Claudiu Zamfir

Patronii IMM anunță concedieri din cauza creșterii salariului minim și a contribuțiilor la part-time

Thumbnail

Aproape jumătate dintre patronii de firme mici și mijlocii participanți la un sondaj online au spus că vor avea loc disponibilizări de personal din IMM-uri, ca urmare a majorării salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2018 și a obligației de plată a contribuțiilor sociale pentru angajații cu contracte de muncă part-time la nivelul întreg al salariului minim pe economie.

Potrivit Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), la sondajul realizat de această organizație de patroni cu IMM-uri au participat 1.752 de respondenți, din care 71,4 % microîntreprinderi, 13,4 % întreprinderi mici, 11,9% întreprinderi mijlocii şi 3,3% ONG-uri și alte forme juridice.

Întrebați dacă punerea în aplicare a creșterii începând cu 1 ianuarie 2018 a salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei (creștere de 31,03%) a creat dificultăţi întreprinderii lor, 79,4% au răspuns pozitiv.  
 
 Întrebați dacă creșterea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2018 va avea ca efect disponibilizarea unor salariaţi, 49,9% au răspuns pozitiv. Dintre cei care au răspuns pozitiv, 91,3% au menționat că vor disponibiliza între 1 și 5 salariați,  6,1% între 5 și 10, doar 2,4% urmând a disponibiliza peste 10 salariați.

De asemenea, 81,2% din respondenți au menționat că punerea în aplicare a creșterii contribuțiilor sociale pentru salariații cu timp parțial la nivelul salariul de baza minim brut pe țară a creat dificultăţi întreprinderii lor.  

În plus, 68,7% dintre respondenți au menționat că, de la 1.01.2018, s-au confruntat cu situația de a avea salariați cu timp parțial (cu 1-2 ore/zi) cu salarii mai mici decât cuantumul contributiilor sociale aferente întregului salariu de baza minim brut pe tara (665 lei).

În ceea ce privește măsurile aplicate în cazul creșterii contribuțiilor sociale pentru salariații cu timp parțial, au fost menționate:

  • 49,1% - Creșterea salariilor pentru compensarea în totalitate a trecerii contribuţiilor de la angajator la salariat
  • 39,8% - Restructurări/concedieri
  • 6,7% - Creșterea salariilor pentru compensarea parțială a trecerii contribuţiilor de la angajator la salariat
  • 4,4% - Alte măsuri .

„Unul din doi întreprinzători menționează că între 1 și 5 salariați vor fi disponibilizați, atât pentru partea a ceea ce înseamnă majorarea salariului minim, dar cu atât mai mult pentru partea contribuțiilor part-time, pentru că sunt locurile de muncă cele mai vulnerabile și la care întreprinzătorii renunță cel mai ușor” - a explicat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Reamintim că de la 1 ianuarie 2018 salariul minim pe economie a crescut de la 1.450 de lei brut la 1.900 de lei brut, majorare care conține atât creșterea salariului minim net, cât și mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Supranumită de guvernarea PSD-ALDE „revoluția fscală”, mutarea contribuțiilor și celelalte măsuri cuprinse într-un pachet fiscal care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018 a pus probleme angajatorilor și salariaților, atât în mediul privat, cât și la stat.

„Peste 93% dintre întreprinzătorii intervievați vor ca Guvernul să renunțe cu totul la această revoluție fiscală și să revenim la ceea ce a fost anterior lui 1 ianuarie 2018, pentru că societatea era așezată, lucrurile erau înțelese și economia funcționa” - a mai spus Jianu, referitor la sondajul realizat în rândul patronilor IMM.

În ceea ce privește dificultățile întâmpinate de către antreprenori în stabilirea/ negocierea/ aplicarea trecerii contribuțiilor la salariat, 58,6% au răspuns că au întâmpinat dificultăți în trecerea contribuțiilor.
 
Astfel, pentru trecerea contribuțiilor la salariat, respondenții au aplicat următoarele măsuri:

  • 72,2% - Creșterea salariilor pentru compensarea în totalitate a trecerii contribuțiilor de la angajator la salariat
  • 13,3% - Acordare de prime lunare
  • 12,9% - Creșterea salariilor pentru compensarea parțială a trecerii contribuțiilor de la angajator la salariat
  • 1,6% - Alte măsuri.

 
Întrebați “Ce dificultăți/probleme ați întâmpinat în aplicarea reformelor privind salariul minim, creșterea contribuțiilor sociale pentru salariații cu timp parțial și trecerea contribuțiilor la salariat?”, respondenții au menționat:

  • 64,8% - Creșterea birocrației pentru angajator;
  • 63,8% - Efort semnificativ de implementare a reformelor (modificarea tuturor contractelor individuale de muncă, înregistrare în REVISAL, negocieri, etc.);
  • 61,1% - Creșterea cheltuielilor de personal pentru salariații angajați cu salariul minim brut pe țară, raportat la creșterea lui la 1900 lei;
  • 50,3% - Timpul foarte scurt stabilit pentru implementare;
  • 49,7% - Creșterea cheltuielilor administrative, privind actualizarea programelor informatice;
  • 47,7% - Birocrația foarte mare a negocierilor colective;
  • 38,9% - Creșterea cheltuielilor de personal datorită trecerii contribuțiilor la salariat și instituirea noii contribuții sociale asiguratorie pentru muncă;
  • 38,7% - Necesitatea unor restructurări (concedieri individuale sau colective);
  • 30,4% - Creșterea cheltuielilor de personal pentru toți salariații din unitate;
  • 9,3% - Probleme de asigurare a competitivității și derulării contractelor la export, generate de creșterea cheltuielilor salariale, contracte deja negociate la export pentru 2018.

