CZ

Patroni IMM împotriva ”taxei de solidaritate” de 2%: Toate firmele sunt trecute automat la clasa de risc cea mai mare

Thumbnail

Patronii reuniți în cadrul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România se opun intenției Guvernului de a introduce din anul 2018 o taxă de solidaritate de 2% din fondul de salarii, suportată de angajatori, în contextul mutării contribuțiilor sociale de la angajator la angajați.

În prezent angajatorii plătesc anumite contribuții, cum ar fi:

- Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale – 0,25%
- Concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate – 0,85% 
- Asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale – 0,15% - 0,85%, în funcţie de clasa de risc;  

 
Valoarea însumată a acestor contribuţii este între 1,25% şi 1,95%.
 
Consiliul IMM-urilor observă că taxa de solidaritate de 2%, plănuită de Guvern, reprezintă în mod clar valoarea rotunjită a contribuţiilor plătite exclusiv de angajator.    

În context, patronii IMM reclamă că introducerea unei taxe de solidariate de 2%, plătită de angajator, va avea următoarele efecte:

  • a) Toţi angajatorii sunt trecuţi automat în clasa de risc cel mai ridicat, în privinţa producerii riscului de accidente de muncă şi boli profesionale, raportat la valoarea taxei de solidaritate de 2% obţinută prin luarea în calcul a procentului cel mai mare pentru accidente de muncă și boli profesionale.

 

  • b) Contribuţiile plătite în prezent au o destinaţie precisă, respectiv garantarea plăţii creanţelor salariale,  concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate şi asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, în schimb taxa de 2% nu va avea nicio destinaţie, fiind alocată, conform bugetului de stat, în mod sigur pentru plata  unor cheltuieli sociale.

Președintele acestei organizații patronale, Florin Jianu, a enumerat 4 motive pentru are Consiliul nu este de acord cu măsura anunțată de Guvern.

„CNIPMMR nu este de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate de 2%, plătită de angajator, deoarece:

  • 1. valoare totală a acestei contribuţii -2%-  este plătită şi în prezent, iar destinaţia sumelor este clar cunoscută;
  • 2. taxa de solidaritate nu are o destinaţie clară;  
  • 3. vor fi generate costuri privind achiziţionarea noilor softuri contabile;
  • 4. se produce o bulversare a mediului de afaceri, şi în special a IMM-urilor, privind predictibilitatea sarcinilor fiscale.”

Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a declarat că, în cotextul mutării contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, angajatorul va rămâne să plătească o taxă de solidaritate de 2% la fondul de salarii.

Misa a explicat joi ca 90% din contribuitia de solidaritate sociala de doua procente ce va fi introdusa de la 1 ianuarie va merge la buget "pentru anumite cheltuieli sociale", "spre diverse destinatii, functie de solicitari", potrivit HotNews.

Restul de 10% din cei 2% aplicati fondului de salarii, adica 0,2% va merge tot la buget si va fi folosit, spune Misa, pentru achitarea contributiilor sociale ale salariatilor companiilor care au intrat in insolventa.

Ministrul a precizat ca proiectul este deja pe circuitul de avizare si va intra in vigoare de la 1 ianuarie.

El a mai spus ca, de la 1 ianuarie, contributiile sociale vor fi de 35% la angajat si de 2% la angajator. Acest lucru inseamna ca guvernul, dupa ce a mutata toate contributiile sociale in sarcina angajatului, a mai instituit o astfel de contributie si pentru angajator.

La rândul său, Ministerul Finanțelor a venit cu explicațiile sale oficiale.

"Contributia pentru solidaritate sociala nu este o taxa noua, ci o contributie sociala corelata cu masura privind reducerea numarului contributiilor sociale si cu necesitatea asigurarii prestatiilor sociale de care beneficiaza salariatii in conformitate cu principiile care stau la baza sistemelor de asigurari sociale, cum ar fi principiul contributivitatii si cel al solidaritatii sociale. Contributia se plateste la bugetul de stat si se datoreaza de catre angajatori la fondul brut de salarii", se arata intr-un comunicat transmis joi de reprezentantii Ministerului Finantelor.

Banii astfel colectati sunt destinati alimentarii Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, cum ar fi indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale. Nivelul contributiei este stabilit astfel incat sa asigure necesarul pentru plata prestatiilor sociale de care beneficiaza salariatii.

Parallax

Vizualizari
4940
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri