Claudiu Zamfir

Split TVA: Multe firme mici vor fi afectate în continuare (consultant)

Thumbnail

Sistemul plății defalcate a TVA va afecta în continuare multe firme mici, chiar dacă va fi obligatroiu doar pentru cele în insolvență și pentru cele cu restanțe la plata taxei, consideră consultantul fiscal Ruxandra Jianu.

Ea a declarat miercuri că, chiar și în condițiile viitoarelor mdificări care sunt efectuate în Parlamet în această perioadă, sistemul Spplit TVA tot va afecta firmele mici și pentru întârzierea cu 5 zile a plății TVA de numai 500 de lei.

Potrivit proiectului legii de aprobare a ordonanței Split TVA, adoptat de senat și trimis la comisiile Camerei Deputaților, sistemul devine și obligatoriu doar pentru firmele în insolvență și pentru cele cu datorii. ”Datorii înseamnă:

  • maximum 1.500 de lei neplătiți la  sfârșitul anului în cazul marilor contribuabili,
  • 1.000 de lei pentru mijlocii și
  • 500 de lei pentru contribuabili mici.

Dacă ne gândim că decontul de TVA se depune pe 25 decembrie, sfârșitul anului este în 5 zile. Dacă cineva întârzie 5 zile la plată intră obligatoriu în sistem pentru 500 de lei întârziere” - explicat consultantul.

În plus, Ruxandra Jianu a atras atenția că oricum, dacă o firmă furnizoare trece la plata defalcată a TVA, atunci firmele-client vor fi obligate să-i plătească separat în contul de TVA și în contul curent, pentru bunurile cumpărate.

De asemenea, indiferent dacă va fi obțională sau obligatorie, introducerea măsurii va genera firmelor anumite costuri cu modificarea unor programe și procese contabile. ”Introducerea măsurii - cum ar fi ea, opțională, obligatorie pentru anumite categorii - atrage după sine o grămadă de modficări pe care firmele trebuie să și le facă în programele contabile. Dacă o firmă mică poate să facă plăți de mână, o companie mare nu are cum să facă fiecare plată manual. Deci pentru asta va trebui o adaptare a sistemelor informatice”, susține Jianu.

 În context, ea a criticat guvernul și celelalte autorități implicate pentru faptul că au determinat multe firme să investească zeci sau chiar sute de mii de euro în sistemele informatice, pentru adaptarea la Split TVA, în condițiile în care de la 1 octombrie 2017 a început aplicarea opțională și nu este sigur cum se va aplica mai departe.

Noi mai avem două luni. Nu-mi imaginez că proiectul va intra azi în Camera Deputaților și se va publica mâine în Monitorul Oficial. Costul variază de la câteva mii de euro la char sute de mii de euro penru firmele mari. Avem deja semnale de la companii care au investit zeci de mii de euro, iar acum așteaptă să vadă dacă nu au din nou ceva de modificat pentru când s-o modifica legea”.

Mai mult, pe lângă bulversarea firmelor, Split TVA nici nu va reduce evaziunea fiscală, pentru că sistemul nu va atinge firmele evazioniste, care ascund TVA.

Această măsură nu este menită să combată evaziunea fiscală. Este menită doar să forțeze pe cei care au întârzieri la plata de TVA să-l plătească la timp, pentru că aici vorbim de sume declarate. Or, sumele declarate și neplătite la timp nu reprezintă evaziune fiscală. Evaziune fiscală înseamnă economia neagră - sume nedeclarate, sume care nu ies la lumină prin deconturile de TVA și pe care în niciun caz nu le vom scoate prin această măsură” - a explicat consultantul.

Split TVA încă rămâne un subiect fierbinte pentru toată lumea. Suntem pe 1 noiembrie și habar nu avem ce se va întâmpla de la începtul anului viitor. (...) Suntem victima unui experiment. Acest sistem de plată defalcată a TVA nu se aplică nicăieri deocamdată, cu excepția Italiei, care îl aplică din cu totul alte considerente” - a mai spus ea.

Reamintim că Senatul a adoptat un proiect de modificare a Ordonanței 23/2017, privind Split TVA și urmează ca și Camera Deputaților, ca for decizional, să îl aprobe.

Ruxandra Jianu a făcut aceste declarații marți, la o conferință a oamenilor de afaceri și managerilor reuniți în Coaliția pentru Dezvoltarea României.

Parallax

Vizualizari
1191
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Va rog sa modificați in text opțional cu opțional.este păcat de informatiile transmise ...

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri