ANAF s-a pus cu controalele pe firmele care fac transport de persoane prin intermediul aplicațiilor de ridesharing Uber sau Bolt, pentru a combate evaziunea fiscală: o societate din București nu ar fi plătit la stat impozit și contribuții sociale de peste 1 milion de euro, aferente veniturilor obținute de șoferii săi în 4 ani, pe 3 platforme de transport alternativ.
Potrivit unui comunicat ANAF de vineri, inspectorii antifraudă au verificat modul de înregistrare în evidența financiar-contabilă a veniturilor obținute în perioada august 2020 – iunie 2024 de firma bucureșteană care făcea transport alternativ pe platformele de ridesharing Uber, Bolt și Clever. De precizat că aplicația autohtonă Clever Taxi a fost cumpărată în 2017 de germanii de la mytaxi, iar din 2019 s-a rebranduit în Free Now. În 2022, însă, aplicația și-a încetat operațiunile din România. ANAF a folosit, însă, denumirea Clever, pentru că așa se numea firma din România prin care lucrau germanii de la Free Now, Clever Tech SRL.
În fine, revenind la firma bucureșteană care activa ca operator de transport folosind cele 3 aplicații menționate, cei de la ANAF susțin că au constatat diferențe de impozit și contribuții (la asigurarea de sănătate, pensie, șomaj) în valoare totală de 5.064.057 lei (peste 1 milion EUR).
Acești bani nu au fost calculați, reținuți și virați la bugetul consolidat al statului.
„Atragem atenția asupra faptului că angajații nu beneficiază de protecția legală prevăzută de legislația muncii, ceea ce generează atât riscuri pentru sănătatea și siguranța acestora, cât și sancțiuni pentru angajatorul care nu respectă obligațiile legale de înregistrare a contractelor de muncă și contribuțiile aferente” - spune acum ANAF.
Fiscul acuză firma bucureșteană de transport că ar fi încălcat Codul fiscal și Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Astfel, inspectorii antifraudă vor iniția și demersuri pentru sesizarea procurorilor în acest caz.
În ultimele două săptămâni, acesta este al treilea caz de evaziune fiscală în care a fost implicată o firmă care face transport prin intermediul platformellor de ridesharing, despre care a povestit ANAF, în comunicatele sale. Într-unul din cazurile relatate anterior, o firmă din județul Ilfov ar fi cauzat statului un prejudiciu de 2,4 milioane de lei, iar o firmă din București, un prejudiciu de 3 milioane de lei.
Acuzațiile ANAF pot, însă, să fie atacate în instanțele de judecată.
Reamintim că, între timp, s-a publicat în Monitorul Oficial și formularul ANAF 397, pe care vor trebui să-l depună lunar operatorii de platforme online de transport alternativ, cum sunt Uber, Bolt sau Black Cab.
Formularul 397 conține informații despre activitatea firmelor care operează pe aceste aplicații, valoarea curselor și a încasărilor realizate de operatorul de transport alternativ, codul de înregistrare fiscală - operator de transport alternativ, data acceptării sau eliminării acestuia din platforma digitală.
De asemenea, cuprinde și date despre mașini (număr de înmatriculare, număr kilometri parcurși în curse etc) și șoferi (nume, prenume, CNP, data acceptării pe platforma digitală, sume încasate în numerar pentru cursele realizate).
Pentru activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto, operatorii platformelor digitale au obligația transmiterii acestor informații lunar, până în ultima zi calendaristică a lunii următoare perioadei de raportare.
Astfel, ANAF va avea acces rapid la datele fiscale, în așa fel încât să poată interveni pentru a reduce „evaziunea fiscală în domeniu” și pentru a „recupera sumele datorate de contribuabilii care au calitatea de operator de transport alternativ”.