Proiect sprijinit de :

Parteneri:
Impozitul specific pe restaurante, baruri, unitati de cazare s-a publicat in Monitorul Oficial. Cum se va aplica. Doua studii de caz Legea pentru introduerea impozitului specific pentru restaurante, baruri sau hoteluri a fost publicata vineri in Monitorul Oficial. Consultantul fiscal Adrian Benta a facut 2 studii de caz pentru explicarea acestui impozit care se va aplica din anul 2017.
Impozit forfetar 2017: Legea a fost promulgata si se va aplica din ianuarie 2017. Prima plata, in vara anului viitor Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea impozitului forfetar pentru baruri, restaurante si hoteluri. Legea va fi aplicata incepand din 2017 si prevede o formula de calcul a impozitului care creeaza discrepante intre restaurantele cu suprafete mici si cele cu suprafete mari. Mai exact, in noua lege impozitul forfetar va fi de cel putin 5 ori mai mare pentru restaurantele mici.
Sistem electronic, in locul actualului registru al zilierilor Registrul zilierilor, in care angajatorii trebuie sa ii inregistreze zilnic pe cei care muncesc in acest regim, este "un cosmar" si va fi inlocuit in termen de trei luni cu un sistem electronic, a declarat joi ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), Dragos Pislaru.
Ai auzit de "covoiajare"? O noua propunere de modificare a legii taximetriei. Descarca initiativa legislativa O noua propunere de modificare a legii taximetriei si inchirierii auto isi propune sa legifereze serviciile platformelor online de ridesharing, sub denumirea romaneasca de "covoiajare". Initiativa legislativa, depusa la Parlament, pare sa combata in primul rand soferii de autoturisme care fac regulat curse inter-urbane, luand bani de la pasageri de ocazie, fara sa aiba licente de transport. Autorul spune ca proiectul a fost cerut de serviciul de ridesharing Bla Bla Car, care intermediaza intalniri intre soferi si pasageri pentru calatorii inter-urbane cu scopul de a imparti cheltuielile.
ANAF: De la 1 ianuarie 2017, nu va mai primim declaratiile pe hartie daca se pot depune si online Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu va mai primi, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, pe hartie, nicio declaratie care se poate depune online, a declarat, vineri, presedintele institutiei, Dragos Doros.
Calcule impozit forfetar 2017. Povara fiscala pentru micile restaurante de cinci ori mai mare decat pentru cele mari Noua lege a impozitului forfetar sau impozitul specific va reveni pe biroul presedintelui, pentru promulgare si ar urma sa se aplice din ianuarie 2017. Calculat la metrul patrat, impozitul forfetar ramane de cel putin 5 ori mai mare in cazul micilor restaurante fata de cele mari. Pe baza coeficientilor recent aprobati, StartupCafe.ro a facut cateva simulari de calcul cu ajutorul carora antreprenorii pot estima ce impozit vor avea de platit incepand de anul viitor.Vezi cat va fi impozitul pe metrul patrat
Firma gratis, 1 Euro capital social, 1 cont bancar gratuit si 25.000 Euro ajutor de la stat. Ce ar vrea o asociatie de patroni pentru antreprenorii debutanti. Descarca toate revendicarile Statul sa nu perceapa nicio taxa la infiintarea unei firme, capitalul social minim obligatoriu sa scada la 1 euro, sa nu dureze mai mult de o zi pentru deschiderea firmei, antreprenorii debutanti sa primeasca si granturi de la stat de 25.000 Euro - acestea sunt cateva dintre cerintele unei asociatii de patroni de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) de la viitorul Guvern care va rezulta in urma alegerilor parlamentare din decembrie 2016.
O obligatie pentru firme in relatia cu angajatii: negocierea contractului colectiv. Amenzile pe care le risca angajatorii O larga categorie de firme din Romania, chiar si intreprinderi mici, are obligatia sa negocieze contracte colective de munca. Aceasta obligatie revine tuturor firmelor care au cel putin 21 de salariati, atrage atentia un consultant de resurse umane.
Cum iti deduci cheltuielile cu cercetarea si dezvoltarea din firma Firmele din Romania pot plati taxe mai mici, prin deducerea cheltuielilor cu activitatile de cercetare si dezvoltare, in procent de 50%. In plus, persoanele fizice care deruleaza activitati de cercetare in agricultura beneficiaza, de la 1 august 2016, de facilitati fiscale. Doi consultanti de la societatea de consultanta Accace Romania explica procedura de urmat.
Lista celor 37 de materii prime si servicii pentru care TVA a scazut semnificativ de la 1 august 2016 Taxa pe valoare adaugata (TVA) a scazut de la 20% la 9% pentru seminte si alte materii prime precum si pentru o serie de servicii din afacerile agricole, incepand cu 1 august 2016.
Amenzi dublate pentru cei care se abat de la norme in constructii: constructori, proiectanti, investitori, proprietari, administratori. Descarca noua lege Firmele si persoanele fizice care efectueaza lucrari de constructie si amenajari de cladiri, precum si cele care comanda si beneficiaza de astfel de servicii risca, incapend cu 24 august 2016, amenzi de doua ori mai mari decat in prezent, pentru anumite abateri de la normele de calitate in domeniu, potrivit unei noi legi.Descarca noua lege de la finalul articolului
Salariile din mediul privat pe zona de retail si IT au crescut cu 10% in prima parte a anului 2016 In primele sase luni din 2016, companiile din mediul privat au fost mai darnice cu angajatii. Salariile din zona retail & Logistica, IT si cea medicala au crescut cu 10%  iar bonusurile oferite au fost mai mari cu peste 16%.  La polul opus se situeaza industria petroliera si ce bancara.
Video: Impozit forfetar 2017: cine castiga, cine pierde? Ce fac microintreprinderile? Interviu cu Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor. Impozitul forfetar aplicabil pentru restaurante, baruri, hoteluri si pensiuni, din 2017 nu va afecta microintreprinderile care au aceste activitati, afirma secretarul de stat Gabriel Biris, intr-un interviu pentru StartupCafe.ro. Secretarul de stat critica noul tip de impozit si spune ca marii perdanti sunt micii antreprenori iar cei care castiga sunt proprietarii marilor hoteluri si restaurante.
DOCUMENTE Propunere legislativa: Anularea sanctiunilor ANAF asupra firmelor, in anumite cazuri Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar urma sa fie obligata sa indrume firmele, persoanele fizice autorizate (PFA) si alti contribuabili sa-si remedieze neregulile constatate de inspectorii fiscali, in caz contrar eventualele sanctiuni aplicate urmand sa fie anulate. Aceste masuri sunt prevazute intr-o propunere de modificare a Codului fiscal depusa la Parlament, de catre un fost ministru.Descarca initiativa legislativa, de la finalul aricolului
UPDATE: Impozit forfetar 2017: Mod de calcul pentru restaurant. Gradina si terasa ar putea deveni povara la impozit Impozitul forfetar valabil din 2017 ar putea dezavantaja restaurantele (si barurile) care au suprafete mari de terasa ori gradina, inregistrate in autorizatia de functionare ca suprafete utile sau de servire. Impozitul forfetar care urmeaza sa se aplice din ianuarie 2017 va depinde in mare masura de suprafata si locatia afacerii; cu cat suprafata este mai mare si restaurantul sau barul mai aproape de zonele centrale din marile orase, cu atat impozitul forfetar anual va fi mai mare.
Gabriel Biris, Finante, critica noua lege a impozitului forfetar: Afacerea de subzistenta va plati pe metrul patrat cu 1.460% mai mult  decat o afacere mare Secretar de stat in Ministerul de Finante, Gabriel Biris, sustine ca noua lege a impozitului forfetar, aprobata recent de Parlament, nu este in favoarea afacerilor mici: "11.214 lei este suma minima ce va trebui platita de micile afaceri din domeniu (sub 20 metri patrati). Adica un restaurant de 20 mp (afacere mica, de subzistenta) va plati un impozit specific pe metru patrat cu 1.460% mai mare decat unul de 1.000 de metri patrati", scrie secretarul de stat intr-o postare pe contul de pe o retea de socializare.
DOCUMENTE: Ai restaurant bar sau pensiune? Iata cum vei plati impozit forfetar din 2017. Noul impozit extins si pentru microintreprinderi Proprietarii de restaurante, baruri, pensiuni, hoteluri, dar si tabere sau campinguri vor plati din 2017 un impozit forfetar, de doua ori pe an, potrivit unui proiect de lege care a fost aprobat in Parlament si asteapta promulgarea presedintelui.Coduri CAEN pentru impozitul forfetar - Vezi lista, in articol
Solutia liderului contabililor CECCAR: Formularul 088 sa fie inlocuit cu declaratie pe proprie raspundere in scopuri de TVA. Bill Gates n-ar fi putut face afaceri in Romania. Efectele D088 in 2 grafice Formularul 088 pentru declararea firmelor in scopuri de TVA si formularul 394 privind achizitiile si livrarile pe teritoriul national ar trebui inlocuite cu simple declaratii pe proprie raspundere, pentru a elimina birocratia si deciziile subiective ale Fiscului mai ales impotriva micilor afaceri, a declarat, marti, presedintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, Robert Sova. Liderul CECCAR a menionat, insa, ca ar trebui aplicate in paralel si masuri drastice impotriva antreprenorilor care ar da declaratii mincinoase.
Masina pe firma? Cum faci cu TVA si cheltuielile, in 3 situatii Antreprenorii pot beneficia de deduceri la taxa pe valoare adaugata (TVA) si la cheltuielile cu masinile achizitionate pe firma. Un consultat explica tratamentul fiscal aplicat in 3 situatii: masinile sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii, exclusiv in scopul personal al angajatilor sau mixt.