CZ

Propunere de lege pentru interzicerea micilor afaceri cu mașini second-hand aduse de afară de către persoane fizice

Thumbnail

Mai mulți parlamentari de la putere au depus la Senat o propunere de lege prin care vor să interzică micile afaceri pe care le practică unii români, ca persoane fizice, care aduc mașini second-hand din străinătate și le vând în România.

Inițiativa legislativă de modificare a Codului fiscal prevede, pe scurt, restricționarea drastică a persoanelor fizice din România de a mai cumpăra mașini second-hand, precum și interzicerea revânzării de către persoanele fizice a automobilelor achiziționate la mâna a doua din străinătate.

Astfel, propunerea de lege prevede completarea art. 312, alin. 4 al Codului fiscal cu două alineate:

  • Comercializarea auovehiculelor second-hand achiziționate din afara țării și revândute în România se face doar de către persoanele juridice, cu respectarea prevederilor prezentei legi.

 

  • Persoanele fizice pot achiziționa o dată la doi ani un singur autovehicul second hand pentru folosință proprie.

Așa cum arată propunerea, și firmele care vând mașini second-hend vor fi afectate, ca urmare a limitării cumpărării.
 

 

Propunere Lege Masini by Claudiu on Scribd

Inițiativa legislativă este smnată de 41 de deputați și senatori, din care 40 de la PSD (putere) și unul de la PMP (opoziție), Corneliu Bichineț.

Propunerea de lege a fost inițiată de senatorul PSD Șerban Valeca, fost ministru al Cercetării, și de deputatul PSD Nicolae Velcea. Printre parlamentarii PSD care susțin propunerea de lege se mai numără Claudiu Manda și Roxana Mînzatu.

Parlamenarii afirmă că prin propunerea lor legislativă vor să susțină ”industria constructoare de mașini din România și menținerea locurilor de muncă în acest sector”, precum și ”o colectare mai eficientă a impozitelor la bugetul de stat și eliminarea operațiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achiziționate în spațiul intracomunitar și revândute în România”.

Legiuitorii invocă presupuse concluzii atribuite Agenției Naționale Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), potrivit cărora ”activitățile comerciale în România cu autovehicule secod hand achiziționate din spațiul intracomunitar au fost derulate de persoane fizice și juridice fără achitarea TVA și a impozitului pe profit aferent”.

Ei mai reclamă că România ”se confruntă în ultimii ani cu o creștere explozivă a înregistrărilor de autovehicule second hand”. ”Conform statisticilor, în primele opt luni ale anului 2017, au fost înmatriculate aproximativ 340.000 de autoturisme second hand, iar 71% dintre ele au peste 10 ani vechime”, mai spun parlamentarii.

Interesant este că afluxul de mașini second hand din străinătate în România s-a accentuat imediat după ce taxa auto a fost eliminată, de la 1 februarie 2017, printr-o lege inițiată de președintele PSD, Liviu Dragnea, și susținută intens de actuala putere.

Pentru a deveni lege, propunerea are nevoie să treacă de comisiile Senatului, de plen și apoi să fie aprobată de comsiile Camerei Deputaților și de plenul acesteia, ca for decizional. Ulterior, legea ar avea nevoie să fie promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial.

Însă, cel puțin la prima vedere, propunerea de lege a parlamentarilor PSD ar putea intra în conflict cu legislația Uniunii Europene, mai ales în ceea ce privește Piața Comună și libera circulație a mărfurilor.  

Expunere Motive Lege Masini by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
4558
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri