Claudiu Zamfir

DOCUMENT Ajutoarele de stat de pana la 5 milioane euro pentru firmele mici si mijlocii. Bucurestenii, dezavantajati. Care este investitia minima

Imagine principala
DOCUMENT Ajutoarele de stat de pana la 5 milioane euro pentru firmele mici si mijlocii. Bucurestenii, dezavantajati. Care este investitia minima
Firmele mici si mijlocii vor primi ajutoare de stat de pana la 5
milioane de euro, prin noua schema de ajutoare de minimis in valoare
totala de 200 de milioane de euro, pe perioada 2017-2023, conform unui
proiect de hotarare de guvern. Proiectul detaliaza investitia minima si
nivelul diferentiat al cofinantarii in functie de regiune.


Dupa memorandumul adoptat de Guvern in 8 septembrie, prin care isi manifesta intentia de a demara schema de ajutor de minimis de 900 de milioane de lei pe perioada 2017-2023, trebuie avute in vedere si conditiile de acordare a banilor, destul de restrictive, asa cum apar ele in proiectul de hotarare de guvern (HG) prin care se va operationaliza schema:

Bucurestenii, defavorizati

Pe perioada 2017-2020, intensitatea spriinului de la stat va fi mai mica in cazul zonelor dezvoltate, pentru a atrage investitii mai mari in zonele mai sarace. Firmele mici care fac afaceri in Bucuresti si judetul Ilfov vor primi ajutor de stat de numai 30% din valoarea totala a investitiei, ceea ce inseamna ca trebuie sa asigure ele 70% din investitie. Pentru firmele mijlocii care fac investitii in Bucuresti si Ilfov, intensitatea ajutorului de minimis este de numai 20%.

In Regiunea Vest (judetele Timis, Arad Hunedoara si Caras-Severin), intensitatea ajutorului de stat va fi de 40% pentru firmele mici si de 30% pentru cele mijlocii.

In restul tarii, intensitatea ajutorului de stat va fi de 70% din investitie pentru firmele mici si 60% pentru intreprinderile mijlocii.






Suma minima mare

O alta conditie care ar putea fi considerata restrictiva de catre antreprenorii cu afaceri mici este necesarul mare de bani proprii pentru investitie. Investitiile realizate in cadrul schemei trebuie sa fie de minimum 4,5 milioane de lei (circa 1 milion de euro) fara TVA.  La o afacere situata in Bucuresti, ar insemna ca firma mica respectiva sa puna de la ea cel putin 700.000 de euro pentru investitie, fara TVA, urmand sa primeasca 300.000 de euro de la stat, ca ajutor de minimis.

Nivelul maxim al ajutorului de stat acordat unui beneficiar in cadrul acestei scheme nu poate depasi 22,5 milioane lei (circa 5 milioane de euro).

Alte conditii cumulative sunt:

  • sa fie considerate investitii initiale.
  • sa isi demonstreze eficienta economica si viabilitatea pe perioada implementarii investitiei si 5 ani de la data finalizarii acesteia conform planului de afaceri.
  • sa genereze contributii la dezvoltarea regionala, prin plata de taxe si impozite la bugetul general consolidat al statului, pentru perioada implementarii investitiei si 5 ani de la data finalizarii acesteia.

Sectoare de afaceri care NU pot beneficia de ajutor

O serie intreaga de sectore de business din Romania nu or putea benefcia de acest ajutor de minimis, in forma actuala a proiectului, asa cum arata acum textul de la Ministerul Economiei. Dintre acestea amintim sectoare foarte populare pentru antreprenorii din Romania:

  • Agricultura
  • Distilarea, rafinarea si mixarea bauturilor alcoolice
  • Fabricarea vinurilor
  • Fabricarea berii
  • Constructii de cladiri
  • Comert
  • Transporturi
  • Hoteluri si alte facilitate de cazare
  • Restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie.


Cheltuielile eligibile

Potrivit proiectului de HG, sunt considerate cheltuieli eligibile aferente investitilor initiale, costurile fara TVA aferente realizarii, respectiv achizitionarii, de active corporale si/sau necorporale, precum si cheltuielile legate de inchirierea constructiilor aferente investitiei initiale, in scopul realizarii unor obiective de investitii, dupa cum urmeaza:

a) Constructii pentru desfasurarea activitatii pentru care s-a solicitat finantarea - valoarea maxima considerata eligibila in cazul activelor corporale de natura constructiilor nu poate depasi 1.650 lei/mp arie desfasurata, respectiv echivalentul a 365 euro/mp arie desfasurata;

b) Echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru ¬ prevazute la subgrupele 2.1 si 2.2. din Hotararea Guvernului nr 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, cu completarile si modificarile ulterioare;

c) Activele necorporale amortizabile asociate investitiei initiale care nu au o concretizare fizica sau financiara precum brevete, licente, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuala;

Activele corporale si necorporale trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii de eligibilitate:

a) sa fie exploatate exclusiv de intreprinderea beneficiara de ajutor de stat pentru atingerea obiectivelor investitiei pentru care s-a solicitat finantarea;

b) sa fie incluse in activele intreprinderii beneficiare de ajutor de stat si sa ramana asociate investitiei pentru care s-a acordat finantarea pe o perioada de minimum 5 ani de la finalizarea investitiei;

c) sa fie achizitionate in conditii de piata, de la terti care nu au legaturi cu cumparatorul.

De asemenea, in cazul inchirierii constructiilor aferente investitiei, contractul de inchiriere trebuie sa aiba o valabilitate de cel putin cinci ani de la data finalizarii investitiei, iar valoarea maxima eligibila a chiriei nu poate depasi 22 lei/mp/luna.

In plus, costurile aferente activelor necorporale nu pot depasi 50% din totalul costurilor totale eligibile aferente investitiei, pentru a fi considerate cheltuieli eligibile. Nu se va acorda ajutor de stat pentru cheltuieli efectuate inaintea semnarii acordului de finantare.

Alte conditii pentru beneficiari

Asociatii sau actionarii care controleaza mai multe intreprinderi pot solicita acordarea unui ajutor de stat in cadrul schemei doar in numele unei singure societati.

Beneficiarul ajutorului de stat trebuie sa asigure cofinantarea investitiei fie prin resurse proprii, fie prin finantare externa, sub o forma care sa nu faca obiectul niciunui alt ajutor public.

Beneficiarii nu pot obtine urmatoarele tipuri de ajutor de stat:

  • ajutor destinat activitatilor legate de export catre tari terte sau catre alte state membre, respectiv ajutor direct legat de cantitatile exportate, de infiintarea si functionarea unei retele de distributie sau de alte costuri curente legate de activitatea de export;
  • ajutor conditionat de utilizarea preferentiala a produselor nationale fata de produsele importate;
  • ajutor pentru exploatare.

Un lucru pozitiv este ca depasirea plafoanelor (privind cifra de afaceri si numarul de angajati) care stau la baza incadrarii unei intreprinderi in categoria IMM, prin crestere economica, ulterior acordarii ajutorului, NU va determina recuperarea ajutorului de stat acordat.

De unde ia statul banii pentru schema de minimis

Finantarea schemei de ajutor de stat se va asigura, in perioada 2017 - 2023, din bugetul aprobat anual al Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri - capitol bugetar 55.01.16 in cadrul titlului VII ALTE TRANSFERURI, Sprijinirea infiintarii de noi intreprinderi si sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii cu respectarea prevederilor prezentei hotarari si ale prevederilor Regulamentului, in raport cu cheltuielile eligibile si in limita intensitatii maxime admisibile conform capitolului V al prezentei scheme de ajutor de stat.

Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 900 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 200 milioane euro, astfel:

  • credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare pentru perioada 2017-2020 in valoare 900 milioane lei;
  • credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2017-2023 in valoare de 900 milioane lei.

Din acesti bani, bugetul anual maxim al schemei este de 225 milioane lei (echivalentul a aproximativ 50 milioane euro).

Guvernul estimeaza ca va ajuta 200 de firme in aceasta schema de ajutoare de minimis.

Descarca de AICI proiectul de Hotarare de guvern
Parallax

Vizualizari
542
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri