimă organizată care iau banii aceia, după care îi spală și în jurul lor înfloresc tot felul de lucruri”, a afirmat el.
Burnete a sugerat că unele atacuri hibride îndreptate împotriva țării ar putea fi finanțate „tocmai din acești bani negri pe care noi îi producem”.
Radu Burnete: „Mi-aș dori ca ANAF să înceapă să ne arate unde are loc această mare evaziune”
Evaziunea fiscală se manifestă atât la scară mică, cât și la nivel mare, explică Radu Burnete. Consilierul prezidențial pentru afaceri economice e de părere că fiecare cetățean a fost, conștient sau nu, martorul unor situații în care mici forme de evaziune au fost tolerate.
„Că ți-ai renovat casa, că ai mers la un mic magazin dintr-un sat și n-ai primit bon fiscal. Că „n” lucruri. Ți-ai cumpărat un bilet la ceva și nu ai primit bon fiscal. Asta e un tip de evaziune și ar trebui oprită pentru că e mică la fiecare în parte, dar când o pui cap la cap se adună mulți bani”, a afirmat Burnete la podcastul HotSpot al HotNews.
El a atras atenția că marea evaziune fiscală este regăsită în special în zona TVA-ului, unele dintre zonele cu risc fiind agricultura și construcțiile.
„Dacă gap-ul acela TVA este într-adevăr așa cum îl estimează Comisia Europeană, de 7-8 miliarde de euro, aici îmi imaginez că vorbim de marii evazioniști. Și zonele cu risc sunt cunoscute. Agricultura, de exemplu, și zona de produse agricole. Zona de construcții și materiale de construcții iarăși este. Fără să arăt cu degetul”, a declarat el.
Radu Burnete spune că și-ar dori totodată ca ANAF „să investigheze mai mult” aceste zone, pentru a combate evaziunea fiscală.
„Asta mi-aș dori ca ANAF-ul să investigheze mai mai mult. Eu cât eram în partea cealaltă nu am văzut analize foarte detaliate, e posibil ca ce spun acum să fie greșit. Mi-aș dori ca în următoarele luni de zile, cu această nouă conducere și cu acest nou mesaj care vine de la vârful statului român, ANAF să înceapă să ne arate unde are loc această mare evaziune, cum este fraudat TVA-ul, inclusiv pe zona de importuri avem probleme, și apoi unde se duc banii aceia”, a declarat el.
„Serviciile de informații NU trebuie să facă munca ANAF-ului”
„Știu așa din trecut că serviciile au încercat să ajute ANAF-ul pe zona aceasta de combatere a criminalității organizate. Dacă mă întrebați pe mine, în niciun caz nu cred că serviciile de informații trebuie să facă munca ANAF-ului, pentru că noi trebuie să ne pregătim și să ne întărim administrația fiscală să-și facă treaba, nu să o facă altcineva în locul lor”, a declarat Radu Burnete la HotSpot.
Astfel de instituții nu ar trebui să preia atribuțiile ANAF, ci mai degrabă să oferte instrumentele necesare pentru ca Fiscul să își desfășoare activitatea cu mai multă eficiență.
„Unde pot vedea un rol al unor instituții de genul este să înțelegem mai bine, prin instrumentele care le sunt specifice, unde este zona asta atât de nasoală, cine o face. Și aceste lucruri să ajungă cumva la ANAF, nu să le facă treaba, nu să ne trezim cu serviciile de informații care vin în inspecție fiscală, dar folosind capabilitățile lor de intelligence, să înțelegem mai bine și ANAF să se poată duce acolo. Aici văd un rol pentru astfel de instituții”, a precizat el.