Claudiu Zamfir
Patronii de firme mici și mijlocii, reuniți în Consiliul Național al IMM-urilor, se opun intenției Guvernului de a impune plata defalcată a TVA (Split VAT) de la 1 octombrie 2017, enumerând o listă întreagă de efecte negative pe care acest sistem le-ar avea asupra afacerilor.
Potrivit Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), modificarea Codul fiscal și reglementarea mecanismului privind plata defalcată a TVA vor avea efecte negative semnificative asupra IMM-urilor:
Pe lângă aceste motive, CNIPMMR subliniază că ”NU susține măsura plății defalcate a TVA, pentru următoarele considerente”:
- Inițiatorul proiectului (Ministerul Finanțelor ) nu a aplicat Testul IMM, nu a analizat efectele asupra activității întreprinderilor mici şi mijlocii, încălcând dispozitiile art. 91 din Legea nr. 346/ 2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.
- Inițiatorul proiectului nu a respectat principiile fiscalității, respectiv asigurarea informării contribuabililor, cu modificarea/completarea Codului fiscal “prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I”, precum și predictibilitatea impunerii, conform cu care trebuie să se asigure “stabilitatea impozitelor, taxelor și contribuțiilor obligatorii”, “pentru o perioadă de timp de cel puțin un an, în care nu pot interveni modificâri în sensul majorării sau introducerii de noi impozite, taxe și contribuții obligatorii”.
”Principiile stabilității legislative și predictibilității sunt foarte importante, investitorii pentru realizarea unei investitii luând măsuri vizând veniturile și cheltuielile pe cel putin 3 - 5 ani și luând în calcul toate elementele, mai ales cele fiscale” - subliniază patronii IMM.
Principala organizație de patroni IMM de la noi spune că ”România va fi singura țară din U.E. care va aplica mecanismul privind plata defalcată a TVA în mod generalizat și obligatoriu, începând cu data de 1.10.2017 (pentru toate persoanele impozabile și instituțiile publice, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, cu exceptia persoanelor fizice impozabile care nu sunt înregistrate și nu au obligația să se înregistreze în scopuri de TVA), fără consultări reale cu toate părțile interesate, fără analize de impact, fără testul IMM, fără testarea fezabilității mecanismului, fără clarificarea tuturor aspectelor procedurale, fără luarea în considerare a poziției partenerilor sociali, fără informarea și pregătirea contribuabililor”.
Patronii cu afaceri mici și mijlocii dau 3 exemple de state UE în care se aplică sau se discută aplicarea unui mecamism de plată defalcată a TVA, dar în condiții mai relaxate:
Consiliul mai arată că Directiva europeană 2006/112/CE reglementează sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată. Conform dispozițiilor art. 206 din Directiva 2006/112/CE: “Orice persoană impozabilă obligată la plata TVA are obligația de a plăti valoarea netă a TVA cu ocazia depunerii declarației privind TVA prevăzute la articolul 250. Cu toate acestea, statele membre pot stabili o altă dată pentru plata respectivei sume sau pot solicita efectuarea unor plăți provizorii anticipate”.
Firmele înregistrate în scopuri de TVA vor fi obligate, de la 1 octombrie 2017, să-și deschidă câte un cont pentru plata taxei pe valoare adaugată (TVA), potrivit unui proiect de ordonanță prin care Ministerul Finanțelor vrea să instituie sistemul ”Split VAT” în România. Se prevăd și amenzi pentru cei care încalcă oligațiile de plată a TVA prin acest sistem.
Comunicatul CNIPMMR privind Split TVA by Claudiu on Scribd