De asemenea, Consiliul IMM-urilor atrage atenția că în 2017, legislația care privește firmele private „a fost major modificată, fiind adoptate 1.388 acte normative (cu excepția ordinelor ministerelor), din care prin 11 acte normative, au fost modificate/ completate 290 de articole din Codul fiscal”.

Patronii IMM se plâng că aceste modificări „au generat efecte multiple negative asupra IMM-urilor”.

(Recrutezi? Postează joburile tale pe Startupcafe și fă-le cunoscute către profesionistii care ne citesc.  Secțiunea „Locuri de munca, oferte de lucru”)

Sondaj Revolutie Fiscala1 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
16804
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
xxxx
yyyy
Mda. Noi am pierdut 4 colegi din 8 oameni in firma. Nu doar din cauza maririlor contributiilor pt ei(care din 2014-2015 de cand am pus noi la punct un plan de dezvoltare s-au marit mai mult decat de la 1450 la 1900) ci intreaga povara administrativ-fiscala a fost enorma. Stiam ca vom acumula niste datorii pt planul de dezvoltare dar speram ca in 1-2 ani sa crestem suficient incat sa revenim la marjele anterioare cu posibilitati reale de a le depasi. Ei, in doi-trei ani cheltuielile au crescut cu mult mai mult decat orice asteptare iar targetul de crestere initiala nu a acoperit nici pe departe cresterea cheltuielilor. Nici clientii nu au inteles la timp necesitatea maririi preturilor la serviciile noastre. Am luat o lectie de 'capitalism' sora cu moartea din tot felul de motive. Acum ne ramane sa ne lingem ranile si sa muncim sa acoperim gaura produsa. Autoritatile statului s-au comportat cu noi mai rau decat orice clan de camatari, rar mi-a fost dat sa vad atata cinism in numele legii. Aviz amatorilor de dezvoltare a afacerilor, prognozati in cele mai pesimiste scenarii costurile. Apoi dublati-le cel putin. Si daca si atunci va iese ca puteti capitaliza suficient si mai faceti si ceva profit, DOAR atunci apucati-va de treaba. Altfel stati pe curu vostru, urmati cresterea si evolutia naturala a societatii care e cu pasi foarte foarte marunti dar cel putin nu va va ruina de cele mai multe ori. Noi suntem in situatia din 2014 din nou, dar cu un minus pe care va trebui sa-l recuperam. Si un stres bun de aplicat criminalilor in masa
poza de profil
Catalin
Matei
Aveti mare dreptate. Mai rau este ca nici nu vad ca i ar durea in alta parte decat in fund de noi. Senzatia mea este ca exact asta se doreste. Sa termine cat mai repede cu tot cei mica firma romaneasca. Idealul acestui guvern este sa devenim toti slugi la straini. Din septmebrie pana in decembrie am ajuns de la 10 oameni, la numai 8. Pana in martie mai inchid minim un contract de munca.
poza de profil
Catalin
Matei
O adevarat proba de incompetenta. Guvernul nu realizeaza ca nu toti sunt angajati la stat. Au facut praf firmele mici si mijlocii. Din septembrie am ajuns de la 10 angajati la 8, iar in perioada imediat urmatoare sigur am sa inchei contractul de munca pentru minim 1 persoana, chiar 2. Sunt pus intr o situatie extrem de jenanta fata de acesti oameni. Nici nu vreau sa ma gandesc, cum si cui ii voi spune ca nu mai pot merge mai departe. Am avut asteptari de la acest guvern, dar m am inselat amarnic. In 6 luni astia reusesc sa imi inchida sandramaua. Vad ca la tv discuta numai despre IT.Cu tot respectul pentru aceasta ramura, dar sunt sute de mii in situatii mult mai grave. Nu ca le scade salariul de la 2000 euro la 1800 eur...Pt acestia se iau masuri. Noi ceilalti putem sa murim. Din ce in ce mai multt, am impresia ca asta se vrea. Sa termine cu toate micile firme romanesti. Sa devenim toti sclavi la stapani straini. Imi pare rau ca incerc sa fac ceva aici, pentru ca zi de zi te lovesti de tot felul de lucruri noi si negative menite sa ti ingreuneze viata si activitatea:(
poza de profil
Catalin
Matei
O adevarat proba de incompetenta. Guvernul nu realizeaza ca nu toti sunt angajati la stat. Au facut praf firmele mici si mijlocii. Din septembrie am ajuns de la 10 angajati la 8, iar in perioada imediat urmatoare sigur am sa inchei contractul de munca pentru minim 1 persoana, chiar 2. Sunt pus intr o situatie extrem de jenanta fata de acesti oameni. Nici nu vreau sa ma gandesc, cum si cui ii voi spune ca nu mai pot merge mai departe. Am avut asteptari de la acest guvern, dar m am inselat amarnic. In 6 luni astia reusesc sa imi inchida sandramaua. Vad ca la tv discuta numai despre IT.Cu tot respectul pentru aceasta ramura, dar sunt sute de mii in situatii mult mai grave. Nu ca le scade salariul de la 2000 euro la 1800 eur...Pt acestia se iau masuri. Noi ceilalti putem sa murim. Din ce in ce mai multt, am impresia ca asta se vrea. Sa termine cu toate micile firme romanesti. Sa devenim toti sclavi la stapani straini. Imi pare rau ca incerc sa fac ceva aici, pentru ca zi de zi te lovesti de tot felul de lucruri noi si negative menite sa ti ingreuneze viata si activitatea:(

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri