Dani Rockhoff
În timp ce, în România, așa-numitul impozit pe gospodărie a fost amânat pentru 2018 sau 2019, în Germania redactarea declarațiilor de impozit pe venit e deja subiectul automatizării. Fondatorul unui startup german, Matthias Raisch, a creat software-ul Taxbutler, care ajută contribuabilii să-și completeze declarațiile fiscale fără intervenția unui consultant fiscal. Utilizarea softului este deja controversată, într-o țară cu reguli clare și cu 14.400 de consultanți fiscali care-și văd amenințate serviciile, odata cu apariția noului software.
„Nu avem posibilitatea să implementăm IVG (impozitul pe gospodărie), până în 2018. Termenul este foarte scurt și capacitatea administrativă a ANAF nu ne confirmă 100%. Nu dorim să riscăm, rămâne să discutăm dacă această măsură va putea fi aplicată din 2019”, declara recent ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.
Despre impozitul pe gospodărie s-a discutat în spațiul public în primăvara acestui an (2017), probabil ca o „momeală”, care să testeze reacția cetățenilor, a mediului de afaceri și a specialiștilor în domeniul fiscal.
Reacțiile se pare că au fost mai degrabă negative, mai ales că numărul consultanților fiscali necesari pentru a-i ajuta pe cetățenii din România la întocmirea declarațiilor fiscale a fost estimat la câteva zeci de mii.
Ce își propune startup-ul german Pareton și software-ul său Taxbutler? Contribuabilul german are fie opțiunea completării declarației IVG pe cont propriu - mai laborioase, dar gratuite, fie alegerea unui consultant fiscal (CF) – mai comodă dar pe bani. Unii consulțanți fiscali percep o taxă în funcție de timpul consumat pentru completarea (sau doar verificarea) declarației de impozit.
Minimul este, de regulă, o jumătate de oră, la tarif de 79 euro/oră + TVA. Cu cât declarația e mai complicată (de ex. conține și venituri din chirii), cu atât consultantul fiscal costă mai mult.
Pareton se laudă că „revoluționează declarația fiscala” și că oferă, prin softul Taxbutler, „cea mai comodă declarație fiscală online”.
Utilizatorul își poate scana chitanțele, facturile și alte documente cu cheltuieli deductibile și le poate urca pe site. Simplificarea declarației fiscale se realizează prin faptul că Taxbutler transferă automat datele, în formularul fiscal electronic Elster, folosit de fiscul german (Finanzamt).
Întocmirea declarației e gratis, trimiterea ei la fisc costă „de la 27 de euro în sus”. Fondatorul Pareton, Matthies Raisch (47 de ani) a lucrat 20 de ani în industria asigurărilor, dintre care 14 la Allianz, înainte de a deveni antreprenor pe cont propriu, în urmă cu trei ani. Software-ul dezvoltat de el are deja aproape o mie de clienți, cu țintă de două până la trei milioane, potrivit spuselor lui Raisch. Pentru a investi mai mulți bani în marketing, el a colectat recent 300.000 de euro prin crowdfunding.
Pareton GmbH are sediul în Ingersheim, nu departe de Ludwigsburg, în landul Baden-Württemberg. Cine ar fi știut de mica firmă, din comuna germană, dacă săptămâna trecută Taxbutler și Pareton n-ar fi intrat în atenția presei, în urma unui scandal politic de conflict de interese?
Politicianul CDU, Jens Spahn, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, și-a anunțat intenția de a-și vinde participația sa la compania Pareton. Spahn a investit 12.500 de euro și a solicitat subvenții guvernamentale de 20%. Opoziția l-a acuzat pe Spahn de conflict de interese, mai ales că secretarul de stat este și responsabil pentru reglementarea Fintech (tehnologie pentru domeniul financiar).
Pe de altă parte, Matthias Raisch este destul de relaxat de faptul că tocmai a pierdut un investitor: "În situația mea, orice publicitate este bună", a explicat fondatorul din Ingersheim, adăugând că numărul vizitatorilor de pe site-ul său a crescut puternic în urma proaspătului scandal. El însă consideră că aceasta controversă este doar campanie electorală și susține că el nu a profitat de pe urma investiției politicianului, pe care l-ar fi întâlnit o singură dată. „Legea fiscală a fost complicată chiar înainte ca domnul Spahn să devină secretar de stat. Și va mai fi, și după domnul Spahn”, a spus Raisch, pentru Handelsblatt.de.
Și politicianul creștin-democrat și-a apărat participarea la startup-ul Pareton, care vizează simplificarea consultanței fiscale. „Am crezut că a fost o idee inteligenta”, a spus el citat de Spiegel.de. Acuzația de conflictd e interese a apărut pentru că Spahn a fost responsabil pentru reglementări în domeniul de activitate al unor companii precum Pareton, în calitate de reprezentant al guvernului federal pentru Fintech. Politicianul a anunțat vânzarea participației sale, după critici continue ale Opoziției, în campania electorală pentru parlamentarele din 24 septembrie.
Pareton nu e vizat doar de controversa politică amintită. La scurt timp de la fondarea sa, în urma plângerii unui consultant fiscal, Camera Consultanților Fiscali din Stuttgart a comunicat, încă din octombrie 2014, că „Pareton nu a fost recunoscut drept consultant fiscal și, prin urmare, nu are dreptul la asistență nelimitată în chestiuni fiscale”. Același lucru este valabil și pentru fondatorul Raisch, care „nu este recunoscut drept consultant fiscal”. Prin urmare, „a fost inițiat un demers privind legea concurenței", după cum a precizat organizația consultanților.
Fricțiunile au continuat până 2016, când Fiscul din Bietigheim-Bissingen i-ar fi interzis lui Raisch și companiei Pareton să efectueze multe servicii de legate de taxe, inclusiv „evaluarea conturilor lunare anuale, întocmite prin proceduri automatizate”.
Cu toate acestea, antreprenorul Raisch nu se lasă; pentru dezvoltarea afacerii, el colectat recent 300.000 de euro prin crowdfunding. Pe site-ul startup-ului taxbutler.de în colțul din dreapta din apare notița „Scop atins!”, însoțită de mulțumiri adresate Seedmatch.de, o importantă platformă de crowdfunding pentru startup-uri.