CZ
Antreprenori și manageri reuniți în Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) se declară nemulțumiți de faptul că Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au rămas inflexibile în aplicarea obligatorie a sistemului plății defalcate a TVA de la 1 ianuarie 2018, pentru firmele plătitoare de TVA, și solicită Parlamentului să respingă ordonana 23/2017, prin care s-a decis instituirea split TVA.
Potrivit unui comunicat remis vineri StartupCafe.ro, PIAROM ”constată că niciun argument prezentat în susținerea respingerii OG 23/2017 nu a fost luat in considerare. Ministerul de Finanțe și ANAF au continuat să rămână pe o poziție inflexibilă față de mediul de afaceri”.
Patronii români cer parlamentarilor din Camera Deputatilor ”să-și consulte reprezentanții mediului de afaceri din circumscripțiile electorale pentru a constata veridicitatea si oportunitatea pozitiei Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), aceea de respingere a OG 23/2017”.
Investitorii sunt nemulțumiți și de procedura de înregistrare a firmelor în scopuri de TVA. ”Aplicarea de catre ANAF a formularului D088 anulat si in continuare a formularului 394, proceduri care au generat costuri semnificative pentru toate companiile, nu si-au aratat efectele, incasarile din TVA pe 8 luni scazand cu 1,7%”.
Organizația de investitori nu este mulțumită nici de rezultatul din Comisia de buget-finanțe a Senatului, care a propus plenului ca sistemul Split TVA să se aplice obligatoriu de la 1 ianuarie 2018 doar firmelor care au contracte cu statul, opțional restul firmelor până la 31 decembrie 2018, iar de la 1 ianuarie 2019 să poată deveni obligatoriu pentru toate societățile.
”Discutiile purtate in comisiile Senatului au ramas fara rezultatele scontate de mediul de afaceri. Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) isi exprima speranta ca dezbaterile organizate in plenul Senatului Romaniei vor lua in considerare argumentele si pozitiile exprimate de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), votul acestui for legislativ fiind in concordanta cu asteptarile mediului de afaceri” - spune PIAROM.
Conform acestui patronat, ”în ciuda importantelor stimulente financiare oferite”, la nivelul administratiei ANAF situația se prezintă astfel: