Denisa Crăciun

Studiu: 8 din 10 experți vor folosi inteligența artificială generativă pentru a combate fraudele financiare

IA

Un studiu internațional arată că 8 din 10 experți vor să combată fraudele financiare cu ajutorul inteligenței artificiale generative, până în 2025.

Interesul pentru inteligență artificială și învățare automatizată (ML) a crescut, potrivit raportului Anti-Fraud Technology Benchmarking din 2024, realizat de SAS și ACFE. În prezent, aproape 1 din 5 profesioniști anti-fraudă (18%) menționează cele două unelte între cele pe care le folosesc pentru a detecta frauda.

Alți 32% anticipează că vor implementa astfel de tehnologii în următorii doi ani. În acest ritm, utilizarea AI și ML în programele anti-fraudă se va tripla până la finalul lui 2025, arată raportul.

Cu toate acestea, rata de adoptare a inteligenței artificiale și a învățării automatizate este sub așteptări. Chiar dacă interesul este foarte mare, adoptarea efectivă a AI și ML a crescut cu doar 5% începând cu 2019. Estimările din 2019 și 2022 preconizau rate de 25%, respectiv 26%.

„În vreme ce utilizarea unui număr ridicat de tehnici de analiză a datelor a ajuns la un platou, folosirea datelor biometrice și a roboticii în programele anti-fraudă a fost într-o continuă creștere și dezvoltare. Folosirea datelor biometrice fizice a crescut cu 14% începând cu 2019, fiind acum o resursă în cazul a 40% din respondenți”, conform studiului. 

Unul din cinci (20%) intervievați folosește robotica, inclusiv automatizări robotice de procese, în creștere de la 9% în 2019. Aceste tehnologii sunt cel mai des întâlnite în cazul serviciilor bancare și financiare. 51% dintre respondenți folosesc date biometrice fizice, iar 33% folosesc robotica.

De asemenea, raportul mai arată că trei din cinci organizații preconizează o creștere a bugetelor pentru tehnologie anti-fraudă în următorii doi ani.

„Trei din cinci organizații preconizează o creștere a bugetelor pentru tehnologie anti-fraudă în următorii doi ani. Cum vor investi aceste fonduri va determina cine va avea avantajul în ceea ce a devenit o cursă a înarmării tehnologice, în care adversarii sunt infractorii. Este o luptă dificilă, deoarece spre deosebire de fraudatori, organizațiile trebuie să folosească noile tehnologii în mod etic”, spune John Gill, președintele ACFE.

Respondenții sondajului lucrează în 23 de industrii, cele mai frecvente fiind următoarele: servicii bancare și financiare (22%); administrație publică și guvernamentală (22%); servicii profesionale (13%); asigurări (5%); sănătate (4%); manufactură (4%); tehnologie (4%); educație (4%).

Aceste organizații sunt de dimensiuni variate, având între 100 și peste 10.000 de angajați ce lucrează pe toate continentele.

Parallax

Vizualizari
99
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri