Claudiu Zamfir

LISTA Noi modificări fiscale pentru firme, fermieri, medici

Thumbnail

Impozitul pe dividende se va elimina de la 1 ianuarie 2018, veniturile medicilor nu vor mai fi impozitate, iar fermierii care își lucrează pământul vor fi scutiți de impozit local pe teren și pe utilaje. În schimb, vor fi scumpite benzina și motorina, iar impozitul pe terenul lăsat pârloagă se va majora. Măsurile sunt prevăzute într-un proiect de ordonanță pentru modificarea Codului fiscal, publicat marți de Ministerul Finanțelor Publice, care necesită aprobare de căre Guvern.

Măsurile plănuite de Guvern prin acest proiect de ordonanță:

  • Impozitul pe dividende, de 5% în prezent, ar urma să se elimine de la 1 ianuarie 2018,  măsură promisă încă din anul 2015. În consecință, noul proiect de modificare a Codului urmează să facă anumite ajustări și în domeniul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. Se modifică titlul articolului 57 din Codul fiscal și se elimină regulile legate de plata impozitului pe dividende de la art. 57 alin.(2) din Codul fiscal, pentru corelarea acestora cu prevederile privind abrogarea art. 43 din cod.

 

  • Eliminarea impozitului pe dividende, pentru dividendele plătite de o persoană juridică română către o altă persoană juridică română. În prezent, potrivit prevederilor art. 43 din Codul fiscal, pentru dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română, persoana juridică română care plătește dividendele are obligaţia să reţină, să declare si să plătească impozitul pe dividende reţinut către bugetul de stat, cu excepțiile prevăzute de lege.

 

  • Impozit pe venit la profesioniști independenți și salariați. Proiectul prevede scutirea de la plata impozitului pe venit, începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru:

- veniturile din salarii și asimilate salariilor precum și din activități independente obținute din exercitarea profesiei de medic, în condițiile Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată;
- veniturile realizate de persoanele fizice din dividende distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2018.

  • Stabilirea regulii privind încadrarea veniturilor din activități independente ca fiind obținute din România sau din străinătate, astfel:

- veniturile din activități independente sunt considerate ca fiind obținute din România, în funcție de locul desfășurării activității, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate;
- veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt considerate ca fiind obținute din România, numai dacă sunt primite de la un plătitor de venit din România sau de la un nerezident prin intermediul unui sediu permanent al acestuia stabilit în România.

  • Impozitul pe veniturile obţinute din România de străini . Proiectul prevede scutirea de impozit pe venitul din dividende obținut din România de persoanele fizice nerezidente și juridice străine, rezidenți într-un stat membru al UE sau într-un stat cu care România are încheiată o convenție pentru eliminarea dublei impuneri.

Cota de impunere de 5% aplicată veniturilor din dividende se mentine pentru persoanele fizice nerezidente și juridice străine, rezidente în alte jurisdicții.

  • Impozitul pe reprezentanţele firmelor străine înfiinţate în România. Reprezentanța unei/ unor persoane juridice străine, autorizată să funcţioneze în România, potrivit legii, are obligaţia de a plăti un impozit pentru un an fiscal de 22.000 lei. Aceasta are obligaţia să declare și să plătească impozitul pe reprezentanţă la bugetul de stat până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului de impunere.
  • Scumpirea motorinei și benzinei de la 1 septembrie 2017. O măură prevăzută de noul proiect va avea impact asupra tuturor, inclusiv asupra firmelor: scumpirea carburanților, mai ales că vorbim și despre motorină, folosită cu precădere în producție și servicii. Proiectul propune revenirea, pentru benzină și motorină, la nivelurile accizelor practicate în anul 2016:

- benzină fără plumb - 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri (față de 1.656,36 lei/1000 litri în prezent)
- motorină - 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri (față de 1.518,04 lei/1000 litri în prezent)
- benzină cu plumb rămâne la 3.022,43 lei/tonă, respectiv 2.327,27 lei/1.000 de litri.

  • Impozite pentru fermieri. De la 1 ianuarie 2018, proprietarii de terenuri vor fi scutiți de impozite locale pe pământurile agricole lucrate, dar pentru terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv, consiliul local va putea majora impozitul pe teren cu până la 100 lei/ha, începând cu al treilea an, în condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliului local.

 

  • Va fi eliminat impozitul local pe mijloacele de transport pentru mijloacele de transport agricole de tipul tractoarelor, utilajelor agricole și altor mijloace de transport agricole, utilizate efectiv în domeniul agricol, deținute de către persoanele fizice autorizate care obțin venituri din activitatea agricolă, precum și de către persoanele juridice care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

- au prevăzut în statut, ca obiect de activitate, “agricultură”;
- au înregistrate în evidenţa contabilă, pentru anul fiscal respectiv, venituri si cheltuieli venituri și cheltuieli din această activitate.

  • Deducerea cheltuielilor reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate, potrivit legii, în limita unui plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora. Astfel, de exemplu, la calculul rezultatului fiscal pentru o creanță care a fost înstrăinată la o valoare de 1500 lei față valoarea nominală de 10.000 lei, cheltuiala reprezentând valoarea acestei creanțe va fi deductibilă în limita a 4500 lei.

 

  • În prezent, cheltuielile reprezentând valoarea creanţelor înstrăinate, potrivit legii, sunt integral deductibile la calculul rezultatului fiscal, indiferent de nivelul veniturilor înregistrate din înstrăinarea creanțelor respective. Guvernul reclamă aici ”amploarea fenomenului de cesionare a creanțelor, în special a celor din domeniul bancar, precum și faptul că acestea sunt înstrăinate pentru sume infime raportate la valoarea creanțelor /împrumuturilor, valoare considerată cheltuială deductibilă la calculul impozitului pe profit, în vederea diminuării impactului fiscal asupra bazei de impozitare”.Prin urmare, Guvernul susține că se impune limitarea deducerii acestor cheltuieli.

 

Proiect modificare Cod fiscal by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
1852
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri