Proiect sprijinit de :

Parteneri:
Cele mai importante schimbari fiscale care ii vor afecta pe antreprenori in 2017 Daca noul Guvern nu va interveni asupra Codului Fiscal amanand intrarea in vigoare a unor masuri, anul 2017 va aduce  o serie de schimbari majore in fiscalitatea romaneasca. Codul Fiscal, cel de procedura fiscala, modul de functionare al PFA-urilor au fost revizuite consistent.
Top UE: Romania - cele mai bruste cresteri de costuri cu angajatii. Salariile din privat au crescut mai lent decat cele de la stat Costurile orare cu forta de munca au cresct cel mai accelerat in Romania, comparativ cu restul statelor membre ale Uniunii Europene, in trimestrul al treilea al anului 2016 fata de aceeasi perioada a anului precedent, insa patronii au resimtit majorarea procentuala mai putin decat statul, conform unei raportari emise luni de Biroul european de statistica Eurostat.
Salariul minim 2017: Guvernul ar vrea sa majoreze brutul cu 100 RON (sindicat) Guvernul ar dori sa majoreze salariul minim brut pe economie cu 100 de lei, incepand cu anul 2017, sustine Blocul National Sindical, una dintre marile confederatii participante la negocieri, care precizeaza ca are aceasta informatie din surse neidentificate. Masura ar nemultumi atat sindicalistii, care vor o majorare mai mare, cat si reprezentantii patronilor, care se opun unei astfel de majorari fara un studiu de impact asupra firmelor private.
Cu cat au scazut impozitele pentru persoanele cu venituri reduse in marile economii ale lumii si unde se situeaza Romania. GRAFICE Angajatii cu venituri mai scazute au beneficiat, in procent mai mare decat cei cu venituri ridicate, de reducerile globale ale impozitului pe venit din ultimii douazeci de ani, conform unui studiu recent al UHY. economiile BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) au taiat impozitele intr-un ritm mai alert decat economiile G7, atat pentru angajatii cu venituri reduse, cat si pentru cei cu venituri ridicate.
Alegerile antreprenorilor 2016: Ce se lauda partidele ca vor face pentru micile afaceri Reduceri de taxe si de birocratie, controale mai putine si ajutoare de stat - acestea sunt in linii mari promisiunile principalelor partide care intra in alegerile parlamentare din 11 decembrie, pentru oamenii de afaceri cu firme mici si mijlocii.
7 imagini utile de la ANAF: Documentele care se cer, obligatiile firmelor, sanctiunile riscate la controalele inopinate ale Antifraudei Directia Generala Antifrauda Fiscala, din cadrul ANAF, publica liste cu documentele cerute firmelor la controalele inopinate si distribuie flyere cu aceste informatii. Vezi flyerele de informare ale ANAF, privind documentele solicitate, obligatiile firmelor si sanctiunile pe care le riscacei gasiti in neregula, la controalele inopinate.
Firmele pot creste bonurile de masa pentru salariati Firmele care le acorda salariatilor si tichete de masa pot mari valoarea acestor bonuri, potrivit Legii nr. 218/2016, care a intrat  in vigoare de la 1 decembrie.
Magazinele online, vizate de noi propuneri CE:  Ghiseu unic online pentru TVA si eliminarea scutirii de taxa pentru micile colete importate din afara UE. Descarca propunerea de directiva Magazinele online din Romania si din celelalte state membre ale Uniunii Europene, care fac tranzactii transfrontaliere, vor putea beneficia de un "ghiseu unic" online pentru depunerea declaratiei privind taxa pe valoare adauagata, iar coletele mici importate din afata UE nu vor mai fi scutite de la TVA - acestea sunt doua masuri propuse de Comisia Europeana, printr-un nou proiect de directiva care vizeaza comertul electronic.
Salariul minim 2017: Sindicalistii cer pana la 200 de lei in plus. Angajatorii se opun majorarii fara un studiu de impact. Consecinte pentru micile afaceri Sindicatele au solicitat luni majorarea salariului minim brut pe economie, insa reprezentanti ai patronatelor au respins orice crestere ca presiune electorala si fara un studiu de impact, in cadrul discutiilor cu reprezentantii Guvernului, in Consiliul National Tripartit. La randul sau, Ministerul Muncii a prezentat simulari in care se arata ca microintreprinderile si frmele mici si mijlocii (IMM) sunt cele mai vulnerabile in cazul unei cresteri a salariului minim.
Registrul Comertului: Din februarie 2017, PFA-urile si Intreprinderile Individuale trebuie sa-si reduca numarul obiectelor de activitate PFA si Intreprinderile Individuale pot opera modificari incepand cu 16 februarie 2017 in ceea ce priveste reducerea numarului de activitati precum si a numarului de angajati, anunta Registrului Comertului (ONPC). Legea privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei) aduce noutati si va fi aplicabila din 2017.
Cum isi pot pune magazinele de cartier aparate de plata cu cardul, pentru a se conforma obligatiilor incepand din 1 ianuarie 2017 Magazinele cu cifra de afaceri de peste 10.000 de euro pe an, care urmeaza sa fie obligate sa accepte si plata cu cardul de la 1 ianuarie 2017, vor putea primi in folosinta gratuita aparatele POS necesare, insa vor plati bancii comisioane. Care este modalitatea de procurare a POS-urilor? StartupCafe a cerut informatii de la banci, pentru micii comercianti romani care vor fi nevoiti sa se supuna noii legi 209/2016
CE: Schimbarea legislatiei insolventei firmelor cu datorii, pentru a le acorda antreprenorilor "a doua sansa". Descarca propunerea de directiva Oamenii de afaceri din Uniunea Europeana ar urma sa scape de datorii mai usor, in urma unui esesc in business, potrivit unei propuneri de directiva in domeniul insolventei firmelor, prin care Comisia Europeana sustine ca antreprenorii vor primi "a doua sansa".
In Romania, jumatate din legislatia cu impact pe business adoptata in ultimul an a fost trecuta prin ordonante de urgenta ale Guvernului (studiu) Un numar de 290 de acte normative cu impact asupra afacerilor au fost adoptate in Romania, in ultimul an, mai mult de jumatate dintre acestea fiind trecute prin ordonante de urgenta ale Guvernului, releva un studiu facut de o firma de afaceri publice.
Acces mai usor al IMM-urilor la achizitiile publice Garantia de participare solicitata firmelor care participa la procedri de achizitii publice a fost plafonata, pentru ca intreprinderile mici si mijlocii sa aiba acces mai usor, a anunat Guvernul.
ANAF: Noi vom transmite, electronic, certificatele de atestare fiscala si adeverintele de venit direct instiutiilor care le cer, pentru a scuti cotribuabilii de drumuri si birocratie Agentia Nationala de Administrare Fiscala va transmite in format electronic certificatele de atestare fiscala si adeverintele de venit direct institutiilor care le solicita, pentru ca firmele si persoanele fizice sa fie scutite de necesitatea deplasarii la sediile Fiscului si de birocratie. Anuntul a fost facut, vineri, de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Ministerul Finantelor Publice, intr-un comunicat remis StartupCafe.ro.
ANAF: Contribuabilii la care statul are datorii nu vor mai fi executati silit pentru datoriile lor la stat Statul nu-i va mai executa silit pe contribuabilii care aveau de primit bani tot de la institutiie ale statului si nu si i-au primit, a anuntat Agentia Nationala de Administrare Foscala (ANAF), printr-un comunicat de presa.
Estimare: Mult mai multe mame vor opta pentru concediul de 2 ani pentru cresterea copilului Ponderea proaspetelor mamici care vor opta pentru concediul de 2 ani pentru cresterea copilului va creste substantial in urmatorul an, ca urmare a eliminarii plafonului indemnizatiei de crestere a copilului, estimeaza o firma de externalizare a serviciilor de resurse umane, intr-un comunicat remis joi StartupCafe.ro .
DOCUMENT Se pregateste taxa pe cola: bauturile carbogazoase ar urma sa fie interzise copiilor si suprataxate. Ce amenzi ar risca magazinele Statul ar urma sa introduca o taxa suplimentara pe bauturile carbogazoase, altele decat apa minerala, si sa interzica magazinelor sa mai vanda astfel de racoritoare minorilor de pana la 16 ani, prevede o propunere legislativa depusa la Parlament pe final de mandat. Initiativa va trebui insa sa fie redepusa in viitorul Legislativ, care va fi ales in decembrie, pentru a avea sanse de adoptare.
​DOCUMENT Care e cel mai toxic tip de angajat? Patronii ar putea fi obligati de lege sa combata comportamentul agresiv din firme O serie intreaga de angajatori ar urma sa fie obligati sa ia anumite masuri pentru a combate hartuirea angajatilor la locul de munca, fenomen cunoscut sub denumirea de bullying sau mobbing, in diferite forme, potrivit unei initiative legislative depuse la Parlament. In expunerea de motive, initiatorul enumera si principalele tipuri de hartuitori din firme: "vedeta", "sarpele cu doua capete", "sociopatul", "istericul" si altele.
Doua noi reglementari fiscale: Procedura de inregistrare fiscala a contribuabililor ce nu se conformeaza voluntar si extinderea platii taxelor cu cardul in sistem online In Monitorul Oficial din 26 octombrie 2016, s-a publicat procedura de inregistrare fiscala din oficiu pentru acei contribuabili ce nu se conformeaza voluntar, iar ordinul privind taxele platite cu cardul in sistem online sufera modificari, adaugandu-se doua noi pozitii de taxe ce pot fi platite electronic. Consultantul fiscal Adrian Benta prezinta cele doua noutati in materie de fiscalitate.