Au apărut rezultatele preliminare din programul de finanțare Investalim: AFIR a publicat listele cu 41 de firme eligibile și 8 neeligibile pentru ajutoarele de stat destinate procesatorilor de alimente, în urma evaluării și analizei a cererilor de acord pentru finanțare depuse de solicitanți.
Listele cu rezultatele preliminare cuprind:
- 2 firme care au reușit să depună proiecte în perioada inițial acordată și care au fost declarate eligibile,
- la care se adaugă o a doua listă cu 39 de firme eligibile care au depus proiecte după prelungirea sesiunii.
- De asemenea, a treia listă cuprinde 8 proiecte declarate neeligibile la finanțare.
Solicitanții care au fost declarați neeligibili pot depune contestații privind scrisoarea de respingere a cererii de acord de finanțare în termen de 5 zile lucrătoare de la data comunicării acesteia de către AFIR. Contestațiile se pot transmite on-line pe adresa de e-mail cabinet@afir.info .
După soluționarea contestațiilor, dacă este cazul, AFIR va actualiza Listele centralizatoare și va publica Listele cu rezultatele finale ale evaluării Cererilor de acord pentru finanțare depuse în cadrul Programului INVESTALIM.
În perioada 27 octombrie – 27 decembrie 2023, 49 de procesatori au depus on-line solicitări de finanțare în valoare totală de 613.497.371 euro în total.
Cele 42 de proiecte eligibile totalizează 2,676 miliarde de lei, adică circa 538 milioane EUR, pe partea de ajutor nerambursabil solicitat.
Schema de ajutor de stat INVESTALIM dispune pentru perioada 2023 – 2026 de un buget total de 590 de milioane de euro, din care 147,5 milioane de euro pentru primul an.
Finanțarea se acordă pentru înființarea sau modernizarea capacităților de producție existente din industria alimentară. Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori între 30 – 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o întreprindere poate ajunge până la un maxim de 57.750.000 de euro.
Activitățile eligibile pentru care se acordă finanțare prin schema de ajutor de stat INVESTALIM sunt: prelucrarea și conservarea cărnii, fabricarea produselor din carne, prelucrarea şi conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor, prelucrarea şi conservarea cartofilor, fabricarea prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, precum și fabricarea zahărului.