Startup-urile din România care activează în domeniul sănătății se pot înscrie într-un program de pre-validare a ideilor de afaceri, în urma căruia pot primi mentorat și sprijin pentru testare și dezvoltare printre altele, potrivit unui comunicat transmis, luni, StartupCafe.ro.
Cei interesați se pot înscrie AICI până pe 1 iunie 2025. Echipele și startup-urile înscrise vor fi selectate în program pe baza susținerii unui pitch în data de 9 iunie la Iași.
Programul se va desfășura în format hibrid, fizic în Iași și online, în perioada 9 iunie - 1 noiembrie 2025.
Health Innovation Zone este o oportunitate unică pentru inovatorii din domeniul sănătății de a-și valida soluțiile, prin acces la experți din domeniu, mentori, facilități de testare și fast track către ecosistemul internațional, spun organizatorii.
Scopul programului este de a oferi o platformă de validare a soluțiilor inovatoare în sănătate, contribuind la formarea unei comunități puternice de inovare în Regiunea Nord-Est.
Inițiativa este organizată de Digital Innovation Zone – hub european de inovare digitală, în colaborare cu instituții medicale, universități și companii de tehnologie din România și Europa.
În contextul nevoilor critice de digitalizare, acces echitabil la servicii medicale și inovare colaborativă, Health Innovation Zone 2025 devine platforma centrală de co-creare între autorități publice, companii private, universități și furnizori de servicii medicale.
„Construim un ecosistem de sănătate centrat pe pacient, bazat pe date și sprijinit de tehnologie. Health Innovation Zone este un catalizator pentru idei, soluții și parteneriate care pot transforma cu adevărat domeniul sănătății” — Echipa Digital Innovation Zone.
Programul se adresează startup-urilor și echipelor cu soluții inovatoare în sănătate sau care promovează adoptarea unui stil de viață sănătos, aflate la TRL 3. Sunt încurajate soluțiile aliniate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
Ce oferă Health Innovation Zone 2025:
- Mentorat cu experți naționali și internaționali în inovație, tehnologie și sănătate;
- Sprijin continuu pentru dezvoltare, testare și validare;
- Participare în prima Școală de Vară de Medicină Personalizată din România, organizată de Digital Innovation Zone EDIH & programul european PRECISEU.
Premiul ediției constă în oportunitatea de participare la Web Summit Lisabona, unul dintre cele mai mari evenimente tech din lume.
Teme care pot fi abordate de echipe în HIZ 2025:
- SDG 3 - SĂNĂTATE ȘI BUNĂSTARE (Terapie personalizată, Acces la servicii medicale în zonele rurale, Prevenția bolilor cronice, Biomateriale pentru industria medicală)
- SDG 4 - EDUCAȚIE DE CALITATE (pentru sănătate)
- SDG 5 - EGALITATE DE GEN (Acces egal la sănătate, Aplicații pentru sănătatea reproductivă, Produse pentru sănătatea femeilor)
- SDG 9 - INDUSTRIE, INOVAȚIE ȘI INFRASTRUCTURĂ (Laboratoare virtuale, Biofabricarea, Automatizarea proceselor în spitale)
- SDG 11 - ORAȘE ȘI COMUNITĂȚI SUSTENABILE (Proiecte de sănătate comunitară integrativă, Mobilitate activă)
- SDG 12 - CONSUM ȘI PRODUCȚIE RESPONSABILĂ (Tehnologii de gestionare a deșeurilor medicale, Reducerea consumului de resurse, Materiale biodegradabile pentru industria medicală)