Claudiu Zamfir

Patronii de restaurante și hoteluri cer reducerea taxelor pe bacșișuri

Thumbnail

Patronii de restaurante și hoteluri reuniți în Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) cer Guvernului reducerea taxării bacșișurilor fiscalizate oferite de clienți ospătarilor sau cameristelor. De asemenea, oamenii de afaceri cer ca statul  român să le perimită să plătească și lucrătorii pe care îi aduc din afara Uniunii Europene cu salariul minim pe economie din România, în condiții similare cu cele din cazul angajaților români sau din alt stat membru UE.

Daniel Mischie, membru al conducerii HORA, și CEO al City Grill, a spus, marți, într-o conferință, că solicitarea de reducere a taxării se referă la acele bacșișuri oferite de pe card sau prin ordine de plată.

Aceste bacșișuri sunt oferite mai ales de către firmele care au diferite evenimente corporate sau cine de afaceri la hoteluri și restaurante.

"Vrem să găsim o soluţie prin care tips-ul (bacşiş - n.r.), care este fiscalizat, să poată fi acordat legal ospătarului. Dacă mergeţi la un restaurant şi acordaţi tips pe card sau prin ordin de plată este ilegal, pentru că ospătarul nu-l poate primi. Nu este vorba de impozitarea tips-ului, ci de tips-ul care se acordă fiscalizat. Sunt foarte mulţi străini sau companii care plătesc tips prin bancă şi vrem ca Ministerul de Finanţe să găsească o soluţie pentru reglementarea acestor tips", a spus Daniel Mischie.

Patronii de restaurante și hoteluri cer astfel o reducere substanțială a taxării bacșișurilor.

Potrivit lui Mischie, în prezent, un bacșiș oferit de pe card intră în contabilitatea restaurantului sau a hotelului respectiv, iar la personalul care l-a primit ajunge o sumă care rămâne după ce statul a oprit taxa pe valoarea adăugată și apoi contribuțiile și sociale impozitul pe venitul obținut astfel de ospătarul respectiv.

În schimb, patronii reuniți în HORA vor ca din bacşiş statul să rețină doar  impozitul de 10% pe venitul personal.

Ei susțin că astfel și statul ar avea de câștigat, pentru că mai mulți clienți ar acorda bacșișuri la vedere, fiscalizate, în loc să lase bani cash ospătarilor.

Lucrătorii extracomunitari au tratament preferențial față de români în România

  • O altă cerință pe care o au patronii de restaurante și hoteluri din cadrul HORA este ca și lcrătorii din afara Uniunii Europene, aduși în România să poată fi angajați pe salariul minim pe economie, de 1.160 de lei net.

În prezent, legislația obligă angajatorii să plătească angajații extracomunitari cu cel puțin salariul mediu pe economie, care ajunge la 2.400 de lei net, în timp ce românii și ceilalți cetățeni din cadru UE pot fi plătiți în România și cu salariul minim, care este de 1.160 de lei net.

„Dorin ca cetățenii extracomunitari să beneficieze de aceleași condiții ca cetățenii din UE, adică să aibă minimum salariul minim pe economie. Considerăm că este o discriminare împotriva cetățenilor români și comunitari” - a spus Mischie.

  • Tot pentru piața muncii, patronii de restaurante și hoteluri vor reînființarea unui sistem de pregătire profesională a lucrătorilor din domeniu.

„Vrem să reînființăm un sistem prin care oamenii să poată învăța meserii din peroiada liceului. S-au desființat școlile profesionale, astăzi există un învățământ dual care nu funcționează și toți tinerii pe care îi avem or sunt pregătiți de către școlile sau academiile fiecărui operator, ori pleacă afară să lucreze în străinătate” - a spus liderul patronatului HORA.

  •  Patronii mai cer Guvernului să le acorde deduceri de cheltuieli pentru transportul, cazarea şi masa lucrătorilor din doemniul restaurantelor și hotelurilor, pentru a putea aduce mai ușor oameni de la sate la lucru în marile orașe.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România a aderat la Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), amrți fiind semnat acordul de afiliere.

-----

(Recrutezi? Postează joburile tale pe Startupcafe și fă-le cunoscute către profesionistii care ne citesc.  Secțiunea „Locuri de munca, oferte de lucru”)

Parallax

Vizualizari
1463
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri