Claudiu Zamfir
Antreprenorii din România sunt invitați să semneze o petiție on-line pentru a convinge Guvernul să renunțe la obligativitatea plății defalcate a TVA, în cadrul campaniei Stop Split TVA, inițiate de principala orgaizație de patroni cu firme mici și mijlocii din România. De asemenea, patronii vor protesta afișând la sedii și pe mașinile firmelor mesajul campaniei: Stop Split TVA.
Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a spus, luni, că aproape 400.000 de firme, care sunt plătitoare de TVA, vor fi afectate de sistemul obligatoriu de plată defalcată a taxei.
”Propunerea noastră este ca TVA Split să se aplice doar voluntar sau doar în relația cu statul. În niciun caz nu suntem de acord ca sistemul split TVA să se aplice obligatoriu în relația întreprinzător-întreprinzător, pentru că va bloca cu totul economia” - a spus liderul organizației patronale, care a lansat campania Stop Split TVA.
Reamintim că în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017, agenții economici pot opta pentru aplicarea facultativă a plății defalcate a TVA, potrivit Ordonanței 23/2017. Însă de la 1 ianuarie 2018 se instituie obligația persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA de a vira în contul de TVA în maximum 7 zile lucrătoare de la încasare TVA aferentă facturilor emise înainte de 1 ianuarie 2018.
Patronii reuniți în Consiliul Național al IMM-urilor se plâng că sistemul Split TVA le va genera:
CNIPMMR nu este singura organizație patronală care se opune introducerii obligatorii a sistemului Split TVA. Fundația Romanian Business Leaders, Camera de Comerț Americană (AMCham) în România, Camera de Comerț Româno-Franceză, Camera de Comerț Germană în România și alte organizații de business și firme de consultanță și-au exprimat dezacordul față de impunerea split TVA.