Claudiu Zamfir

Split TVA: Patroni IMM fac petiție on-line și vor protesta cu afișe pe sediile și mașinile firmelor

Thumbnail

Antreprenorii din România sunt invitați să semneze o petiție on-line pentru a convinge Guvernul să renunțe la obligativitatea plății defalcate a TVA, în cadrul campaniei Stop Split TVA, inițiate de principala orgaizație de patroni cu firme mici și mijlocii din România. De asemenea, patronii vor protesta afișând la sedii și pe mașinile firmelor mesajul campaniei: Stop Split TVA.

Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a spus, luni, că aproape 400.000 de firme, care sunt plătitoare de TVA, vor fi afectate de sistemul obligatoriu de plată defalcată a taxei.

”Propunerea noastră este ca TVA Split să se aplice doar voluntar sau doar în relația cu statul. În niciun caz nu suntem de acord ca sistemul split TVA să se aplice obligatoriu în relația întreprinzător-întreprinzător, pentru că va bloca cu totul economia” - a spus liderul organizației patronale, care a lansat campania Stop Split TVA.

Ce fac patronii care se opun Split TVA:

  • Petiție online. Patronii sunt invitați să semneze petiția Stop Split TVA, deschisă pe site-ul petitieonline.com, AICI. ”Are 1.000 de semnătari în trei zile, fără să lansăm public în media petiția” - spunea Florin Jianu luni dimineața.

 

  • Patronii pot să descarce de pe site-ul Consiliului IMM-urilor mesajul campaniei, să-l scoată la imprimantă și să-l afișeze la sediile fimelor, la punctele de lucru (magazine, ateliere etc.) și pe automobilele firmelor.

 

  • Patronii pot distribui pe Facebook și alte rețele sociale mesajele campaniei Stop Split TVA.

 

  • ”Vor exista ședințe extraordinare la prefecturi, în comisiile de dialog social, cu un punct pe acest split TVA”.

 

  • ”Vom transmite o scrisoare către toți parlamentarii să nu susțină această obligativitate”. Deputații pot fi găsiți la adresele de mail afișate pe site-ul Camerei, AICI, iar senatorii AICI.

 

  • Potrivit lui Jianu, reprezentanții CNIPMMR vor merge marți la Comisia de buget-finanțe a Senatului, pentru a discuta și despre Split TVA. ”Vrem să arătăm că întreprinzătorii din această țară nu se supun unei obligații care poate bloca economia în ansamblu”.

Reamintim că în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017, agenții economici pot opta pentru aplicarea facultativă a plății defalcate a TVA, potrivit Ordonanței 23/2017. Însă de la 1 ianuarie 2018 se instituie obligația persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA de a vira în contul de TVA în maximum 7 zile lucrătoare de la încasare TVA aferentă facturilor emise înainte de 1 ianuarie 2018.

Patronii reuniți în Consiliul Național al IMM-urilor se plâng că sistemul Split TVA le va genera:

  • Costuri suplimentare generate de modificarea sistemelor informatice contabile
  • Costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare
  • Afectarea cash flow-ul și blocarea banilor, deoarece pentru procedurile ANAF nu sunt prevazute termene de aprobare şi sancţiuni;
  • Creșterea birocrației
  • Efort semnificativ de implementare tehnica, avand in vedere termenul foarte scurt.

CNIPMMR nu este singura organizație patronală care se opune introducerii obligatorii a sistemului Split TVA. Fundația Romanian Business Leaders, Camera de Comerț Americană (AMCham) în România, Camera de Comerț Româno-Franceză, Camera de Comerț Germană în România și alte organizații de business și firme de consultanță și-au exprimat dezacordul față de impunerea split TVA.

Citește și mai multe despre Split TVA:

Parallax

Vizualizari
4964
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri