ANAF a verificat o firmă din Iași și a descoperit, în urma controlului, că aceasta ar fi declarat în sistemul RO e-Factura livrări de bunuri și prestări de servicii fără ca acestea să fie evidențiate în deconturile de TVA aferente perioadei la care au fost raportate.
De asemenea, inspectorii antifraudă au constatat că firma care desfășoară activități de comerț cu ridicata al mărfurilor de uz gospodăresc și unelte provenite din importuri nu a îndeplinit condițiile privind menținerea sistemului de impozitare pe venitul microintreprinderilor, astfel că a fost reîncadrat ca plătitor de impozit pe profit.
„Inspectorii ANAF au stabilit astfel sume suplimentare în sarcina operatorului economic verificat în valoare de peste 3 milioane lei”, spune ANAF.
Noutăți 2025 la e-Factura și e-TVA
Amintim că anul 2025 a venit cu o serie de modificări fiscale care vizează firmele și alți contribuabili din România. Unele dintre aceste modificări fiscale au fost introduse prin Ordonanța de urgență „trenuleț” 156/2024, altele prin Ordonanța de urgență 138/2024.
În privința e-Factura, s-a stabilit ca de la 1 ianuarie 2025 această să devină obligatorie și în relația B2C (business-to-consumer/în relația cu persoanele fizice). Schimbările apărute în acest sens sunt:
- Transmiterea CNP pentru persoane fizice este opțională: S-a reglementat cadrul pentru ca identificarea prin CNP pentru persoanele fizice să fie opțională. Astfel, în cazul în care contribuabilul nu dorește să comunice un cod de identificare, factura va include automat un cod format din 13 cifre de zero;
- Limitarea operațiunilor obligatorii: Obligația utilizării sistemului RO e-Factura a fost restrânsă doar la operațiunile pentru care locul livrării sau prestării din punct de vedere al TVA este în România.
- Eliminarea excepțiilor pentru facturile simplificate: Sistemul RO e-Factura, utilizat obligatoriu și pentru facturile simplificate, cu excepția bonurilor fiscal;
- Coduri CPV pe facturile pentru achiziții publice: Facturile emise în baza contractelor de achiziții publice, sectoriale sau de concesiuni trebuie să includă codurile CPV corespunzătoare din nomenclatorul achizițiilor publice;
- Au fost abrogate prevederile referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanţă titularilor acestora, având în vedere raportarea în sistem a tuturor facturilor emise în relația B2C, de la 1 ianuarie 2025.
Totodată, în ceea ce privește e-TVA, s-au amânat până la 1 iulie 2025 dispozițiile privind obligația transmiterii de către contribuabili a rezultatului verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate de către ANAF prin ”Notificarea de conformare RO e-TVA”, precum și a sancțiunii pentru neîndeplinirea acestei obligații. OUG nr. 138/2024 clarifică evidențierea TVA colectate prin autofacturare, în cazul obiectivelor de investiții din cadrul unor programe de interes public sau social, finanțate din fonduri publice, care sunt predate gratuit beneficiarilor, în sensul că persoanele impozabile care implementează astfel de programe și au dedus TVA pentru achiziții, trebuie să emită o autofactură (CNI).