Controversatul miliardar american Peter Thiel, prin fondul său de investiții, participă la o rundă de investiții în valoare totală de 43 de milioane de euro, alături de fondul românesc de private equity Morphosis și alți investitori, acordată startup-ului bulgăresc de tehnologii spațiale EnduroSat, potrivit unui comunicat transmis, marți, comunității antreprenoriale StartupCafe.ro.
Informația vine de la CEECAT Capital, un fond de investiții pan-european, care are un birou și la București. CEECAT Capital este unul dintre primii investitori în EnduroSat, iar acum participă și la noua rundă de finanțare în valoare de 43 de milioane de euro.
Astfel, noua rundă de finanțare reunește, alături de fondul lui Peter Thiel, Founders Fund, investitori precum CEECAT Capital și Morphosis II. Runda a fost condusă de Founders Fund.
Firma românească de investiții Morphosis, condusă de Andrei Gemeneanu, a anunțat încă din februarie 2025, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, că a preluat un pachet minoritar de acțiuni în EnduroSat, în cadrul unei runde de investiții mai mari, aflate atunci în desfășurare. Părțile nu au dezvăluit atunci suma tranzacției, dar este cunoscut că fondul Morphosis II face, de regulă, investiții de câte 10-15 milioane EUR. Morphosis II s-a constituit și cu ajutorul unei contribuții de circa 20 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Acum, CEECAT Capital a anunțat că runda de investiții a ajuns la 43 de milioane de euro, reunind mai mulți investitori.
„Fiind primul investitor instituțional care reinvestește în această rundă de finanțare, CEECAT Capital își reafirmă convingerea în misiunea EnduroSat de a face spațiul accesibil la nivel global. CEECAT a susținut inițial compania în 2023, într-un moment esențial al tranziției sale de la un producător de sateliți high-tech la un jucător global în domeniul serviciilor spațiale. De la investiția inițială, CEECAT Capital a sprijinit activ EnduroSat în profesionalizarea guvernanței corporative, consolidarea organizării interne, extinderea cadrului ESG și atragerea unor investitori internaționali de top. Anthony Stalker, Partener în cadrul CEECAT Capital, este și membru în Consiliul de Administrație al EnduroSat, ceea ce întărește angajamentul pe termen lung al fondului și implicarea sa strategică. Acest parteneriat activ a contribuit la creșterea accelerată a EnduroSat și la capacitatea companiei de a-și scala serviciile satelitare la nivel global” - a precizat fondul de private equity european, în comunicatul transmis StartupCafe.ro.
Ce face startup-ul bulgar EnduroSat
EnduroSat este un constructor de infrastructură spațială care spune că proiectează, construiește și operează sateliți de înaltă performanță. Compania mai afirmă că optimizează desfășurarea misiunilor spațiale în orbita terestră joasă și dincolo de acesta, gestionând fiecare etapă, de la proiectarea misiunii până la lansare și operare.
Fondată în 2015 de Raycho Raychev și cu sediul central în Sofia, EnduroSat este o companie integrată în domeniul spațial, cu abilități interne ce acoperă hardware, software și operațiuni de misiune. Compania are birouri în Sofia, Berlin, Toulouse, Luxemburg, Napoli și Denver, și o echipă de peste 220 de specialiști în domeniul spațial la nivel global. EnduroSat a lansat cu succes misiuni pentru peste 350 de organizații, din domenii precum observarea Pământului, comunicații și cercetare.
Antreprenorul bulgar Raycho Raychev, fondator și CEO al EnduroSat, a declarat:
„CEECAT Capital s-a dovedit a fi un partener extraordinar pentru noi. Sprijinul lor a fost crucial pentru creșterea noastră. Pentru a ne extinde și mai mult capacitățile, au investit și au avut încredere în viziunea noastră încă o dată. Ne intensificăm producția de sateliți și introducem noua generație de sateliți de clasă ESPA. Această nouă tehnologie va permite o reacție mai rapidă ca niciodată, o complexitate redusă și o structură de prețuri transparentă pentru fiecare misiune spațială”.
EnduroSat va folosi noua finanțare de la investitori pentru extinderea companiei către sateliții de generația a treia, de clasă ESPA. Aceasta ar trebui să permită transformarea startup-ului bulgar într-un actor global important, în contextul creșterii pieței serviciilor spațiale.
Cine este Peter Thiel, nume-cheie în cercul miliardarilor tech din jurul lui Donald Trump
Peter Thiel (57 de ani) este unul dintre cei mai importanți antreprenori și investitori din Silicon Valley. Născut în Germania, el are cetățenie americană și neozeelandeză. Thiel are o avere cotată la 20 de miliarde de dolari, conform Forbes.
El a lansat, printre altele, Founders Fund, unul dintre cele mai influente fonduri de investiții din lume, care a participat și la această rundă de finanțare acordată bulgarilor de la EnduroSat. Peter Thiel este cunoscut și ca investitor timpuriu în Facebook, fiind și fondator al fondului de investiții Valar Ventures. Ca antreprenor, el a co-fondat serviciul de plăți online PayPal și startup-ul de inteligență artificială pentru sectorul apărării Palantir.
În plan politic, Peter Theil este republican și este considerat ca fiind apropiat de președintele SUA, Donald Trump. Antreprenorul și investitorul tech a făcut parte din echipa de tranziție care a pregătit preluarea primului mandat de președinte de către Trump, în ianuarie 2017.
În prezent, Peter Theil a fost inclus, de presa americană, în rândul așa-numiților „broligarchs”, un cerc restrâns de miliardari din domeniul tehnologiei, care îl are ca exponent pe Elon Musk, și care are o anumită influență la Casa Albă, în actuala administrație Trump.
Mentor influent în rândul tinerilor antreprenori, Peter Thiel este autor al unor cărți fundamentale pentru lumea startup-urilor tech, printre care și „De la zero la unu - Note despre startupuri sau cum să contruiești viitorul”. În toamna anului 2022, Peter Theil a venit în vacanță în România, pentru a petrece Haloween-ul la Brașov și la Bran.
La rândul său, CEECAT Capital se prezintă ca investitor de top în domeniul private equity, axat pe piețele cu creștere accelerată din Europa Emergentă. Fondul investește în IMM-uri și companii cu capitalizare medie aflate în expansiune, care prezintă un potențial solid de creștere și o direcție clară către îmbunătățirea operațională și extinderea internațională. Strategia CEECAT pune accent pe crearea de valoare prin implicare activă, consolidarea guvernanței și un impact de dezvoltare pe termen lung. Echipa CEECAT Capital își desfășoară activitatea în cinci birouri: Londra, Luxemburg, București, Belgrad și Istanbul.
De asemenea, fondul de investiții românesc Morphosis Capital Fund II dispune de capital total de 100 de milioane de euro, din care acordă runde de finanțare în firme din 5 domenii de activitate. Ajunsă la al doilea fond de investiții, firma de capital Morphosis își propune să realizeze în total 9-10 investiții, cu un tichet de investiție cuprins între 10 și 15 milioane de euro. Fondul țintește companii cu o EBITDA între 1 și 5 milioane de euro, active pe piața din România, dar și în alte țări din regiune, precum Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, Slovacia și Slovenia.
Susținut și din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Morphosis Capital Fund II a participat deja la runde de finanțare acordate companiilor românești Mark Twain IS (educație) și La Cocoș (comerț), precum și firmei bulgărești EnduroSat (sateliți și tehnologii spațiale). Pentru următoarele investiții, fondul vizează oportunități din domenii precum sănătate, tehnologie, producția industrială de nișă, produse de consum și retail, precum și servicii B2B.