Angajatorii din HoReCa, turism și ospitalitate au început să se pregătească de sezonul estival încă de la începutul primăverii, conform unei platforme online de joburi care mai arată că în luna aprilie firmele din aceste domenii au scos la bătaie 2.400 de locuri de muncă.
Cele 2.400 de joburi au generat peste 77.000 de aplicări din partea candidaților, conform bestjobs. Comparativ cu luna martie, oferta de joburi a crescut cu 18%, însă față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul oportunităților este cu 12% mai mic.
Cei mai activi angajatori provin din orașele mari și zonele cu activitate turistică intensă: București, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iași, dar și în Constanța și stațiunile de pe litoral, unde nevoia de personal sezonier este constantă.
Listă 2025: Ce joburi de vară se caută
Printre cele mai frecvente oportunități estivale se numără posturile de bucătari, care pot câștiga între 800 și 1.800 de euro net/lună, în funcție de experiență și locație. Pentru poziții auxiliare, precum ajutor de bucătar, cameristă, ospătar, picol sau spălător de vase, salariile se situează între 500 și 900 de euro net/lună, la care se adaugă câștigurile din bacșișuri. Barmanii pot ajunge la venituri de până la 1.600 de euro net/lună, în special în zonele cu flux mare de turiști.
În zona hotelieră, recepționerii și personalul de suport primesc salarii cuprinse între 600 și 1.000 de euro net/lună, iar managerii de hotel pot câștiga între 1.300 și 2.000 de euro net/lună, în funcție de experiență și amplasare. De asemenea, pentru agenții și consultanții în turism, veniturile variază între 600 și 1.200 de euro net/lună, la care se pot adăuga comisioane suplimentare în funcție de rezultate.