Un avocat explică luni, într-o analiză transmisă StartupCafe.ro, ce pot face firmele din România în cazul unui litigiu cu ANAF.
„Un conflict cu ANAF poate părea dificil, mai ales pentru o societate comercială care se confruntă cu datorii fiscale sau măsuri de executare”, spune Dr. Av. Radu Pavel, avocat coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.
Potrivit acestuia, un prim pas în apărarea contra unei decizii emise de ANAF îl reprezintă contestarea acesteia în termenul legal prevăzut de codul de procedură fiscală.
„Dacă ANAF respinge fără un motiv întemeiat să emită un act administrativ esențial, precum o decizie de rambursare sau o confirmare a stingerii unor datorii fiscale, se poate depune o cerere în instanță”, spune Dr. Av. Radu Pavel.
În cazul în care ANAF trece la executare silită pentru recuperarea unor datorii fiscale, contribuabilor are dreptul de a contesta aceste acte în termen de 15 zile.
„Într-un litigiu fiscal, timpul de reacție și fundamentarea juridică riguroasă sunt cruciale. O echipă bine coordonată, formată din avocat fiscal, avocat fiscalitate și avocat drept fiscal, poate obține rezultate favorabile chiar și în fața unei autorități precum ANAF”, a mai explicat avocatul.
Litigiile fiscale au o complexitate ridicată și pot avea consecințe semnificative pentru o societate comercială, atât juridice cât și financiare.