CZ

VIDEO Guvernul a decis TVA split cu mici facilități fiscale și supra-acciza la carburant

Thumbnail

Guvernul a adoptat, miercuri, în ședință impunerea sistemului de plată defalcată a taxei pe valoarea adăugată (Split TVA) pentru firmele plătitoare de TVA, cu mici facilități fiscale pentru societățile care adoptă acest sistem de la 1 octombrie 2017, confrm prezentării făcute de ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, în ședința de guvern. De asemenea, s-a adoptat majorarea accizei la carburanți.

Ministrul de Finanțe a prezentat în ședința de guvern ordonanțele prin care se introduc anumite măsuri fiscale, cu efect dirct asupra firmelor:

  • TVA Split. Noul sistem, prn care firmele plătotoare de TVA va trebui să-și deschidă conturi bancare separate pentru această taxă, se va aplica obligatoriu de la 1 ianuarie 2018 și opțional de la 1 octombrie 2017. ”Cei care optează începând din 1 octombrie 2017 vor avea niște facilități fiscale. Au fost probleme legate de costuri și de aceea acordăm facilități fiscale pentru cei care optează entru split payment. Până la data de 1 ianuarie 2018 vor beneficia de o reducere a impozitului pe profit cu 5 procente pentru a-și acoperi cheltuielile necesare cu mdificarea. Cei care nu au obligațiile fiscale la zi, dacă achită obligațiile fiscale reprezentând TVA declarat la zi beneficiază de scutirea de penalități”. În plus, Trezoreria statului va oferi firmelor contrui de TVA în lei, fără costuri de administrare, au mai promis anterior reprezentanții Ministerului Finanțelor..

 

  • Controale de prevenire. ”Sunt introduse și modificări la Codul de procedură fiscală. Am introdus controalele de prevenție, deci un control nu mai trebuie să se finalizeze neapărat cu o amendă sau cu urmărirea penală. Este astăzi introdusă modificarea care permite să se facă un control în care agentului economic îi sunt aduse la cunoștință toate prevederile legale și are și un termen până la care se poate conforma.
  • ”De asemenea, sunt modificări care dau posibilitatea celor care optează pentru eșalonare la plată să aibă mult mai multe beneficii și să susținem toți agenții economici care optează pentru eșalonare, pentru ca ei să poată ieși din eșalonarea la plată la sfârșitul perioadei”.

 

  • Scumpirea carburanților. ”De la 15 septembrie 2017, va fi o creștere cu 16 bani pe litru pentru toate cele trei categorii de combustibili: benzină cu plumb, fără plum și motorină, iar de la 1 octombrie va fi o creștere cu încă 16 bani pe litru. Această măsură se produce în etape pentru a nu genera creșteri de preț și scăderi de consum care pot afecta bugetul de stat”. (nr. ministrul Mișa a vorbit în mod eronat despre o majorare a acceziei cu 0,16 bani pe litru).

Aceste ordonanțe mai prevăd și alte modificări, pe care însă ministrul nu le-a prezentat în partea publică a ședinței de guvern. Proiectele de ordonanțe au fost publicate și prezentate inclusiv de StartupCafe.ro, anterior, însă în ședința de guvern forma finală a actelor normatve poate suferi modificări.

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
1352
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri