Proiect sprijinit de :

Parteneri:
Oficial din Finante: Firmele de apartament si PFA nu vor fi afectate de impozitul pe sediul social Patronii care au firma sau persoana fizica autorizata cu sediul in propria locuinta si nu deruleaza activitati acolo nu vor fi afectati de majorarea impozitului local pe cladiri, Ministerul Finantelor Publice urmand sa vina cu noi clarificari legislative in acest sens, a declarat, joi, secretarul de stat din MFP Gabriel Biris.
Guvern: Anumiti soferi nu vor mai putea practica taximetria Soferii care au savarsit anumite infractiuni nu vor mai putea practica taximetria, a decis, miercuri, Guvernul, printr-o ordonanta de modificare a Legii taximetriei.
Procedura inregistrarii in scopuri de TVA - contestata de firme mici si mijlocii, dar aparata de ANAF Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a criticat luni, ca fiind greoaie, procedura de inregistrare a frmelor in scopuri de TVA, insa Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) isi apara masura, aratand ca aceasta este o solutie de combatere a evaziunii fiscale si a firmelor-fantoma.
DOCUMENT Se schimba legea magazinelor. Obligatiile comerciantilor Comerciantii vor fi obligati sa asigure repararea sau sa accepte returnarea produselor de folosinta indelungata cumparate de clienti, daca acestea nu corespund conditiilor enuntate in publicitatea aferenta sau in garantie, conform unui proiect de ordonanta de guvern.
Explicatiile MFP: Cine trebuie sa depuna declaratiile privind impozitul local. In atentia patronilor SRL, PFA Ministerul Finantelor Publice explica modalitatea in care persoanele fizice care detin locuinte in care functioneaza o persoana juridica trebuie sa procedeze in privinta impozitului pe cladirile cu destinatie mixta.
RESURSE VIDEO: PFA sau microintreprindere? Cum iti organizezi afacerea in 2016 Persoana Fizica Autorizata (PFA) va fi mai putin avantajoasa fiscal in 2016 decat microintreprinderea din cauza noilor noului cod fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016.  PFA a primit o impozitare mai aspra decat microintreprinderea spune consultantul Adrian Benta intr-un interviu acordat StartupCafe.ro; pe de alta parte micul antreprenor cu PFA poate dispune mai usor de bani decat fondatorul unei microintreprinderi . Am extras din amplul interviu ce impozite vor plati in 2016 fiecare dintre cele doua forme de organizare.
Cine castiga din majorarea salariului minim in 2016 Majorarea salariului minim pe economie va majora cheltuielilor patronilor de firme cu cel putin o cincime si exista deja temeri ca, unii dintre antreprenori, ar putea concedia salariati. Chiar unul dintre oficialii guvernului, vicepremierul Vasile Dancu, a admis ca studii guvernamentale au aratat riscul pierderii a 100.000 de locuri de munca in special in zonele sarace ale tarii. Calculele StartupCafe arata ca din majorarea salariului minim cel mai bun procent de crestere il va avea statul, prin taxele pe care le va colecta le diverse bugete.
Oficial: Salariul minim brut va creste cu 19%, de la 1 mai 2016. Costurile pentru patroni Guvernul a decis, miercuri, cresterea salariului minim brut pe economie de la 1.050 de lei pe luna la 1.250 de lei, de la 1 mai 2016, decizie care nemultumeste atat sindicatele cat si pe patroni.
Comerciantii cer Guvernului un ragaz de 12 luni la autorizarea privind masurile anti-incendiu Comerciantii grupati in Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) cer, luni, Guvernului un ragaz de 12 luni pentru magazinele din toata tara pentru a se conforma in vederea autorizarii din punct de vedere al sigurantei anti-incendiu, conform Hotararii de guvern 915/2015. Intr-un comunicat de presa, AMRCR atrage atentia ca de la 1 ianuarie 2016 o serie intreaga de magazine, de toate categoriile, se pot alege cu activitatea blocata, ca urmare a procesului greoi de autorizare la nivelul autoritatilor locale.
Guvernul mai pasuieste antreprenorii cu cheltuielile pe analiza de risc la securitatea fizica. Care este noul termen Firmele care lucreaza cu bani cash si valori vor fi scutite, inca un an si jumate, de obligatia de a-si face analize de risc de securitate, a decis Guvernul recent. Prin hotararea de guvern adoptata inainte de Craciun, se amana de la 1 ianuarie 2016 la 1 iulie 2017 termenul de intrare in vigoare a obligativitatii analizei de risc, care ar fi implicat costri de 300 de euro pana la 1.000 de euro pentru firme, inclusiv micile afaceri.
