Claudiu Zamfir

INS: Cât câștigă, în medie, un IT-ist în România

Thumbnail

Firmele și alți angajatori plătesc angajaților din tehnologia informației (IT) cele mai mari salarii, în timp ce angajații din hoteluri și restaurante au cele mai mici salarii din România, conform celor mai recente date disponibile, publicate vineri de Institutul Național de Statistică.

Potrivit datelor INS pe luna noiembrie 2017, la nivelul tuturor domeniilor de activitate din România, câştigul salarial mediu, nominal, net a fost de 2.464 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 72 lei (+3,0%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu, nominal, net s‐au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) - 6.157 lei, conform INS. La un astfel de salariu, o firmă trebuia să suporte pentru un IT-ist scutit de impozitul pe venit un cost salarial de circa 9.000 de lei, pe formula din 2017 a salariului brut.

La polul opus, cele mai mici salarii sunt în hoteluri şi restaurante - 1.409 lei net, în medie. La un astfel de salariu net, o firmă plătea un cost salarial complet de circa 2.400 de lei, în condițiile în care acești angajați nu sunt scutiți de impozitul pe venit.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează:

  • cu 14,0% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, respectiv cu 10,2% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;
  • între 7,0% şi 10,0% în fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), cercetare‐dezvoltare, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a., fabricarea altor mijloace de transport;
  • între 5,0% şi 6,0% în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea hârtiei şi produselor din hârtie, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, alte activităţi extractive, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează:

  • cu 3,6% în industria metalurgică;
  • între 1,0% şi 2,5% activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură).

 

Salariul mediu 2017 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
6729
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri