Antifrauda ANAF s-a dus în control la o firmă bucureșteană din domeniul construcțiilor, care ar fi declarat achiziții fictive de servicii în valoare de peste 17,8 milioane de lei de la un număr de 8 firme.
Verificările la firma din București au pornit „ca urmare a valorificării rezultatelor digitalizării, respectiv prelucrării datelor din RO eFactura”, spune Fiscul într-un comunicat de presă.
Firma ar fi declarat achiziții fictive de servicii în valoare de peste 17,8 milioane de lei de la un număr de 8 firme. La rândul lor, acestea nu ar fi declarat tranzacțiile comerciale efectuate și impozitele datorate la bugetul statului și nu aveau capacitatea de a efectua serviciile respective, susține ANAF.
„În acest fel, operatorul economic a beneficiat de un avantaj fiscal în valoare de peste 5 milioane de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit. Societatea verificată s-a conformat pe parcursul controlului, înregistrând în contabilitate corecțiile necesare și declarând impozitele și taxele datorate”, mai spune ANAF.
Reamintim că Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat, într-un interviu pentru Economedia, că în 2025 ANAF va avea un sistem digital prin care controalele fiscale vor fi efectuate în funcție de riscul fiscal al firmelor, „punct ochit, punct lovit”, indiferent cine sunt patronii acelor societăți.
„Cu un sistem informatic digitalizat, real-time, eficient, care duce la controlul punct ochit, punct lovit, cu siguranță crește imediat gradul de conformare. Dar trebuie ca ANAF să ajungă acolo. Și vă asigur că după ce terminăm bugetul, cu toți ordonatorii principali de credite, în fiecare zi de asta ne vom ocupa: de digitalizare și presiune pe ANAF pentru a avea un sistem de colectare cum este în Polonia, cum este în Ungaria. Ungaria are 27% TVA și un gap de TVA minuscul. Lucrurile se pot face și în România dacă suntem perseverenți și dacă suntem consecvenți pe digitalizare”, a spus ministrul Finanțelor.
„Sunt convins că odată cu digitalizarea în sistemul informatic nu se mai vedea a cui este firma. Acesta este secretul sistemului informatic. Te duci punct ochit, punct lovit la o companie aleasă în funcție de analiza de risc, nu mai știi cine este proprietarul. Cu siguranță anul acesta veți avea controalele de acest gen, pentru că sistemul informatic deja poate să producă asemenea analize de risc”, conform ministrului Finanțelor.
Noutăți 2025 la e-Factura și e-TVA
Anul 2025 a venit cu o serie de modificări fiscale care vizează firmele și alți contribuabili din România. Unele dintre aceste modificări fiscale au fost introduse prin Ordonanța de urgență „trenuleț” 156/2024, altele prin Ordonanța de urgență 138/2024.
În privința e-Factura, s-a stabilit ca de la 1 ianuarie 2025 această să devină obligatorie și în relația B2C (business-to-consumer/în relația cu persoanele fizice). Schimbările apărute în acest sens sunt:
- Transmiterea CNP pentru persoane fizice este opțională: S-a reglementat cadrul pentru ca identificarea prin CNP pentru persoanele fizice să fie opțională. Astfel, în cazul în care contribuabilul nu dorește să comunice un cod de identificare, factura va include automat un cod format din 13 cifre de zero;
- Limitarea operațiunilor obligatorii: Obligația utilizării sistemului RO e-Factura a fost restrânsă doar la operațiunile pentru care locul livrării sau prestării din punct de vedere al TVA este în România.
- Eliminarea excepțiilor pentru facturile simplificate: Sistemul RO e-Factura, utilizat obligatoriu și pentru facturile simplificate, cu excepția bonurilor fiscal;
- Coduri CPV pe facturile pentru achiziții publice: Facturile emise în baza contractelor de achiziții publice, sectoriale sau de concesiuni trebuie să includă codurile CPV corespunzătoare din nomenclatorul achizițiilor publice;
- Au fost abrogate prevederile referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanţă titularilor acestora, având în vedere raportarea în sistem a tuturor facturilor emise în relația B2C, de la 1 ianuarie 2025.
Totodată, în ceea ce privește e-TVA, s-au amânat până la 1 iulie 2025 dispozițiile privind obligația transmiterii de către contribuabili a rezultatului verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate de către ANAF prin ”Notificarea de conformare RO e-TVA”, precum și a sancțiunii pentru neîndeplinirea acestei obligații. OUG nr. 138/2024 clarifică evidențierea TVA colectate prin autofacturare, în cazul obiectivelor de investiții din cadrul unor programe de interes public sau social, finanțate din fonduri publice, care sunt predate gratuit beneficiarilor, în sensul că persoanele impozabile care implementează astfel de programe și au dedus TVA pentru achiziții, trebuie să emită o autofactură (CNI).