Investitori: Eventuala majorare a salariului minim pe economie, fara studiu de impact, ar avea consecinte grave Investitori romani si straini, grupati in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, avertizeaza, joi, autoritatile romane ca o eventuala majorare a salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2016 va avea consecinte grave asupra cresterii economice a tarii, daca se va decide fara un studiu de impact.
Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie o PFA odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal este foarte important sa avem o privire clara asupra impactului pe care aceste modificari le vor avea atat pentru PFA, cat si pentru angajatori. Pe langa cele care ii vizeaza exclusiv pe cei care desfasoara activitati independente, si companiile care colaboreaza cu persoane fizice autorizate trebuie sa inteleaga si sa respecte noile reglementari, explica Florin Godean, country manager Adecco Romania.
ANAF ne da un numar de call center sa sunam pentru indrumare si asistenta la taxe si impozite Toti contribuabilii, inclusiv antreprenorii, pot suna la call center-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru a cere informatii privind taxele si impozitele, reaminteste, marti, ANAF, intr-un comunicat de presa remis Startupcafe.ro .
​VIDEO interviu: Ai firma acasa? Cum se majoreaza impozitul local. PFA sau SRL? Consultantul fiscal Adrian Benta ne explica ce ne asteapta in anul 2016 Impozitele platite de patronii care au microintreprinderea in propria locuinta pot creste si de 25 de ori in anul 2016 fata de nivelul actual, spune consultantul fiscal Adrian Benta, intr-un interviu acordat StartupCafe.ro . El a explicat aspectele din noul Cod fiscal referitoare la impozitul pe cladirile proprietate personala folosite ca sediul sau punct de lucru de catre micii patroni. De asemenea, Benta explica de ce in anul 2016 va fi mai avantajos, din punct de vedere fiscal, sa functionezi ca persoana fizica autorizata (PFA) decat ca microintreprindere (SRL), pentru activitatile care se preteaza la acesta forma juridica.
Cum arata o somatie de inchidere a unui local cu "bulina rosie" O serie de oameni de afaceri au inceput sa primeasca somatii pentru inchiderea unor restaurante, baruri, cluburi si a altor astfel de localuri care functioneaza in cladiri cu risc seismic ridicat, in baza noii legi in aceasta materie, publicate in luna noiembrie in Monitorul oficial. O somatie din partea Politiei Locale a Municipiului Bucuresti catre un local din Capitala a fost publicata, luni, pe Facebook de catre antreprenorul Dragos Anastasiu.
Consiliul IMM-urilor: Patronii de firme mici si mijlocii se opun cresterii salariului minim pe economie la 1.200 de lei. Cum motiveaza Firmele mici si mijlocii din Romania se opun unei eventuale cresteri a salariului minim brut pe economie de la 1.050 de lei la 1.200 de lei, releva o consultare  online, facuta in cadrul societatilor membre ale Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, prezentat, marti de CNIPMMR.
S-au publicat ghidurile ANAF pentru firme si persoane fizice, necesare la eliberarea autorizatiilor. Descarca documentele Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, marti, doua ghiduri destinate firmelor si persoanelor fizice pentru eliberarea diverselor categorii de documente si autorizatii solicitate de contribuabili, in relatia cu autoritatile fiscale.
Protest al patronilor din angrouri fata de ANAF. Ce le raspunde Fiscul Patroni de magazine din centre angro ar vrea sa se adune, cu angajatii lor, miercuri, in Bucuresti, la o actiune de protest fata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, potrivit unui apel publicat de ANAF pe pagina sa de Facebook si atribuit unor patroni din angrouri.
Si seful Consiliului Fiscal este contribuabil. Ce a patit cand a sunat la ANAF pentru "asistenta contribuabil". Tu ce crezi? Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala are mari deficiente la partea de asistenta pentru contribuabili - aceasta este concluzia la care a ajuns Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, cand a sunat la ANAF pentru a cere asistenta, ca orice alt contribuabil din Romania. In plus, seful Consiliului a mai spus ca multi dintre romani refuza sa-si plateasca taxele dintr-un instinct de autoaparare, in conditiile in care statul cheltuieste prost veniturile colectate.
Cele 3 niveluri la care antreprenorii care nu-si platesc taxele vor fi arsi la buzunar Oamenii de afaceri cu intarzieri la plata taxelor si impozitelor vor fi penalizati in trepte de intensitate, in functie de gravitatea abaterilor , prin noul Cod de procedura fiscala, a explicat,  joi, secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice (MFP) Gyorgy Attila.