Planul Apple de a-şi reorganiza browserul web Safari prin adăugarea de opţiuni de căutare bazate pe inteligenţă artificială este o lovitură mare pentru Google, ale cărui acţiuni au scăzut cu 8%, deoarece mişcarea ar putea lovi inima afacerii sale profitabile de publicitate bazată pe căutări, transmite Reuters, citată de News.ro.
Directorul general al Apple, Eddy Cue, a depus mărturie, miercuri, într-un proces antitrust împotriva Alphabet, spunând că producătorul de iPhone „analizează activ” remodelarea Safari, a declarat o sursă familiarizată cu situaţia.
Cue a mai spus că Apple va adăuga furnizori de căutare bazaţi pe inteligenţă artificială, inclusiv OpenAI şi Perplexity AI, ca opţiuni de căutare în viitor, a relatat Bloomberg.
Vestea a împins acţiunile Alphabet, compania-mamă a Google, către o scădere de 7,6%, ştergând peste 150 miliarde dolari din valoarea sa de piaţă.
Acţiunile Apple au scăzut şi ele după ce Cue a declarat că căutările pe Safari au scăzut pentru prima dată luna trecută din cauza faptului că utilizatorii se orientează din ce în ce mai mult către inteligenţă artificială.
Comentariul sugera că se apropie o schimbare seismică în serviciile de căutare şi nu la câţiva ani distanţă, ameninţând apărarea odinioară impenetrabilă a Google în domeniul căutărilor.
Cu siguranţă, Google nu este lipsită de apărare. A introdus „un mod AI” pe pagina sa de căutare pentru a-şi împiedica milioanele de utilizatori să treacă la alte modele de AI.
Compania speră să încheie un acord cu Apple până la mijlocul acestui an pentru a include tehnologia sa Gemini AI pe noile telefoane, a declarat CEO-ul Sundar Pichai într-o mărturie la un proces antitrust, luna trecută.
Google este motorul de căutare implicit în browserul Apple, o poziţie râvnită pentru care plăteşte companiei Apple aproximativ 20 miliarde dolari pe an, sau aproximativ 36% din veniturile sale din publicitatea de căutare generate prin browserul Safari, au estimat analiştii.
„Pierderea exclusivităţii la Apple ar trebui să aibă consecinţe foarte grave pentru Google, chiar dacă nu există măsuri suplimentare”, a declarat analistul Gil Luria de la D.A. Davidson.
„Mulţi agenţi de publicitate îşi investesc toată publicitatea în motoarele de căutare la Google, deoarece este practic un monopol, cu o cotă de piaţă de aproape 90%. Dacă ar exista alte alternative viabile pentru motoarele de căutare, mulţi agenţi de publicitate ar putea muta o mare parte din bugetele lor publicitare de la Google”, a spus Luria.