Un programator român a realizat softul Revolut de resurse umane, pe care gigantul londonez de servicii financiare îl vinde în prezent și către alte companii. Acum, o serie de tehnologii de inteligență artificială au fost introduse în softul Revolut People, iar AI „se uită la competențele” angajaților „dincolo de fișa postului”, a precizat, marți, compania, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Produsul Revolut People, care a fost inițial creat in-house pentru a ajuta la administrarea resurselor umane ale fintech-ului, „a fost dezvoltat de un inginer român, Andrei Oprișor, care din 2018 lucrează în sediul central Revolut din Londra”, potrivit firmei.
Inginerul piteștean este absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații din Politehnica București. Tot aici a urmat și un master în domeniul telecomunicațiilor mobile.
Pasionat de programare încă din facultate, Andrei Oprișor s-a specializat în Python și și-a dezvoltat competențele de analist de date și inginer backend. Înainte să vină la Revolut, programatorul român a făcut și un stagiu la Qualitance, firmă IT bucureșteană, fondată de Radu Constantinescu şi Ioan Iacob, cumpărată între timp de francezii de la ALTEN. De asemenea, Andrei Oprișor a lucrat, în România, la compania franceză Pentalog.
Andrei și echipa sa au optimizat continuu Revolut People, pe care s-a bazat și dezvoltarea operațiunilor de resurse umane ale Revolut, de la câțiva angajați la peste 10.000 în prezent.
Astfel Revolut People funcționează de sine stătător și, din 2023, este comercializat către clienți din segmentul business to business (B2B).
Inteligența artificială, folosită în gestionarea resurselor umane

Acum, Revolut anunță că introduce în platforma sa de management al talentelor o serie de instrumente bazate pe inteligență artificială. Revolut People are „funcționalități avansate” de management al echipelor, „începând de la recrutare, angajare și până la evaluarea și retenția talentelor”, conform comunicatului firmei.
Instrumentele, care includ evaluarea performanței, crearea de ghiduri de interviu și sumarizarea acestora, chestionare de angajament sunt deja disponibile pentru echipele de resurse umane din companie. Cu ajutorul lor, managerii Revolut pot asigura administrarea echipelor pe tot parcursul experienței lor în companie, de la primul interviu de angajare până la evaluarea performanței pe „360 de grade”, întărind „implicarea angajaților și cultura organizațională a companiei”.
Identificarea talentelor de top: Intervievarea și sumarizarea interviurilor, cu ajutorul inteligenței artificiale
Una dintre barierele în selectarea celor mai bune talente este chiar procesul de selecție.
Cei de la Revolut consideră că „inteligența artificială poate îmbunătăți rezultatele procesului de recrutare prin analiza nivelului de corelare a criteriilor specifice unui rol scos la concurs cu caracteristicile și competențele dintr-un CV”.
De asemenea, AI poate îmbunătăți recrutarea de personal și „prin analiza rezultatului de la interviuri”.
Noile funcționalități de AI permit transcrierea sau luare de notițe în timpul conversației cu candidații, iar intervievatorul se poate concentra asupra discuției, fără a mai pierde timpul cu reținerea ideilor principale.
„Inteligența artificială poate înregistra, sintetiza și crea rezumatele interviurilor”, mai spune compania.
Funcționalitățile bazate pe inteligență artificială din platforma Revolut People ajută și la „sintetizarea informațiilor din întâlnirile recurente și din sesiunile de feedback cu angajații” și „se uită la competențele acestora dincolo de fișa postului, pentru a crea recomandări complexe din perspectiva analizei performanței”, conform companiei.
„Acest proces automat le oferă managerilor o imagine mai clară asupra performanței propriilor echipe și îi ajută pe aceștia să se concentreze asupra dialogurilor mai mult decât asupra colectării de date”, mai spune Revolut.
„Impactul pe care Revolut People l-a avut asupra creșterii companiei de la doar câteva persoane la peste 10.000 de angajați este o dovadă incontestabilă a modului în care această platformă poate să influențeze pozitiv cultura, procesul de recrutare, evaluarea performanței. Companiile care recrutează cu precădere talente foarte bine poziționate pe piața muncii au nevoie de un instrument care să le ajute să fidelizeze acești angajați și să înțeleagă unde este nevoie de o schimbare în bine.
Aici intervine echilibrul între ceea ce oferă inteligența artificială și ceea ce ține de elementul uman. Adevărata dezvoltare a talentelor se produce prin interacțiuni față în față cu managerii și aceștia sunt o sursă de inspirație pentru echipe. IA ajută la înțelegerea și administrarea datelor, ceea ce pune o parte din timp la dispoziția managerilor pentru a se concentra asupra modalităților în care își pot ghida colaboratorii mai bine în dezvoltarea carierei, dar și în legătură cu modalitățile de a consolida cultura organizațională și de a păstra în companie cele mai bune talente”, a explicat Andrei Oprișor, director de produs Revolut People.
Reamintim că regulamentul european privind inteligența artificială, celebrul AI Act, care a intrat în vigoare din 2024, acordă atenție domeniului resurselor umane.
„Act AI detaliază modul de abordare și prevenire a riscurilor cu cea mai mare probabilitate de apariție, astfel: Discriminare și părtinire, unde se acordă o atenție deosebită evitării discriminării pe baza IA, mai ales în contextul evaluărilor automate în domenii precum angajarea sau accesul la servicii publice. Apoi, Supravegherea și pierderea confidențialității, prin care se urmărește prevenirea abuzurilor de supraveghere în masă prin recunoașterea facială sau alte tehnologii de identificare biometrică. Și nu în ultimul rând, Răspunderea și responsabilitatea. Regulamentul cere ca entitățile care dezvoltă și implementează IA să fie trasabile și să poată fi trase la răspundere în caz de incidente sau erori” - se arată într-o analiză Decalex transmisă StartupCafe.ro.
Compania de finanțe personale și tranzacții Revolut a fost fondată în anul 2015, la Londra, de către Nikolay Storonsky (CEO) și Vladyslav Yatsenko (CTO).