Claudiu Zamfir

Ultimele 2 zile de negocieri în firme, pe transferul contribuțiilor. Patroni IMM: În 30% din firme, salariile angajaților ar putea scădea. Jumătate dintre microîntreprinderi dau faliment, dacă iau amenzile de maximum 10.000 RON

Thumbnail

Miercuri, 20 decembrie 2017, expiră termenul de o lună până la care firmele din România ar trebui să finalizeze negocierile cu salariații și sindicatele privind transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, iar principala organizație de patroni cu firme mici și mijlocii din România atrage atenția că jumătate dintre microîntreprinderi vor da familement, dacă vor fi amendate cu 5.000-10.000 de lei pentru neîndeplinirea acestei obligații decise recent de Guvern. De asemenea, 30% dintre IMM-urile din România ar urma să scadă salariile nete ale angajaților, conform unui chestionar realizat pe site-ul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Așa cum a avertizat StartupCafe.ro încă din 20 noiembrie, angajatorii au obligația să negocieze cu angajaţii, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, noile contracte de muncă sau acte adiționale privind mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului 82/2017.

Prin această prevedere, Guvernul a extins și la firmele cu mai puțin de 21 de angajați prevederile Legii dialogului social, privind obligația negocierilor colective în întreprinderi, sub amenințarea unor amenzi de 5.000 - 10.000 de lei pentru firmele care nu îndeplinesc aceste cerințe.

Patronii au numai obligația negocierii, nefiind însă siliți să ia o anumită decizie în urma discuțiilor.

Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită autorităților statului neaplicarea amenzilor, având în vedere că 7 din 10 IMM-uri chestionate de această organizație patronală au declarat că nu au efectuat negocierile, cu două zile înainte de termen.

„În numai o lună, între 20 noiembrie și 20 decembrie, toate firmele din România trebuie să negocieze contracte colective de muncă sau acte adiționale dacă nu aveau. La microîntreprinderi, dacă li se aplică aceste amenzi, jumătate dau faliment. Sunt firme cu 1 salariat. Venitul mediu pentru un antreprenor cu microîntreprindere în România este în jurul a 400 de euro, mai mic decât ajutorul de șomaj din Germania. Antreprenorii la nivel micro nu au cum să suporte” - a spus, marți, într-o conferință, Ovidiu Nicolescu, președintele de onoare al CNIPMMR.

Potrivit ”statisticilor oficiale” invocate de patronii IMM,  în România sunt peste 700.000 de firme, ”deci peste 700.000 de organizații au fost implicate în acest proces”.

„Toată această negociere trebuia să aibă loc și cu sindicatele reprezentative, chiar dacă în firme nu existau sindicate, împreună cu reprezentanții salariaților. La nivelul economiei naționale, numărul de salariați pe o firmă este de 2,1 angajați în medie. Și faci negocieri la care să participe reprezentanții salariaților și sindicatele pe ramura respectivă. De urgență, CNIPMMR solicită autorităților să nu aplice amenzile prevăzute în ordinanța de urgență, pentru că sunt amenzi majore” - a mai spus Nicolescu.

Într-o firmă care are în medie doi salariați, unde poate au doar un birou, trebuie să faci un birou pentru sindicat. Firma respectivă, dacă are doi salariați, unul dintre ei este președinte de sindicat și trebuie să-l trimiți la cursuri de perfecționare, să-i dai libere. Niște aberații”, a completat președintele de onoare al Consiliului IMM-urilor.

În urma chestionarului realizat online, CNIPMMR a constat că:

  • 59,8% din firme nici nu au inițiat negocierile colective.
  • 7 din 10 firme nu au finalizat aceste negocieri, cu 2 zile înainte de termen.
  • Antreprenorii au constat creșterea cheltuielilor cu personalul, pentru că s-a majorat salariul minim 2018.
  • 66% dintre patoni s-au plâns de timpul foarte scurt pentru negociere și de creșterea birocrației.
  • 20% dintre firme au spus că nu pot să facă decât compensarea parțială a contribușțiilor, Aceasta înseamnă că în 20% dintre firme, salariile vor scădea.
  • 10% au spus că nu vor face compensare prin salarii, ci prin alte măsuri, cum sunt primele.

Practic, 30% dintre firmele mici și mijlocii vor da salarii mai mici angajaților din România” - concluzionează liderul patronatului reprezentativ al IMM-urilor.

În context, el a arătat că 9 din 10 firme nu susțin măsura trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat și aobligației negocierilor. „Este o măsură impopulară”.

Totodată, patronii IMM au cerut Guvernului anularea ordonanței 82/2017, invocând următoarele probleme ale acesteia:

  • Această măsură a fost de la început netransparentă, s-a adoptat fără consultarea partenerilor sociali.
  • Este nefundamentată, nu avem testul IMM-urilor, nu avem analiză cost-beneficiu.
  • Este nerealistă - 7 din 10 firme nu au putut face negocierile într-o lună.
  • Este superbirocratică.
  • Este neconstituțională. Potrivit art. 20 din Constituția României, orice reglementare care se introduce în România trebuie să respecte, pe lângă prevederile românești, și prevederile legislației internaționale la care noi suntem parte, ori de câte ori această legislație favorizează personalul. În acest caz, funcționează convenția ILO 154/1991, privind negocierile colective, care prevede că negocierile colective sunt convenite, se fac pe bază de înțelegere între salariați și patronat, dar această ordonanță impune. Convenția prevede și că negocierile sunt voluntare, dar această ordonanță le face obligatorii.

Reamintim că Guvernul a decis, prin OUG 79/2017, mutarea majorității contribuțiilor sociale de la angajator la angajat începând cu 1 ianuarie 2018, iar prin OUG 82/2017 obligația negocierilor colective în acest sens în toate firmele din România.

Ce prevede OUG 82/2017, privind obșigația patronilor de a negocia noul salariu brut 2018:

„ART. VII    (1) Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (1) din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în unitățile în care nu există încheiat contract/acord colectiv de muncă, inițierea negocierii colective este obligatorie, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.   

(2) Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (3) și (5) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017 este obligatorie negocierea colectivă a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare.   

(3) În aplicarea prevederilor alin. (1) - (2) și prin derogare de la prevederile art. 135 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în unitățile în care nu există sindicat reprezentativ afiliat la o federație reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale, după caz, pot participa reprezentanți ai federației sindicale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții salariaților.   

(4) În aplicarea prevederilor alin. (1) - (2) și prin derogare de la prevederile art. 135 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în unitățile în care nu există sindicat la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale, după caz, pot participa reprezentanții salariaților împreună cu un reprezentant al unei federații reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederații sindicale reprezentative la nivel național, la invitația reprezentanților salariaților.   

(5) Prevederile alin. (1) - (4) se aplică în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017”.

trecerea contributiilor by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
1735
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
daniel
deftu
Informatia este putin eronata. In art. VII, alin. 1, OUG 82/2017 reglementeaza clar situatia unităţilor în care nu există încheiat contract/acord colectiv de muncă. In aceasta situatie se afla mai mult de 7 din 10 companii. Pentru aceste companii este obligatorie doar initiativa negocierii colective.
Ceea ce NU inseamna ca negocierea trebuie finalizata pana la 20 decembrie. Trebuie doar sa existe aceasta initiativa, moment care poate imbraca forma unei convocari scrise a sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri