Proiect sprijinit de :

Parteneri:
​Concediul neefectuat - cum se procedeaza ​​Concediul de odihna care nu a fost efectuat in totalitate de angajati este supus de catre firma angajatoare unor proceduri contabile specifice, arata un consultant fiscal. Angajatii au dreptul la un concediu de odihna de minimum 20 de zile lucratoare, conform art. 145, alin. 1 din Codul muncii. Dar cand perioada nu este efectuata in totaliate, e nevoie de un anumit tratament contabil, care difera de la o firma la alta, explica Horia Matei, Senior Tax Consultant la societatea de consltanta Accace Romania.
Roman cu afaceri de 100 milioane euro, catre candidati: Coruptia ne blocheaza! 10 cerinte de baza pentru administratia locala. Descarca Ghidul complet Antreprenorul Dragos Anastasiu, care detine si controleaza firme cu cifre de afaceri totale de circa 100 milioane de euro pe an, cere administratiei locale si candidatilor pentru functiile de primari si consilieri, sa previna si sa combata coruptia cu mijoacele lor, pentru ca acest flagel este principalul factor care blocheaza business-urile in Romania.Descarca Ghidul pentru candidati si alegatori de la finalul articolului
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit 2016: beneficiile si obligatiile antreprenorilor Firmele din Romania pot beneficia de scutirea de impozitul pe profitul reinvestit, iar din anul 2016 aceasta facilitate s-a extins la mai multe tipuri de invetitii, insa antreprenorii trebuie sa stie ca au si anumite obligatii pentru a beneficia de scutire, explica Mihaela Iacob, tax manager la compania de consultata Accace Romania.
Patronii IMM se tem ca salariile bugetarilor le vor mari taxele: Noul ministru al Muncii sa nu discute numai cu sindicalistii O importanta organizatie a patronilor de firme mici si mijlocii (IMM) cere Guvernului sa fie atent ca viitoarea majorare a salariilor angajatilor de la stat sa nu conduca la deficite bugetare care sa necesite majorari de taxe si impozite cu efect negativ asupra mediului privat. Noul presedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, i-a cerut noului ministru al Muncii, Dragos Pasaru, sa nu discute in mod dezechilibrat cu sindicatele, ci sa ia in considerere si pozitia patronatelor in chestiuni privind salarizarea bugetarilor si a salariului minim pe economie.
Salariul minim creste cu 19% de la 1 mai 2016. Ce trebuie sa faca angajatorii: obligatii si termene Salariul minim brut pe economie va creste de la de la 1.050 de lei pe luna la 1.250 de lei, incepand de duminica, 1 mai 2016. Majorarea salariului minim brut cu 19%, care va intra in vigoare de la sfarsitul acestei saptamani, trebuie inregistrata, de catre angajatori, in sistemul electronic REVISAL. StartupCafe.ro va prezinta procedurile pe care patronii trebuie sa le indeplineasca pentru a se conforma obligatiilor care vin odata cu Pastele si cu Ziua Muncii 2016.
Cum te penalizeaza ANAF daca uiti sa prelungesti la timp sediul social In ultima luna, ANAF a inceput o campanie foarte activa de notificare a firmelor care nu si-au prelungit sediul social, amenintandu-le cu declararea inactivitatii daca nu rezolva problema in 30 zile de la primirea instiintarii. Iar de aici, mai apar o serie de situatii care taie din beneficiile pe care le are, in mod normal, o firma.
GRAFICE Justitia romaneasca prinde viteza in procesele civile si comerciale (raport UE) Cetatenii si firmele din Romania primesc mai rapid solutii in procesele civile si comerciale de la instantele nationale, releva Tabloul de bord al Uniunii Europene  privind justiția, editia 2016. Antreprenorii au o perceptie ceva mai buna decat a publicului larg asupra independentei justitiei din Romania, mai arata raportul european publicat luni.
​DOCUMENT S-a publicat Ghidul privind aplicarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat luni Ghidul privind aplicarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.Descarca Ghidul Ministerului Finantelor, de la finalul articolului
Firma in apartament: Cum se plateste impozitul pe cladire 2016. Descarca Ghidul ilustrat al Finantelor Proprietarii care gazduiesc in locuinta sedii sociale de firme, adica detin imobile cu destinatie mixta, trebuie sa depuna doar declaratia ITL 001 privind impozitul local pe cladiri, NU insa si raportul de evaluare a cladirii sau alte documente insotitoare, cu conditia ca in acel imobil sa nu se deruleze activitate economica sau sa nu poata fi delimitate suprafetele rezidentiale de cele nerezidentiale ori sa nu se deduca cheltuielile cu utilitatile. Aceste explicatii sunt cuprinse intr-un Ghid ilustrat privind plata impozitului pe cladiri in anul 2016, publicat marti de Ministerul Finantelor. Descarca Ghidul de a finalul articolului
Amanare importanta pentru firmele din apartament: Guvernul a prelungit cu doua luni termenul pentru depunerea declaratiei privind destinatia cladirii Guvernul a prelungit pana la 31 mai 2016 termenul pana la care proprietarii trebuie sa declare daca folosesc cladirea atat ca locuinta cat si ca sediu de firma. Potrivit biroului de presa, anuntul a fost facut azi la briefingul purtatorului de cuvant iar actul prin care se prelungeste termenul - o ordonanta de urgenta - a fost anuntat oficial printr-un comunicat publicat pe pagina oficiala a Guvernului Romaniei.+ Ghid Ilustrat publicat de Ministerul Finantelor
Firma in apartament: S-au publicat oficial modificarile la normele care arata cum se calculeaza impozitul pe cladire Monitorul Oficial a publicat luni 21 martie 2016, hotararea care modifica si completeaza normele de aplicare a codului fiscal referitoare, printre altele, si la modul de calcul al impozitului pentru locuintele persoanelor fizice care gazduiesc sedii sociale ale firmelor.
Ghidul patronilor si al administratorilor pentru a evita amenzile antifumat. Descarca indicatorul obligatoriu Firmele, asociatiile de proprietari si alte persoane juridice risca amenzi de pana la 15.000 de lei pentru incalcarea restrictiilor antifumat intrate in vigoare prin noua lege in domeniu. Guvernul a publicat un ghid pentru conformarea la lege si prevenirea situatiilor in care sa fim sanctionati.Descarca Ghidul complet pentru respectarea Legii antifumat, de la finalul articolului
PRACTIC: Cum declari ca nu mai desfasori activitate la sediul social, pentru a evita plata impozitului diferentiat pe cladire Noua formula de calcul a impozitului pe cladire va scoate din buzunarul antreprenorilor care desfasoara activitate economica intr-o cladire cu destinatie mixta mai multi bani decat anul trecut. Daca va ganditi ca ar fi mai rentabil sa nu mai desfasurati activitate economica la sediul SRL-ului sau PFA-ului, aflat in propria locuinta, StartupCafe va prezinta procedura pe care trebui sa o urmati pentru a efectua modificarea care va scapa de palta impozitului pe cladire diferentiat.
Patronat IMM: Cerem Guvernului sa amane pana in 2017 noul sistem de impozitare a sediilor de firma Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) solicita miercuri Guvernului si Parlamentului sa amane pana in 2017 noul sistem de impozitare a cladirilor in care functioneaza firme.
DOCUMENTE Taxa strecurata in normele de aplicare a Codului fiscal Pensiunile turistice si hotelurile risca sa fie taxate suplimentar de primarii si consilii judetene, potrivit unei prevederi strecurate in normelor de aplicare a Codului fiscal si mentinute in proiectul de modificare a acestora.
Cealalta fata a protejarii Salamului de Sibiu: Lovitura pentru cei care vor sa produca in alte zone decat cele inregistrate. Cum va arata salamul original Salamul de Sibiu nu va mai putea fi produs sub aceasta denumire in afara Bucurestiului si a 7 judete din Romania, pentru a fi vandut pe teritoriul Uniunii Europene, in urma inregistrarii acestui preparat din carne ca produs cu indicatie geografica  protejata in UE, a explicat, vineri, pentru StartupCafe, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Veste buna pentru firme si PFA: Impozit redus pe domiciliul fiscal din locuinta, daca NU se deduc cheltuielile cu utilitatile (proiect) Firmele, persoanele fizice autorizate si alti agenti economici care functioneaza in locuinte nu vor mai fi afectati de majorarea impozitului pe cladirile cu destinatie mixta, daca antreprenorii respectivi nu isi deduc cheltuilelile cu utilitatile aferente cladirii, potrivit unui proiect de hotarare de guvern publicat miercuri de Ministerul Finantelor. Proiectul mai contine si o serie intreaga de modificari referitoare la microintreprinderi, cartelele preplatite, vouchere, TVA. Descarca proiectul de HG si nota de fundamentare de la finalul articolului
Solutia patronilor IMM la problema impozitului care afecteaza firmele de apartament Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) solicita Guvernului si Parlamentului modificarea Codului fiscal pentru ca patronii firmelor cu sediile in locuinte sa plateasca impozit local diminuat pe cladirea respectiva, ca atunci cand ar avea doar destinatie de locuinta.Organizatia patronala cere, astfel, revenirea la modul de calcul din anul 2015 al impozitului local pe sediile IMM-urilor - sau macar a firmelor mici si a microintreprinderilor - si renuntarea la sistemul actual in care sediile firmelor sunt impozitate diferentiat in functie de destinatia cladirii - nerezidentiala sau mixta.
Guvernul vrea sa extinda si la startupuri scutirea de impozit pe salariile programatorilor Si angajatii din domeniul crearii de programe de calculator din firmele nou infiintate ar putea fi scutiti de impozitul pe venit de 16%, a declarat ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan.
VIDEO si EXEMPLE DE CALCUL: In ce conditii ar fi mai avantajoasa PFA decat microintreprinderea? Noul Cod fiscal din 2016 a starnit discutii eficacitatea fiscala a PFA-urilor. Inasprirea fiscalitatii pentru aceasta forma de organizare a afacerilor a pus o serie de mici antreprenori in situatia de a se gandi daca mai renteaza, din punct de vedere al impozitelor, sa-si pastreze activitatea ca PFA sau sa se orienteze catre microintreprinderi pentru care impozitele sunt mai avantajoase. StartupCafe a discutat cu Bogdan Cretu, consultant financiar-bancar, pentru care PFA ramane, totusi, o forma de organizare mai avantajoasa. Sa vedem insa in ce conditii, comparativ cu o microintreprindere.