Apple rămâne pe primul loc în topul celor mai valoroase branduri la nivel global, conform celei de-a 20-a ediție a studiului Kantar BrandZ, realizat de firma de cercetare de piață cu același nume, transmis, joi, StartupCafe.ro.
82 de mărci din Top 100 Global sunt americane, în creștere de la 63 în 2006, dar o creștere a mărcilor chineze și volatilitatea cauzată de creșterea tarifelor ar putea amenința această ordine, susține firma Kantar.
Brandurile chineze și-au dublat valoarea în ultimii 20 de ani, reprezentând acum 6% din valoarea totală a Global Top 100. Aceste schimbări au venit în detrimentul mărcilor europene, care deocamdată reprezintă doar 7% din Topul 100 global (în scădere de la 26% în 2006).
„Chiar și în timpul crizelor economice, cele mai valoroase mărci din lume au depășit în mod constant S&P 500 și MSCI World Index timp de 20 de ani. Aceasta este o dovadă incontestabilă a valorii marketingului. Un brand este cel mai valoros activ al unei companii, iar ultimul lucru pe care companiile ar trebui să-l facă ca răspuns la șocurile pieței este să reducă investițiile în marketing”, a declarat Martin Guerrieria, coordonatorul Kantar BrandZ.
În afara brandurilor din SUA, s-au înregistrat câștiguri semnificative pentru:
- Spotify din Suedia, care reintră în Top 100 Global pe poziția 76;
- Airtel din India, marca de telecomunicații cu cea mai rapidă creștere din lume;
- retailerul argentinian Mercado Libre, singurul brand din America Latină din clasamentul Top 100 Global;
- retailerul spaniol Zara, care a urcat cinci poziții, până pe locul 65;
- RBC din Canada, care a înregistrat cea mai mare creștere anuală a valorii mărcii (43%) dintre toate mărcile de servicii financiare din afara SUA.
Top 10 cele mai valoroase mărci globale 2025
- Apple – valoare de brand de 1.299,655 miliarde dolari
- Google – 944,137 miliarde dolari
- Microsoft – 884,816 miliarde dolari
- Amazon – 866,118 miliarde dolari
- NVIDIA – 509,442 miliarde dolari
- Facebook – 300,662 miliarde dolari
- Instagram – 228,947 miliarde dolari
- McDonald's – 221,079 miliarde dolari
- Oracle – 215,354 miliarde dolari
- Visa – 213,348 miliarde dolari
În general, Topul 100 Global a atins o valoare totală record a mărcii de 10.000 miliarde de dolari, o creștere de 29% față de anul trecut. Acest lucru a fost determinat de mărcile disruptive bazate pe tehnologie, care au generat cea mai mare parte a creșterii valorii în ultimii 20 de ani în toate sectoarele.
- Apple își păstrează poziția de top pentru al patrulea an, cu o valoare a mărcii de 1.300 miliarde de dolari, în creștere cu 28% față de anul precedent. Singurul brand de 1.000 miliarde dolari din clasament, Apple reprezintă mai mult de 12% din valoarea totală a Global Top 100.
- ChatGPT intră în premieră pe locul 60, cel mai mare nou venit de la NVIDIA în 2021, dar s-ar putea confrunta cu o concurență puternică, deoarece mărci precum Google și Microsoft răspund deja avantajului său de prim venit.
- Valoarea mărcii Amazon a crescut cu 50%, la 866 miliarde dolari, datorită poziționării sale puternice în ceea ce privește comoditatea și accesibilitatea, permițându-i să prospere într-un climat economic dificil.
- Instagram și TikTok au înregistrat o creștere impresionantă de 101% și, respectiv, 25%. Acestea reflectă influența continuă a rețelelor sociale în modelarea obiceiurilor consumatorilor și facilitarea vânzărilor directe către consumatori (D2C) pentru mărci și influenceri la nivel global.
Alte tendințe din raportul global al Kantar BrandZ:
- Comerțul cu amănuntul și-a continuat creșterea post-pandemie, cu o creștere generală a valorii mărcilor de 48%, deoarece comerțul electronic și mărcile private creează valoare pentru consumatori în vremuri inflaționiste.
- În schimb, valorile mărcilor din categoriile de consumatori precum îmbrăcăminte (0%), alimente și băuturi (-1%) și îngrijire personală (-5%) au rămas stabile sau au scăzut, deși mărci precum Uniqlo, Coca-Cola și Dove își depășesc concurenții.
- Alcoolul (-11%) a fost sub presiunea consumului redus, în special în rândul generațiilor mai tinere care s-au concentrat pe sănătate și bunăstare, inclusiv consumul crescut de băuturi cu conținut scăzut de alcool. Fragmentarea aromelor de băuturi spirtoase și a berii artizanale diluează, de asemenea, cota de piață a mărcilor tradiționale din categorie.
Sectorul de lux, unul dintre puținele sectoare care a crescut în anii de pandemie, a scăzut cu 2% în 2025. Acest lucru se datorează în parte cererii mai slabe din China, unde examinarea mai critică a afișărilor de bogăție și extravaganță a schimbat preferințele consumatorilor dinspre simboluri de statut către experiențe de stil de viață.