Valoarea șpăgilor a ajuns la sume fabuloase, în România, dacă ar fi să ne luăm după acuzațiile procurorilor DNA: un om de afaceri i-a oferit unui inspector ANAF din București 1 milion EUR să-l ajute să obțină rambursări ilegale de TVA de 2 milioane EUR, de la stat.
Florin Sîrbu, un inspector superior din ANAF (Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București), este urmărit penal de DNA, sub control judiciar, fiind acuzat de 3 fapte:
- trafic de influență,
- fals în declarații și
- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații nedestinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Procurorii susțin că, în 2023, administratorul unei firme ilfovene voia să obțină de la ANAF Ilfov rambursări de TVA în valoare 2 milioane EUR.
Atunci, inspectorul Florin Sîrbu de la ANAF București s-ar fi lăudat că are influență asupra unor funcționari de la ANAF Ilfov și i-a promis omului de afaceri că îi va determina să aprobe rambursările de TVA de 2 milioane EUR.
Firma în cauză a și primit rambursări de TVA de 2,7 milioane de lei (530.000 EUR), în mod fraudulos, acuză acum procurorii anticorupție.
Drept răsplată, omul de afaceri i-a promis lui Sîrbu suma de 1 milion EUR, iar inspectorul ar fi acceptat „oferta”. În perioada septembrie - octombrie 2023, funcționarul ANAF București a și primit efectiv peste 1 milion de lei (200.000 EUR) de la omul de afaceri, conform acuzațiilor DNA.
Acum, atât inspectorul Sîrbu, cât și administratorul firmei în cauză sunt inculpați în dosarul DNA.
Dar inspectorul Florin Sîrbu de la ANAF București nu s-a oprit. În aprilie 2025, el ar fi obținut informații bancare cu privire la două persoane și ar fi dat informațiile unui terț, potrivit procurorilor. DNA îl acuză pe inspectorul ANAF București că a făcut asta pentru a obține bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Procurorii au mai constatat că inspectorul fiscal Florin Sîrbu are și un BMW, dar nu l-a trecut în declarația de avere pe care a completat-o în 2024.
„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție” -menționează DNA.