A intrat în vigoare programul de politică pentru 2030 „Calea către deceniul digital”, un mecanism de monitorizare și cooperare pentru atingerea obiectivelor comune de transformare digitală a Europei până în 2030, a anunțat Comisia Europeană.
Astfel, Parlamentul European, statele membre și Comisia au stabilit împreună obiective și ținte în cele patru domenii-cheie și anume competențele digitale, infrastructura, inclusiv conectivitatea, digitalizarea întreprinderilor și serviciile publice online, în conformitate cu Declarația privind drepturile și principiile digitale europene.
Obiectivele și țintele sunt însoțite de un proces de cooperare care, începând de luni, trece în revistă progresele înregistrate și definește obiective de etapă, astfel încât acestea să poată fi atinse până în 2030.
Începând de acum și până în 2030, statele membre ale UE, în colaborare cu Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia, își vor configura politicile digitale pentru a atinge țintele în 4 domenii, pentru:
- Îmbunătățirea competențelor digitale de bază și avansate ale cetățenilor;
- Îmbunătățirea adoptării de noi tehnologii, cum ar fi în materie de inteligență artificială, date și cloud, în întreprinderile din UE, inclusiv în întreprinderile mici;
- Asigurarea în continuare a progresului UE în materie de conectivitate, infrastructură de calcul și de date;
- Punerea la dispoziție online a serviciilor și a administrației publice.
„Este important ca Europa să îmbrățișeze deceniul digital pentru a asigura succesul transformării noastre digitale. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să acordăm prioritate formării unor ingineri de înaltă performanță, îmbunătățirii conectivității pe întregul continent și îmbunătățirii infrastructurii pentru IMM-urile noastre. Vom colabora cu statele membre în vederea atingerii obiectivului nostru în materie de reziliență și autonomie până în 2030, concentrându-ne pe tehnologiile esențiale cum ar fi 5G, cloud computing, rețele de fibre optice, informatică cuantică și microelectronică”, a spus Thierry Breton, comisar pentru piața internă.
Obiectivele programului de politică sunt:
- asigurarea unei tehnologii digitale sigure și securizate;
- un mediu online competitiv pentru IMM-uri;
- practici sigure în materie de securitate cibernetică;
- accesul echitabil la oportunități digitale pentru toți;
- dezvoltarea de inovații durabile, eficiente din punct de vedere energetic și din punct de vedere al utilizării resurselor.
Acțiunile statelor membre vor fi evaluate de Comisie într-un raport anual privind stadiul îndeplinirii obiectivelor deceniului digital.
Totodată, în lunile următoare se vor elabora indicatori-cheie de performanță (ICP) care vor fi utilizați pentru a monitoriza progresele înregistrate pentru atingerea obiectivelor individuale, în cadrul indicelui anual al economiei și societății digitale (DESI).
Din iunie 2023, Comisia va publica un raport anual privind stadiul îndeplinirii obiectivelor deceniului digital.
Programul de politică creează un proces de identificare și de lansare a unor proiecte multinaționale în domenii precum 5G, computerele cuantice și administrațiile publice conectate.